E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEnflasyonu beklerken, kurlar sakin---

Enflasyonu beklerken, kurlar sakin

Enflasyonu beklerken, kurlar sakin
03 Haziran 2021 - 08:36 borsagundem.com

Yurt içi piyasalarda gözler enflasyon verileri bekleniyor. Dolar/TL ve euro/TL, salı gecesi gelen rekor seviyelerin adından dün geriledikleri seviyeleri bugün de koruyor.

Yurt içi piyasalarda enflasyon verisi günün ajandasında en önemli gelişme olarak ön plana çıkarken yurt dışında ise Hizmet Sektörü PMI verileri takip edilecek. Mayıs ayı enflasyonuna ilişkin piyasalarda oluşan beklenti aylık yüzde 1,50, yıllık yüzde 17,41 seviyesinde. Tüketici fiyatlarında nisan ayında aylık yüzde 1,68, yıllık yüzde 17,14 artış kaydedilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla birlikte faiz indirimine ilişkin beklentilerin artmasıyla baskılanan Türk Lirası, dolar ve euro tarihi zirvelerini yeniledikten sonra dün yönünü aşağı çevirdi. Dolar/TL, dün gerilediği 8,60'ın hemen altındaki seviyelerini bu sabah da koruyor. Euro/TL'de ise işlemler 10,50 civarında gerçekleşiyor.

Yurt içinde enflasyon verilerinin izleneceği yeni günde, yurt dışında Hizmet Sektörü PMI verileri takip edilecek.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi'nden yapılan açıklamada, AB kurumlarının Türkiye ile birlikte AB adayı yedi ülkeye katılım öncesi destek amacıyla oluşturulan mali yardım paketini kabul etti.

ABD aralarında Türkiye’nin de olduğu altı ülkeden yapılan ithalata yönelik yüzde 25 oranında vergi getirileceğini açıkladı. Ancak yeni vergiler uluslararası müzakereler devam ederken askıda olacak.

Fed Bej Kitap raporunda ABD ekonomisinin Nisan ve Mayıs döneminde önceki raporlama dönemine göre bir miktar hızlandığına işaret etti.

Fed, pandeminin zirve yaptığı dönemde kredi piyasalarını yatıştırmak için uygulamaya koyduğu acil kredi kolaylığı yolu ile aldığı şirket tahvillerini satmaya başlayacağını duyurdu.

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi ekonomisini pandeminin yol açtığı çift dipli resesyondan toparlanana kadar destek vereceğini söyledi.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Fed'in ekonomiye korona virüs salgınını etkilerinden toparlanmasını devam ettirmesi için sağladığı teşviklerin azaltılmasını düşünmeye hazır hale gelmekte olduklarını söyledi.

Bundesbank Başkanı ve ECB Yönetim Konseyi üyesi Jens Weidmann, ECB'nin iklim değişikliği ile mücadelede tahvil alımları yolu ile aktif bir rol almasına olan itirazından vazgeçti.

YURT İÇİ GÜNDEM

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanacak olan tüketici fiyatlarında Nisan ayında aylık yüzde 1,68, yıllık yüzde 17,14 artış kaydedilmişti (10.00). Foreks'in anketinde ekonomistlerin beklentisi aylık yüzde 1,50, yıllık yüzde 17,41 seviyesinde oluştu.

TÜİK aynı saatte yurt içi üretici fiyatlarını da duyuracak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek (14.30).

BDDK ayrıca Nisan ayına ve ilk 4 aya ilişkin bankacılık sektörü rakamlarını da duyuracak. Bankacılık sektörü geçen yılın ilk 4 ayında 19,65 milyar TL, bu yılın ilk çeyreğinde 16,01 milyar TL kar açıkladı.

YURT DIŞI GÜNDEM

ABD'de cuma günü açıklanacak olan istihdam verilerinin öncü göstergesi kabul edilen ADP özel sektör istihdam verileri açıklanacak (15.15).

ADP özel sektör istihdamı Nisan'da 742 bin olarak açıklanmıştı. Mayıs ayında istihdamda 680 bin artış olacağı tahmin ediliyor.

ABD'de Challenger işten çıkarmalar (14.30), işsizlik başvuruları, tarım dışı verimlilik (15.30), Hizmet Sektörü PMI (16.45), ISM Hizmet Sektörü PMI (17.00), doğal gaz stokları (17.30), DOE petrol stokları (18.00) verileri bulunuyor.

Global piyasalarda Hizmet Sektörü PMI Endeksleri izlenecek.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan (0105), İngiltere Merkez Bankası (BOE) Direktörü Sarah Breeden (11.30), BoE) Başkanı Andrew Bailey (19.00) ve Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker (20.50) konuşma yapacaklar.

Borsada çok kazandıran hisseler

Gates ve Buffett'tan milyar dolarlık yatırım

Günün önemli şirket haberleri 03/06/2021

Merkez’den indirim beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)