E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyonu kısa sürede tek haneye düşüreceğiz---

Enflasyonu kısa sürede tek haneye düşüreceğiz

Enflasyonu kısa sürede tek haneye düşüreceğiz
12 Temmuz 2018 - 11:07 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu

Politikalarının, bütçe disiplinini, tek haneli enflasyonu ve yapısal reformları önceleyerek, Türkiye ekonomisinin istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme hedefi çerçevesinde şekilleneceğini belirten Bakan Albayrak, uluslararası finansal piyasalardaki tüm aktörler ve paydaşlarla beraber, iş birliği içinde çalışarak, Türkiye'ye dış kaynak giriş miktarını ve kaynak çeşitliliğini artıracaklarını söyledi.

Albayrak, ekonominin tüm kesimlerinin, paydaşlarının kendi katkılarını içinde görecekleri, yapısal dönüşümleri sağlayacak, bütüncül bir yaklaşımı ve güçlü bir makroekonomik perspektifi olan OVP'yi (Orta Vadeli Program) açıklayacaklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "faizlerin seçim sonrasında düşeceği"ne ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine Albayrak, şöyle konuştu: 

"Cumhurbaşkanımız, sadece ekonomide değil, ülke meselelerini ilgilendiren her konuda elini taşın altına koyan, sorumluluk alan bir liderdir. Bu millete, büyük ve güçlü Türkiye idealini sunmuş ve bu uğurda gece gündüz demeden çalışmaktadır. Bizim bu dönemde temel önceliğimiz enflasyonun düşürülmesi olacaktır. Tüm kurumlarımızla, özel sektörümüzle, tüm yatırımcı ve paydaşlarımızla eşgüdüm ve çok sağlam bir koordinasyonla çalışacağız. Enflasyonun en kısa sürede önce tek haneye, ardından hedefimize gerilemesi için adımlarımızı atacağız. Enflasyonla mücadelede tüm yük para politikası üzerinde kalmayacak. Yeni dönemde hem para politikası ve maliye politikası arasındaki koordinasyon süreklilik arz edecek hem de fiyat istikrarına risk oluşturan yapısal unsurlara ilişkin kapsamlı bir eylem planı hayata geçirilecek."

"Hiç olmadığı kadar etkin bir Merkez Bankası"

Merkez Bankasının, fiyat istikrarını sağlamak ve para politikasının etkinliğini belirlemek açısından önemli rol oynayan sorumlu aktör olduğunu hatırlatan Albayrak, Bankanın bağımsız bir kurum olarak, ekonominin gerçekleri ve piyasa koşulları neyi gerektiriyorsa onu yapacağını vurguladı.

Albayrak, "Merkez Bankasının bağımsızlığının ve karar alma mekanizmalarının spekülasyonlara konu edilmesi kabul edilmez." diye konuştu. 

Fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadelede özellikle yapısal kanallardaki tıkanıklıkları açarak ve politika eşgüdümünü güçlendirerek Merkez Bankasının hareket alanını genişleteceklerini vurgulayan Albayrak, "Hiç olmadığı kadar etkin bir Merkez Bankası, yeni dönem politikalarımızın temel hedefleri arasında yer alacak." ifadesini kullandı.

"Mali disiplinden taviz yok"

Mali disiplinden taviz vermeyeceklerinin altını çizen Albayrak, etkin ve verimli yatırımları önceliklendirecek, maliyetlerin bütçeye uyumunu sağlayacak yapısal dönüşümleri hayata geçireceklerini bildirdi.

Albayrak, OVP dönemi boyunca ve sonrasında mali disiplinden taviz vermeden, bütçe dengesinin OVP hedefleri doğrultusunda gerçekleşmesini temin edecek şekilde etkin maliye politikaları uygulayacaklarını söyledi.

Ekonominin 2016 yılındaki yavaşlamayı takiben destekleyici politikaların etkisiyle 2017 yılında önemli bir toparlanma sürecine girdiğini anlatan Albayrak, bu süreçte iktisadi faaliyet istikrarlı bir büyüme patikasına yönlendirilirken, hızlı kredi büyümelerinin göründüğünü aktardı.

Albayrak, ekonominin bu yılın başından itibaren istikrarlı ve sürdürülebilir bir zemine oturma yolunda ilerlediğine dikkati çekerek, "Önümüzdeki dönemde makro politikaların, enflasyon ve cari dengede iyileşmeye yönelik olarak 'ekonomide dengelenme' önceliğiyle kurgulanacağının altını önemle çizmek isterim." değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye'deki şirketlerin borcuna da değinen Albayrak, ülkedeki şirketlerin toplam borçlarının gayrisafi milli hasılaya oranının gerek gelişmiş ülkeler gerekse benzer gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında makul ve sürdürülebilir seviyede olduğunu dile getirdi.

Albayrak, firmaların ve bankaların finansal koşullara uyum ve deneyimlerinin yüksek olduğunu söyledi.

Bankaların kredi politika ve uygulamalarıyla firmaların borç ödeme performansının sağlıklı ve sağlam bir görünüm sunduğuna dikkati çeken Albayrak, şöyle devam etti:

"İktidar olarak ve ilgili kamu kuruluşlarımızın koordinasyon kabiliyetleri dikkate alındığında, geniş bir yelpazede makroihtiyati politika, tedbir ve teşvik geliştirme ve uygulama deneyimine sahibiz. Sorunlara bütüncül bir bakış açısıyla çözüm çerçevesi oluşturma kabiliyetimiz yüksek seviyede. Yeni dönemde bu koordinasyon yönetim şeklimizin yapısı ve etkinliği paralelinde güçlenecektir. Kamu bankalarımızın bu süreçte ekonomik dinamizme ve kalkınmaya büyük katkı vereceğini göreceksiniz."

"Daha sade ve kararlı para politikasının destekçisi olacağız"

Albayrak, görevi devraldığı gün yaptığı güçlü para politikası vurgusuna ilişkin, "Güçlü para politikası derken, fiyat istikrarı temel hedefi doğrultusunda şekillenen politikaları kastediyoruz. Makroekonomik denge açısından enflasyonla mücadele öncelikli alanların başında geliyor." dedi.

Türkiye'de daha öngörülebilir ve istikrarlı bir makroekonomik görünümün düşük enflasyon oranlarına ulaşılarak inşa edilebileceğinin açık olduğunu dile getiren Albayrak, bu nedenle temel amacı fiyat istikrarını sağlamak olan Merkez Bankasının para politikasını güçlü bir şekilde uygulamasının esas olacağını bildirdi.

Bakan Albayrak, "Yeni dönemde Merkez Bankasının hedefler doğrultusunda daha öngörülebilir, sade ve kararlı bir para politikası uygulamasının destekçisi olacağız. Hükümet olarak biz de bu politikaların etkinliğini kısıtlayabilecek yapısal engelleri mümkün olduğunca ortadan kaldırarak ve politika eşgüdümünü kuvvetlendirerek para politikasını destekleyeceğiz." diye konuştu.

"Finansal istikrar için gerekli çalışmalar yapılıyor"

Reel sektörün ödenmeyen banka borçlarına yönelik bir soru üzerine de Türkiye'de bankacılık sektörünün performansının ekonominin en güçlü taraflarından biri olduğunu belirten Albayrak, sektörün sermaye yeterlilik oranının dünya ortalamalarının çok üzerinde, yüzde 16,4 olduğunu ifade etti.

Albayrak, finans sektörünün son derece şeffaf bir çerçevede uluslararası kural ve pratiklerle uyumlu faaliyet gösterdiğini, BDDK ve bağımsız denetim kuruluşları tarafından yine uluslararası kurallara uygun bir şekilde denetlendiğini dile getirdi. Bakan Albayrak, "Bazı bilinen firmaların kamuoyuna yansıyan yeniden yapılandırma talepleri yatırımcılar nezdinde yönelttiğiniz bu soruya zemin teşkil etmiştir ancak yeniden yapılandırma işlemleri bankacılık sektörünün doğası gereği kredi vadelerinin nakit akışlarına uygun şekilde vade uzatımı işlemlerini kapsamaktadır ve genele yaygın bir durum değildir. Finansal istikrar açısından kurumlarımız gerekli çalışmaları yapmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

"Yatırımcıların ilgisi daha da artacak"

Reel sektör firmalarından finansal kuruluşlara tüm kesimlerin koordinasyon içinde hareket etmesiyle ülkenin sağlam temellere dayalı sürdürülebilir ve istikrarlı bir büyüme ortaya koyacağını vurgulayan Albayrak, şunları kaydetti:

"Yeni sistem ve etkin koordinasyon amaçlı yeniden yapılandırılan ekonomi yönetimi ile ekonomi politikalarımızı kararlılıkla ve tutarlı bir şekilde uygulayarak makroekonomik hedeflere ulaşılacaktır. Yeni dönemde ekonomi politikalarının uyumu en üst düzeyde olacak, alınan kararlar hızla hayata geçirilecektir. Gerek firmalarımızın gerekse finans sektörümüzün koordinasyonuyla bu süreçte yerli ve yabancı yatırımcıların ekonomimize ilgisinin daha da artacağını göreceğiz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (45)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ12 Temmuz 2018 22:20

    GENÇ VE DİNAMİK BAKANIMIZ ÜLKEYE HİZMETTE BAŞARILAR DİLERİM.GÜVENİM TAM.

  • Aykut 12 Temmuz 2018 18:47

    Doları da 1 lira yapacaklardı sözde Bütün ak ekonomi uzmanları 1 dolar = 1 lira olacak demişlerdi defalarca

  • mehmet yılmaz12 Temmuz 2018 18:15

    köstebek böcek tayfasına karşı çok doğru adam BERAT ALBAYRAK.

  • ...12 Temmuz 2018 17:49

    koskoca 80 milyonluk üle ya ekonomist yetiştirememiş. yada ekonomiden anlamayanar anlayanları goreve getırmıyor.

  • Altay TAN12 Temmuz 2018 17:48

    Yorumumu yayınlamadınız ,Kalınmı geldi Saygılar.

  • ...12 Temmuz 2018 17:46

    ya mrkezbankası ile olmaz bu iş... merkez bankası dalgalamalarda istikrarı sorunları çözer. yahu yabancıda bilior. ülke sorunumerkez bankası deil. ulke bol bol mal satacak ithalattan cok ihracat yapacak fazla fazla kazanılan bu usd dovizlerde ulke piyasamıza vatancaşlarımız ve kurumlara girecek. daha ne yın ne oldunu anlamadılar. saçma sapana konuşuyolar. yani üretim model. bol bol doviz sokan projeler lazım. merkez ne etsın acep us dmi bassın ***

  • çıplak vatandaş12 Temmuz 2018 17:38

    donumuz düşmeye başladı bile,yeterince beslenemeyen vatandaş donsuz gezmeye başlar yakında

  • küçük enişte12 Temmuz 2018 17:26

    bu iş küçük enişteyle olacak iş degil tosun paşa filmini izleyin filmde hep küçük enişte dayak yiyordu şimdi millet de sıra .

  • fatih12 Temmuz 2018 17:24

    sizden de sizi seçenlerden de nefret ediyorum....

  • mehmet yılmaz12 Temmuz 2018 18:11

    26 milyonda sana inat seçti BAŞKANIMIZI.

  • POLAT ALEMDAR12 Temmuz 2018 16:36

    hiç bana inandırıcı gelmiyor.sanki enflasyonu ben yükselttim.senin kayınbaban yapmadımı.

  • ahmet12 Temmuz 2018 16:22

    bak işte buna bizim camın karşısında duran kargalar bile güldü be mubarek ne dedinizde ne oldu bugüne kadar

  • memet12 Temmuz 2018 16:02

    reis güzel ülkemin kasasını damadına teslim etti...Yabancılar şaşkınlık içinde..Kabinenin içinde ehil insanlarda var ancak bir yanlış bütün doğruları götürüyor...

  • EKO12 Temmuz 2018 15:58

    HEP AYNI ESKI HIKAYE DOLAR DÜSECEK ENFLASYON DÜSECEK ELINI TUTANMI VAR BASKANLIGADA GECTIK DAHA NE ISTIYORSUNUZ MILLETIN UCKURUS TASARRUFUNUDA HALLETTINIZ ALLAH IYILIGINIZI VERE

  • kazım12 Temmuz 2018 15:52

    ekonomi nedir biliyor muymuş. gazete okumaya benzemez ona göre. borsa 50 binlere düştükten sonra öğrenirsin.

  • alabao12 Temmuz 2018 15:25

    çene yapma iş yap

  • ANLAYANA12 Temmuz 2018 15:12

    HIŞŞŞŞT. DAMAT KONUŞURKEN HER KES SUSSUN !

  • Mehmet12 Temmuz 2018 14:10

    Damat geldiğinden beri borsa allak bullak, döviz fırladı. Seçilenler sevenlerin hayat kalitesini artıracağına akrabalarına makam hazirlamişlar

  • Cego 12 Temmuz 2018 13:33

    İnternetten daha kolay oyuncak alır.

  • Haf12 Temmuz 2018 13:28

    Labs bırakında işine başlasın. Daha tü kanı açmadı .onları ilginize işlemiş. Ayni gemide yol alıyoruz .başarısız olması için dua bile edenleriniz var. Hele bi bekleyin. Zamanında adam kriz bizı teğet geçti dediğinde de bi şekilde Alay ediyordunuz.

  • atakan12 Temmuz 2018 13:04

    Damat konuşmakla bu işler olmuyor. İcraat yap icraat. Piyasalar senin söylediklerine inanmıyor. Borsa 3 günde 12.000 puan düştü. dolar 4.98 oldu 2 yıllık bono faizleri %21 oldu hala konuşuyorsun. İcraat istiyoruz. Sakın merkez bankası başkanını partiye davet etme .

  • Mehmet12 Temmuz 2018 12:53

    Ümitvar olunuz. Enerji Bakanlığındaki görevinde çok şeyler başardı. Yenilenebilir enerjide çağ atladık. Meyvesini ilerki yıllarda misliyle alırız inancındayım. Türkiyede parasal anlamda çok sıkıntıyı çözebilecek yetenekte olduğunu düşünüyorum.

  • Murat12 Temmuz 2018 12:52

    Konusurken alayci tavri insana hic guven vermiyor. Bu ulkede onca kaliteli ekonomist var. Ama bu dama herseyi biliyor galiba

  • Emre12 Temmuz 2018 12:36

    Her lafin boş biliyoruz seni....

  • Damat ferit12 Temmuz 2018 12:30

    Sorunun kaynağı sorunu çözemez....Titretin beni DAMAAAATTTT...

  • Erkan Sarıkaya 12 Temmuz 2018 13:51

    Kardes kopardin beni gülmekten ;); (

  • psiko12 Temmuz 2018 12:13

    derin uykudan uyanmış sonunda,umarım biraz ayık kalırda borsa yükselir

  • Lala12 Temmuz 2018 12:09

    Mehmet şimşek in yapmayıp da senin yapacağın ne var? İngiltereye git faiz lobisine taviz ver.

  • serdar korkmaz12 Temmuz 2018 11:42

    umudumuz berat.

  • Mustafa 12 Temmuz 2018 12:36

    Umudunu buna bağladıysan vah senin haline...

  • Damat ferit12 Temmuz 2018 12:31

    Kemal S. değilmiydi o yav...

  • sana ne len12 Temmuz 2018 11:39

    Bizim Ülkede hep konuşurlar.Ama İCRAAT yoktur. $ 4,82 olmuş, :O

  • mahir12 Temmuz 2018 11:37

    NE AHAHAHAHAHAHAHAAHAHAA. ENFLASYONDAN SIFIR MI ATACAKLAR AHJAHAHHAAHA

  • eko12 Temmuz 2018 11:37

    DÜŞÜRÜN KARDESIM YAPTINDA ELINI TUTANMI VAR ARTIK BAHAMENIZDE KALMADI MERKEZ BANKASINDA BIRCOK YONETIM KARARLARO ALDINIZ SONRADA BAGIMSIZLIKTAN BAHSEDIYORSUN KARSI IZDA APTALLAR KALMADI KARGSLAT GULER BU ACIKLAMAYA

  • mehmet yılmaz12 Temmuz 2018 11:28

    kökü dışarda olan bloombergte konuşturulan ispanyadan 500 yıl evvel yerleştirilmiş tacirler halkının sözcüsü açlıklarını tatmin peşinde.

  • Selahattin abi12 Temmuz 2018 11:28

    Ya şu memleketin Berat Albayrak dan başka ekonomisini teslim edeceği başka hiç mi aday yoktu be.Ne bu hırs nedir bu?Liyakat liyakat adalet diye ülke bas bas bağırdı ama yine aynı tas aynı hamam.

  • Yok12 Temmuz 2018 11:46

    Yok demekki ;)

  • baturayersin12 Temmuz 2018 11:24

    enerji bakanlığı yaparken dogalgaz fiyatları düşecek diye meydanlarda bagıran kimdi şimdi söylediklerine bakarmısın dolar kur tavan yaptı borsa dibe vurdu işimiz allaha kaldı

  • Murat Yıldırım12 Temmuz 2018 11:23

    Büyük bir hayal kırıklığı.Borsa İstanbul can çekişiyor. Güven teşkil edin. Boş konuşmalara herkesin karnı tok. İvedi icraatla gösterin.

  • brathms 12 Temmuz 2018 11:22

    eskidende damatlar vardi simdi de

  • Hiç İnanmadım12 Temmuz 2018 11:21

    Çok inanmak isterdim ama laf ile peynir gemisi yürümez...

  • Bika12 Temmuz 2018 11:20

    Göle su gelinceye kadar, kurbağanın gözü patlar.

  • Erkan Sarıkaya 12 Temmuz 2018 11:19

    Borsayı 120 binden 89bine düşürdunuz gibimi

  • Berber bekri12 Temmuz 2018 11:16

    Veee ilk kez borsa gundemden duyuruyorum BerberBANK ı da ben kuracağım... hesap açan kellere indirimler ve daha neler neler hele bi açayım DAMAT tıraşlarında %525 indirimde yapacağım yaaa

  • Tabi tabi 12 Temmuz 2018 11:11

    Komik cocuk