E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEPDK'dan yeni düzenleme---

EPDK'dan yeni düzenleme

EPDK'dan yeni düzenleme
02 Ağustos 2013 - 11:06 borsagundem.com

EPDK tüketicilerin korunmasına yönelik bir dizi tedbir kararı aldı...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, tüketicilerin korunması ve hizmetlerin aksamaması için elektrik piyasasında dağıtım ve tedarik lisanlarına ilişkin tedbir aldı. Dağıtım veya tedarik lisansı sahibi tüzel kişilerin lisansının iptal edilmesine ilişkin koşulların oluşması halinde, ilgili tüzel kişinin lisansı iptal edilecek, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye lisans verilecek. OSB Dağıtım Lisansı sahibi tüzel kişiler açısından, Kurul kararı ile tespiti halinde ilgili OSB dağıtım lisansı doğrudan iptal edilecek.
EPDK tarafından, dağıtım lisansı verilecek tüzel kişinin belirlenmesi ile son kaynak tedarikçisi tüzel kişinin belirlenmesiyle ilgili 12. ve 13. maddeleri çerçevesinde tüzel kişilere lisans verilme tarihine kadar, ilgili dağıtım bölgesinde dağıtım veya son kaynak tedariği faaliyetinde bulunmak üzere, TEDAŞ’a resen yeni dağıtım veya tedarik lisansı verilecek.
Tedarik lisansının iptal edilerek sona erdirilmesine veya tedarik lisansının iptal edilmesine karar verilmesi halinde, tedarik lisansı verilecek son kaynak tedarikçisi tüzel kişi, Kurum tarafından çıkarılacak tebliğ çerçevesinde belirlenecek. Söz konusu Tebliğ, 6 ay içerisinde yayımlanacak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK),tüketicilerin korunması ve hizmetlerin aksamaması için elektrik piyasasında dağıtım ve tedarik lisanlarına ilişkin tedbir aldı. Dağıtım veya tedarik lisansı sahibi tüzel kişilerin lisansının iptal edilmesine ilişkin koşulların oluşması halinde, ilgili tüzel kişinin lisansı iptal edilecek, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye (TEDAŞ) lisans verilecek. OSB Dağıtım Lisansı sahibi tüzel kişiler açısından, Kurul kararı ile tespiti halinde ilgili OSB dağıtım lisansı doğrudan iptal edilecek.
EPDK’nın Elektrik Piyasasında Dağıtım ve Tedarik Lisanslarına İlişkin Tedbirler Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik, gerekli koşulların oluşması halinde, tüketicilerin korunması ve hizmetlerin aksamaması için alınacak tedbirlerin belirlenmesi ve elektrik piyasasında dağıtım veya tedarik lisansı sahibi tüzel kişilerin faaliyetlerinin sona erdirilmesi ve ilgili dağıtım bölgesinde dağıtım veya son kaynak tedariği faaliyetini yürütecek tüzel kişinin belirlenmesini amaçlıyor.
YÖNETMELİĞİN KAPSAMI
Yönetmelik, tüketicilerin korunması ve hizmetlerin aksamaması için alınması gereken tedbirlere, elektrik piyasasında dağıtım lisansının veya görevli tedarik şirketinin tedarik lisansının iptal edilerek sona erdirilmesine, ilgili dağıtım bölgesinde dağıtım veya son kaynak tedariği faaliyetini yürütecek tüzel kişinin belirlenmesine, dağıtım lisansı sahibi OSB’nin lisansının iptal edilmesi halinde, söz konusu bölgedeki dağıtım faaliyetinin ilgili dağıtım şirketi tarafından yürütülmesine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.
TEDBİRLER VEYA YAPTIRIMLARIN UYGULANMASINI GEREKTİREN HALLER
Yönetmelik ile tedbirler veya yaptırımların uygulanmasını gerektiren durumlar belirlendi. Bunu göre kurul kararı ile tespiti halinde dağıtım veya tedarik lisansı sahibi tüzel kişilere yönelik tedbirlerin alınacağı veya yaptırımların uygulanacağı durumlar şöyle:
“Dağıtım veya görevli tedarik şirketinin mevzuat ihlallerinin, dağıtım faaliyetinin veya görevli tedarik şirketinin düzenlemeye tabi faaliyetlerinin ilgili mevzuat kapsamında belirlenen usul ve esaslara uygun biçimde yerine getirmesini kabul edilemeyecek düzeyde aksatması, mevzuat ihlallerinin dağıtım faaliyetinin veya görevli tedarik şirketinin düzenlemeye tabi faaliyetlerinin niteliğini ya da kalitesini kabul edilemeyecek düzeyde düşürmesi, dağıtım veya görevli tedarik şirketinin mevzuata aykırılıkları itiyat edinmesi, dağıtım veya görevli tedarik şirketinin acze düşmesi ya da acze düşeceğinin Kurul kararı ile belirlenmesi.”
Dağıtım veya tedarik lisansı sahibi tüzel kişilerin lisansının iptal edilmesine ilişkin koşulların oluşması halinde, ilgili tüzel kişinin lisansı iptal edilecek, TEDAŞ'a lisans verilecek. OSB Dağıtım Lisansı sahibi tüzel kişiler açısından, Kurul kararı ile tespiti halinde ilgili OSB dağıtım lisansı doğrudan iptal edilecek.
TEDBİRLER İLE YAPTIRIMLARIN UYGULANMASINI GEREKTİREN HALLERİN TESPİTİ
Başkan, resen ya da Daire Başkanının talebi üzerine, tedbirler veya yaptırımların uygulanmasını gerektiren hallerin gerçekleşip gerçekleşmediğinin veya gerçekleşebileceğinin araştırılması için inceleme yapılmak üzere Daireyi görevlendirecek. İnceleme, Kurum personeli vasıtasıyla yürütülecek. İhtiyaç duyulması halinde diğer kamu kurum veya kuruluşlarından, yapılacak incelemede görevlendirilmek üzere personel talep edilebilecek.
İnceleme yapmakla görevlendirilen personel, görevlendirildiği tarihten itibaren en geç onbeş gün içinde elde ettiği bilgileri, delilleri, ilgilinin açıklamalarını ve konu hakkındaki kendi görüşlerini içeren inceleme raporunu, Daireye iletecek. Gerek görülmesi halinde bu süre, Daire Başkanı tarafından 15 gün daha uzatılabilecek. Hazırlanan rapor, Daire tarafından gerekli görülmesi halinde, ilgili mevzuat kapsamında işlem yapılmak üzere Denetim Dairesine gönderilecek. Başkan, gerekli görmesi halinde, doğrudan soruşturma açılması için Denetim Dairesini yetkilendirebilecek.
Bu madde kapsamında yürütülecek olan soruşturmanın sonuçlanmasına kadar, hizmetin durdurulmasına yol açabilecek herhangi bir durumla karşılaşılması veya kaynak ya da varlık aktarımı gibi telafisi imkansız bir durumla karşılaşılması riskinin tespit edilmesi halinde, durum rapora bağlanacak ve söz konusu rapor ivedilikle Kurula sunulacak. Kurul tarafından, soruşturmanın sonuçlanmasına kadar geçici olarak her türlü tedbir alınmasına karar verilebilecek.
OSB DAĞITIM LİSANSININ İPTAL EDİLMESİ
Kurum tarafından, ilgili OSB dağıtım lisansının bu Yönetmelik çerçevesinde iptal edilmesine karar verilmesi halinde, karar tarihinden itibaren en geç 3 iş günü içerisinde söz konusu OSB’nin içinde bulunduğu bölgedeki dağıtım şirketine konu hakkında bildirimde bulunulacak. Bildirimde bulunulan tarihten itibaren, söz konusu OSB’nin dağıtım faaliyeti, ilgili dağıtım şirketince yürütülecek.
TEDAŞ’A LİSANS VERİLMESİ
Kurum tarafından, dağıtım lisansı verilecek tüzel kişinin belirlenmesi ile son kaynak tedarikçisi tüzel kişinin belirlenmesiyle ilgili 12. ve 13. maddeleri çerçevesinde tüzel kişilere lisans verilme tarihine kadar, ilgili dağıtım bölgesinde dağıtım veya son kaynak tedariği faaliyetinde bulunmak üzere, TEDAŞ’a resen yeni dağıtım veya tedarik lisansı verilecek.
Lisanslar için, ilgili mevzuat kapsamında belirtilen asgari sermaye yeterliliği aranmayacak ve lisans alma bedeli tahsil edilmeyecek. TEDAŞ’ın bu Yönetmelik kapsamında bir dağıtım bölgesinde dağıtım ve son kaynak tedariği faaliyetlerini birlikte yürüttüğü süre boyunca, dağıtım ve perakende satış faaliyetlerinin hukuki ayrıştırmasına ilişkin mevzuat kapsamında belirlenen düzenlemeler, TEDAŞ için, uygulanmayacak.
KAMU KURUM VE KURULUŞLARIYLA İŞBİRLİĞİ VE HİZMET ALIMI
Kurum, bu Yönetmelik çerçevesinde, tedarik lisansı verilecek olan tüzel kişinin belirlenmesi kapsamında, gerekli görülmesi halinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği yapabilecek veya gerçek ya da özel hukuk tüzel kişilerinden ilgili mevzuat hükümlerine göre hizmet satın alabilecek.
DAĞITIM LİSANSI VERİLECEK TÜZEL KİŞİNİN BELİRLENMESİ
Dağıtım lisansının iptal edilerek sona erdirilmesine veya dağıtım lisansının iptal edilmesine karar verilmesini takip eden en geç 3 iş günü içerisinde Kurum tarafından, işlem tesis edilmek üzere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bildirimde bulunulacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kurum talebini görüşleriyle birlikte Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na bildirecek.
Bu madde kapsamında belirlenen tüzel kişiye, ilgili dağıtım sistemini işletme hakkını elde ettiğini tevsik etmesi ve ilgili mevzuat çerçevesinde öngörülen yükümlülükleri yerine getirmesi halinde, yeni dağıtım lisansı verilecek ve TEDAŞ’a verilen dağıtım lisansı eş zamanlı olarak sona erdirilecek.
SON KAYNAK TEDARİKÇİSİ TÜZEL KİŞİNİN BELİRLENMESİ
Tedarik lisansının iptal edilerek sona erdirilmesine veya tedarik lisansının iptal edilmesine karar verilmesi halinde, tedarik lisansı verilecek son kaynak tedarikçisi tüzel kişi, Kurum tarafından çıkarılacak tebliğ çerçevesinde belirlenecek. Söz konusu Tebliğ, 6 ay içerisinde yayımlanacak.
Belirlenen tüzel kişiye, düzenlemeye tabi faaliyetlere ilişkin varlıkların işletme hakkını elde ettiğini tevsik etmesi ve ilgili mevzuat çerçevesinde öngörülen yükümlülükleri yerine getirmesi halinde, yeni tedarik lisansı verilecek ve TEDAŞ’a verilen tedarik lisansı eş zamanlı olarak sona erdirilecek. Belirlenen tüzel kişinin tedarik lisansının bulunması halinde, yükümlülüklerin tamamlanması koşuluyla, son kaynak tedariği yükümlülüğü ilgili tüzel kişinin lisansına derç edileek.
Kurum, başka bir tüzel kişiye lisans verilene kadar, ilgili dağıtım bölgesindeki dağıtım veya perakende satış faaliyetlerinin aksamaması ve tüketicilerin korunması için, bu Bölümde belirtilenler dışında, gerekli diğer tedbirleri de almaya yetkili olacak.
Bu Yönetmelik çerçevesinde faaliyetleri sona erdirilen Şirket, TEDAŞ veya Kurum tarafından istenen bilgileri, talep bildiriminde belirlenen süre içerisinde ve belirlenen şekilde sunmakla yükümlü olacak. Yönetmelik bugün itibarıyla yürürlüğe girdi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)