E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaBanka & Kredi KartlarıEngelsiz bankacılığın öncülüğünü yapıyor---

Engelsiz bankacılığın öncülüğünü yapıyor

Engelsiz bankacılığın öncülüğünü yapıyor
10 Aralık 2013 - 09:40 borsagundem.com

Yapı Kredi Bankası, 2008 yılında başlattığı ‘Engelsiz Bankacılık’ çalışmalarının meyvesini topluyor.

Bir süredir çeşitli mecralarda Yapı Kredi Bankası’nın “engelsiz bankacılık” temalı reklamlarını görüyoruz. Tüm müşterilere ihtiyaçları doğrultusunda hizmet vermenin yanı sıra dezavantajlı grupların hayata katılımını kolaylaştırmak amacı ve “herkese eşit bankacılık” anlayışı doğrultusunda hayata geçirilen bu projenin temeli 2008 yılına dayanıyor. Bu program kapsamında 2008 yılında Yapı Kredi Çağrı Merkezi’ni işitme engelli müşterilerin de yararlanabileceği şekilde yeniden yapılandırarak “online chat” hizmeti vermeye başlayan Yapı Kredi, bu uygulamayla işitme engellilerin telefon bankacılığından ulaşamadıkları hizmetleri 7 gün 24 saat internet üzerinden eş zamanlı olarak vermeye başladı. Ayrıca “Söz Dinleyen Telefon Bankacılığı” teknolojisi kullanılarak, görme engellilerin piyasalardaki anlık değişimleri çağrı merkezi sesli yanıt sistemi üzerinden sesli olarak öğrenebilmesine olanak sağlandı.
2009 yılında ortopedik engelli, 2010 yılında ise görme engelli vatandaşlara yönelik “Engelsiz ATM” uygulamalarını hayata geçiren Yapı Kredi, Türkiye’de bir ilke de imza atarak sesli işlem özelliği tüm yeni ATM’lerde de aynı anda devreye aldı. “53 ildeki 500 engelsiz ATM ile ortopedik ve görme engeli olan müşterilerimizin hayatını kolaylaştırdık” diyen Yapı Kredi yetkilileri, söz konusu projelerin aldığı ödülleri şöyle açıklıyor:
“2011 yılında kurumsal sosyal sorumluluk alanında ‘Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülü’ne, 2012 yılında engelli çalışan istihdamı konusundaki çalışmalarımızla ‘TC Cumhurbaşkanlığı Ödülü’ne, yine aynı yıl İşitme Engelliler Federasyonu tarafından ‘Konuşmak Elimizde’ projemizle ‘İşitme Engelliler için Türkiye'nin İlkleri’ ödülüne ve son olarak bu yıl Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu tarafından Engelsiz Bankacılık Programımızdaki uygulamalarımız ile ‘Engelsiz Özel Sektör Ödülü’ne layık görüldük.”
2011 yılında hayata geçirilen www.engelsizbankacilik.com web sitesiyle Türkiye’deki engelli vatandaşların finans sektörüne erişimini kolaylaştırarak, toplumun genelinde bu konuda bir bilinç oluşturmayı hedefleyen Yapı Kredi, müşterilerinin hayatını kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar kapsamında teknolojinin avantajlarından faydalanıyor. Banka yetkilileri, kullandıkları teknolojiler şöyle ayrıntılandırıyor:
“iPhone uygulamamızı geliştirirken engelli kullanıcıları da göz önünde bulundurarak tüm tasarım ve kodlamalarımızı onların kullanımına uygun şekilde yaptık. Tüm buton ve fonksiyonları doğru şekilde etiketleyerek, uygulamamızı iPhone’da yer alan, Voice Over uygulamasıyla tam uyumlu şekilde geliştirdik. Bu çalışmamızla Engelsiz Erişim Derneği’nden olumlu geri dönüşler almak bizi hem çok mutlu hem de her anlamda motive etti.”

Ücretsiz kitap hattı kurdu

Yapı Kredi, bünyesindeki Bankacılık Akademisi’yle de Şubat 2012’de farklı bir projeye imza attı. “Konuşmak Elimizde” adlı projeyi İşitme Engelliler Federasyonu işbirliğiyle başlatan banka, gönüllü olan şube çalışanlarına işaret dili eğitimleri vererek işitme engelli müşterileriyle iletişim kurmanın yolunu açtı.
Aynı yıl GETEM ile başlatılan çalışmayla ise Yapı Kredi Yayınları tarafından yayınlanan kitaplar, görme engellilere yönelik özel bir teknolojinin kullanıldığı internet ortamına ve özel bir telefon hattına taşındı. 2012 yılında 22, 2013’te ise 43 olmak üzere toplam 65 kitaba ulaşan uygulama sayesinde işitme ve görme engelli vatandaşlar, kitaplara tüm okurlarla aynı anda erişme imkânına kavuştu.

GÖRME ENGELLİLER İÇİN 500 BEYAZ BASTON

Yapı Kredi, Türkiye Bankalar Birliği’ne üye tüm bankaların katılımıyla oluşturulan “Engelli Vatandaşlar İçin Bankacılık Hizmetleri Çalışma Grubu Başkanlığı”nı 2010-2013 dönemi için üstlendi. Yine 2010 yılında hazırlanan “Engelli Vatandaşlara Sunulan Bankacılık Hizmetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Tavsiyeler Raporu” doğrultusunda engelsiz bankacılık hizmetlerinin yaygınlaştırılması için çalışmalara Türkiye Bankalar Birliği nezdinde devam ediliyor. Ayrıca engelsiz bankacılık hizmetlerinin geliştirilmesi sırasında Birleşik Sakatlar Federasyonu, İşitme Engelliler Federasyonu ve Altı Nokta Körler Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yol alınıyor. Yapı Kredi, bu yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Altı Nokta Körler Derneği’ne 500 adet “beyaz baston” bağışında bulunarak görme engelli vatandaşlarımız için önemli olan bu ihtiyacın karşılanmasına katkıda bulundu.


 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)