E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyonu tersine çevirmek için ABD'de neler yapılacak?---

Enflasyonu tersine çevirmek için ABD'de neler yapılacak?

Enflasyonu tersine çevirmek için ABD'de neler yapılacak?
11 Kasım 2021 - 08:20 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende ABD enflasyonunun piyasalar üzerindeki etkisini gösteriyor

ABD tüketici fiyatlarının geçen ay 1990'dan bu yana en hızlı şekilde arttığını göstermesinin ardından Fed'in daha hızlı politika sıkılaştırması durumunu destekleme beklentisi Asya hisse senetleri üzerinde baskı yarattığını görmekteyiz.

Dolar gücünü koruyor. Tüketici enflasyon verileri, ABD fiyatlarının yıllık bazda %6.2 oranında arttığını gösterdi. Ana etmen benzin fiyatlarındaki artış ve bunun geniş tabanı etkilemesi. Bu da enflasyonun 2022'de hırpalanmış küresel tedarik zincirleri arasında rahatsız edici derecede yüksek kalabileceğine dair işaretin devamını sağladı.

Dolar, Beyaz Saray ve FED’in artan fiyatları frenleme eylemlerinin daha yüksek faiz oranlarına ve daha sıkı para politikasına yol açabileceği beklentileriyle yükseldi. Çünkü Biden, Ulusal Ekonomik Konsey'den enerji maliyetlerini düşürmek için çalışmasını ve Federal Ticaret Komisyonu'ndan enflasyonu tersine çevirmek için enerji sektöründeki piyasa manipülasyonunu geri çekmesini istediğini söyledi. 

Gösterge 10 yıllık Hazine getirileri, dün yedi haftanın en yüksek artışını %1,592'ye kadar çıkardı. Bu arada, 10 yıllık Hazine Enflasyona Karşı Korumalı Menkul Kıymetlerin (TIPS) getirisi, seans boyunca yükselmeden önce benzeri görülmemiş bir şekilde -%1.243'e kadar keskin bir düşüş yaşarken, beş yıllık başabaş enflasyon oranı %3,113'lük rekor seviyeye yükseldi. Yatırımcı kaygısının bir göstergesi olan CBOE Volatilite endeksi (VIX) , yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesine %5,34’lük artışla 18,73’e çıktı.

Spot altın, Haziran ortasından bu yana ilk kez bir gecede 1.868 usd’ye kadar yükseldikten 07:10 itibariyle 1.848 usd’den işlem görüyor. Petrol fiyatları yatay’da kaldı…ABD'de artan enerji maliyetlerinin tetiklediği artan enflasyonun, hükümeti fiyatları aşağı çekmek için daha stratejik ham petrol stoklarını serbest bırakmaya sevk edebileceği endişeleri üzerine önceki seansta düştükten sonra yatay seyirde kaldı. 

Borç krizindeki Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande'nin ekimde vadesi geldiği halde ödeyemediği dış borç tahvillerinin faizlerini, 30 günlük süresinde ödeyip ödemediğine dair farklı iddialar ortaya atıldı. New York Times gazetesi ve Bloomberg, konuyla ilgili haberlerinde şirketin temerrüde düşmekten
kurtulduğunu belirtirken, Reuters ise tersini iddia etti.

Gündeme baktığımızda ise; ödemeler dengesi rakamlarını açıklayacak. Cari işlemler dengesi Ağustos ayında 528,0 milyon dolar fazla vermişti. Foreks anketinde cari fazla beklentisi 1,32 mliyar dolar seviyesinde oluştu. Almanya'dan da final tüketici fiyatları verileri gelecek. Enflasyon öncü verilerle aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 4,5 artış göstermişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)