E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErciş ve Midyat il olacak mı?---

Erciş ve Midyat il olacak mı?

Erciş ve Midyat il olacak mı?
04 Temmuz 2016 - 04:33 borsagundem.com

Şırnak ve Hakkari'nin il merkezlerinin değişeceği haberiyle birlikte Midyat ve Erciş'in de il olacağı iddiası gündeme gelmişti. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bu iddialara yanıt verdi

Hakkari ve Şırnak'ın il merkezlerinin değişeceğiyle ilgili çalışmalar sürerken geçtiğimiz günlerde bir iddia daha gündeme gelmişti. Mardin'in Midyat ve Van'ın Erciş ilçelerinin il olacağı öne sürülmüştü. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde bu iddialara yanıt verdi.

İşte Selvi'nin o yazısı:

ERCİŞ ve Midyat'ın il olacağını yazıp, bayram müjdesi vermek isterim.

Ama şimdilik iki il kuruluyor.

Hakkâri’nin yerine Yüksekova, Şırnak’ın yerine Cizre il olacak.

Başbakanlığı sırasında Ahmet Davutoğlu açıklamıştı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, AK Parti MKYK’daki terör konulu sunumu sırasında, Cizre ve Yüksekova’nın il olması hedefinden vazgeçmediklerini ifade ediyor.

Peki Erciş ve Midyat’ın il olması haberleri nereden çıktı?

AK Parti’de bir grup Erciş ve Midyat’ın il olmasını savunuyor.

Fırsat buldukları her zeminde gündeme getiriyorlar. Erciş ve Midyat’ın il olmayı hak ettiği yönünde bir kanaat var. Ama Midyat ve Erciş için yürütülen bir çalışma yok. Şimdilik Yüksekova ve Cizre gündemde.

TERÖRİSTLE MÜCADELEDEN TERÖRLE MÜCADELEYE GEÇİLİYOR

Bu arada hem Bakanlar Kurulu’nda, AK Parti’nin yetkili kurullarında yapılan değerlendirmeler ışığında şunu söyleyebilirim; terörle mücadelede yeni bir süreç yaşanıyor.

Teröristle mücadeleden terörle mücadeleye geçiliyor.

Yaşanan terör olaylarından dolayı bölge insanını sorumlu tutan değil, onları mağdur olarak gören, kucaklayıcı bir yaklaşım esas alınıyor.

Bölgeyle bütünleşme, bölge halkıyla dertleşme ve terör mağdurlarının yaralarını sarma olarak özetleyebiliriz bunu.

Ancak bunlar yapılırken, tek bir şey ihmal edilmeyecek. O da teröristle mücadele. Yaz döneminde kırsalda amansız bir mücadele sürecek.

AK Parti’nin geçen haftaki MKYK toplantısında Başbakan yardımcısı Nurettin Canikli ile İçişleri Bakanı Efkan Ala kapsamlı bir sunum yapıyorlar.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Lice operasyonu başta olmak üzere PKK ile mücadelede gelinen aşamayı anlatıyor.

“Şehir savaşları tamamen bitti. PKK başarısızlığa uğratıldı. Ama mücadelemiz bitmedi. Terör örgütüyle kırsalda da mücadelemiz sürüyor” diyor.

ÖRGÜTÜN HER TÜRLÜ PARA KAYNAĞININ ÜSTÜNE GİDİLECEK

Efkan Ala Lice operasyonunu terörden ziyade, uyuşturucuyla mücadele cephesinden değerlendiriyor. Ama farklı bir konsepte oturtarak, “PKK’nın gelir kaynaklarının üzerine gidilecek” diye konuşuyor. Uyuşturucu örgütün önemli gelir kaynaklarından birini oluşturuyor. Ancak İçişleri Bakanı sadece uyuşturucu geliriyle sınırlamıyor bunu. “PKK’nın para kaynakları” olarak ifade ediyor. “Örgütün her türlü para kaynağının üstüne gidilecek. Bu işin geri
dönüşü yok” diyor.

İller Bankası’ndan HDP’li belediyelere gönderilen paraların örgüte aktarıldığı yönünde bir kanaat var. Bunu engellemeye yönelik tedbirler üzerinde çalışılıyor. Belediyelere Kayyum Yasası olarak gündeme gelen düzenleme bunlardan birisi.

Henüz çalışmalar başlamadı ama PKK’ya destek veren kamu personeliyle ilgili tedbir alınması yönünde bir düşünce var. Bazı öğretmenlerin öğrencileri dağa çıkmaya teşvik ettiği, örgüte eleman kazandırdığı, bazı sağlık görevlilerinin şehir savaşları sırasında yaralı teröristlerin tedavisini gerçekleştirdikleri, bir süre önce Diyanet teşkilatında görevlendirilen melelerin örgüt propagandası yaptığı yönünde tespitler var. Bunun için 657 sayılı Devlet Personel Kanunu’nun değişmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde gündem maddelerinden biri de 657 sayılı Yasa’da yapılacak değişiklik olacak.

İLÇE VE MAHALLELERE YENİ KARAKOLLAR KURULUYOR

Efkan Ala, şehir savaşlarının tamamen bittiğini ilan ettikten sonra, “Örgütün bir daha buralarda etkin olmaması için önlemlerimizi sürdürüyoruz. İlçe ve mahallelerde yeni karakolların kurulmasına başlandı” diyor.

Başbakan yardımcısı Nurettin Canikli, ekonomi yönetiminin yanı sıra bölgeye yönelik yatırımların koordinasyonundan sorumlu. Bölgenin kalkınması için devlet yatırımları ve özel sektör yatırımları olmak üzere iki ayaklı bir çalışma içinde olduklarını anlatıyor. “Devlet bölgeye fabrikalar yapacak” diyor. Özel sektör yatırımlarının teşvik edilmesi için de bir çalışma içinde olduklarını anlatıyor. Bölgeye yönelik yatırımlarda teşviklerin öne çıkacağını anlatıyor, “Proje bazında teşvikler verilecek” diyor.

Canikli’nin sözünü ettiği paketin sadece bölgeyle ilgili boyutuna değindim ama tamamı bundan ibaret değil. Bugün Başbakan tarafından açıklanacak olan teşvik sistemiyle yeni bir faza geçiliyor. O denli iddialı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)