E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErdoğan: ABD ziyareti kırılma noktası olacak---

Erdoğan: ABD ziyareti kırılma noktası olacak

Erdoğan: ABD ziyareti kırılma noktası olacak
13 Mayıs 2017 - 06:30 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ziyaretinin önemini vurguladı: Görüşmenin bir kırılma noktası olacağını düşünüyorum. Bizim yapacağımız görüşme virgül mesabesinde değil, nokta mesabesinde olacaktır...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kritik Çin ve ABD ziyaretleri öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, ABD’nin YPG’ye silah yardımı konusunda ABD Başkanı Donald Trump’la gerçekleştireceği görüşmede yeni belgeler sunup sunmayacağı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yeni operasyonlarının olup olmayacağı ve görüşmede Fettullahçı Terör Örgütü (FETÖ) lideri Fettullah Gülen’in iadesi sürecinin değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konularında öncü bir ekibin ABD’ye gönderildiğini ve bazı ön görüşmelerin gerçekleştirildiğini hatırlattı. Erdoğan özetle şunları kaydetti:

HASSAS OLMALIYIZ: Şimdi de biz en üst düzeyde Trump’la bu görüşmeleri yapalım istiyoruz ki bizim yapacağımız görüşme virgül mesabesinde (değer-derece) değil nokta mesabesinde olacaktır. Bu bakımdan önemli. Şu anda Amerika hâlâ bir geçiş sürecini yaşıyor, bunu görüyoruz. Bu geçiş sürecini yaşaması sebebiyle de bizim burada çok daha dikkatli, çok daha hassas olmamız gerekir. Bizim bütün temennimiz, şu anda ABD’den, daha önceden gelen bazı işlemler var. İşte bunlar YPG’ye verilen silah destekleri. Bunlar ağır silahlar, sıradan silahlar değil. Bunların bütün belgeleri elde, bunu kendileri de kabul ediyor. Hep söyledim, yine söylüyorum, bir terör örgütü hedefe konularak onu bir başka terör örgütüyle yok etme politikası, bana göre ideal bir siyaset anlayışı değildir.

BUNU AMERİKA’YA YAKIŞTIRAMIYORUZ: Terörle mücadele sürecek, durmak yok. Daha önce de söyledim. Malum Irak’ta bir operasyonumuz oldu. Telafer ve Sincar bu bölgelerde ama dedik ki, ‘Aynısını bir gece ansızın nerede ne görürsek oraya da gelebiliriz, gidebiliriz’. Bunu yapmazsak bize olan tehdit devam edecektir. Bu bölgede ne Amerika’ya tehdit var ne Rusya’ya tehdit var, tehdit bize, tehdit o ülkenin kendi insanlarına. Peki tehdit bize olduğuna göre başkalarına ne? Eğer bir iyilik yapacaklarsa şu anda biz, ABD’yle NATO’da beraberiz. Dolayısıyla NATO’da ittifak halinde olduğumuz böyle güçlü bir ülke, herhalde güçlü bir ortağıyla bu bölgede çok daha farklı adımları bizimle atmalı. Asla biz terör örgütünü Amerika’nın yanına veya Amerika’yı terör örgütünün yanına yakıştıramıyoruz. Bunu doğru da bulmuyoruz. Aynı şeyi Sayın Putin’e söylediğim için burada da söylüyorum, Rusya’ya da yakıştıramıyoruz. Bu ziyaretimizde ben bunların büyük ölçüde inşallah hallolacağına inanıyorum ve şu ana kadar gelen bütün bilgileri adeta dedikodu mesabesinde görmek istiyorum. Bunun altını çiziyorum, öyle görmek istiyorum ve bu ziyaretin de bu noktada inşallah bir kırılma noktası olacağını düşünüyorum.

KULUÇKA HALİNE GELMEMELİ:(FETÖ’nün iadesi) Trump’la bunları etraflıca tabii ki görüşeceğim. Burada da yine hazırladığımız bazı bilgi, belgeler var. Onları da kendilerine takdim edeceğiz. Fakat Sayın Trump’ın burada iradesini tabii çok önemsiyorum. O işi sonuna kadar kovalayacağız. Bana göre Amerika Birleşik Devletleri, FETÖ’nün adeta bir kuluçka yuvası haline gelmemeli.

BİR MİLAT OLACAK: (Amerika’dan gelen PKK ile mücadele destek açıklamaları) Ben bu ziyaretimi Türkiye-Amerika ilişkilerinde yeni bir milat olarak görüyorum. Şu ana kadar gelen bilgilerin içerisinde bizi tatmin eden bilgiler olduğu gibi, yeterli bilgiler olmadığını da yaşayarak gördük. Bu bakımdan bu ziyaret yeni milat olacaktır inşallah. Bundan sonra bunları değerlendirmek çok daha gerçekçi, rahat olacaktır.

‘Zirveye gidiyorum, zırvaya değil’

(NATO Zirvesi sırasında Erdoğan taraftarlarına gösteri izni vermeyeceğini söyleyen Brüksel Brüksel Belediye Başkanı’nın açıklamaları)
“Brüksel Belediye Başkanı, NATO’nun bir mensubu değil. NATO adına konuşacak birisi de değil. O kendi işine baksın. Brüksel sokaklarını nasıl temizleyeceğini düşünsün. Ona göre ne gibi adımlar atılacak, onları düşünsün. Bıraksın da bu işleri, üst düzeydeki Belçika’nın NATO’daki temsilini üstlenen kişiler konuşsun. Ne Brüksel Belediyesini ziyarete gidiyorum ne de bu noktada Brüksel’deki Belçika yetkililerini ziyarete gidiyorum. Ben, NATO’daki yapılacak bir zirveye katılacağım. Olay budur. Gücü şuna yetiyorsa, ‘ben, NATO zirvesine de Erdoğan’ı sokmam’ diyorsa, buna gücü Belçika yetkililerinin yetiyorsa, çıksınlar bunu açıklasınlar. Ben zirveye gidiyorum, zırvaya değil. Bunlarınki zırvalama, başka bir şey değil. Biz görevimizi yaparız. Bütün bu olanların hepsi zaten orada gündeme gelecek. NATO ne için var? Bunları hep konuşacağız.”

‘Akıllarına ihtiyacımız yok’

“(Muhalefetten gelen ‘ABD’ye gidilmese daha iyi olurdu’ açıklamaları)
Bu tür ifadeyi kullanmışlarsa, ben o ifade üzerinden kullanayım. Önce bunların siyaset öğrenmesi lazım. Siyaseti bilmeyenlere bu şekilde cevap vermenin de hiç bir anlamı yok. Biz neyi, ne zaman, nasıl gözden geçireceğimizi çok iyi biliriz. Bunun için de ana muhalefetin aklına ihtiyacımız yok. Onlar kendi akıllarını kendilerine saklasınlar. Biz her şeyimizin istişaresini en geniş anlamda, en derin anlamda yaparız. Yolumuza da o şekilde devam ederiz. Bu bir defa, dünyadaki gelişmelerden ne kadar uzak olduklarının da bir alameti farikasıdır.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)