E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyondaki düşüş faiz indirimi getirecek mi---

Enflasyondaki düşüş faiz indirimi getirecek mi

Enflasyondaki düşüş faiz indirimi getirecek mi
04 Temmuz 2019 - 08:30 borsagundem.com

Dün açıklanan enflasyon verileri Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklentilerini artırdı

Dün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verileri, Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapıp yapmayacağı tartışmalarını da beraberinde getirdi. Capital Economics ve Standard Chartered'a göre haziran ayı itibariyle yüzde 15.77'ye gerileyen enflasyonun Merkez Bankası'nın faiz indirimi şansını artırdığı görüşünü paylaştı. 

TÜİK verilerinin Haziran ayında enflasyonun yüzde 15,7'ye gerilediğine işaret etmesini değerlendiren Capital Economics, enflasyonda düşüşün TCMB'nin bu ay yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirimine getmesi şansını artırdığını bildirdi. Ancak Capital Economisc, her şeyin lirada neler yaşanacağını ve ABD yaptırımları konusunda gelecek açaklamalara bağlı olacağını vurguladı.

Capital Economics, TÜİK'in enflasyon rakaları sonrası yayınladığı değerlendirme notunda, "Enflasyonun gelecek birkaç ayda daha da düşmesi ve tek haneli rakamlara gelmesi büyük olasılık. İşler beklendiği gibi gider ise, TCMB'nin gösterge konumdaki bir hafta vadeli repo faizini 100 baz puan indirerek yüzde 23,00'a düşürmesini bekliyoruz" dedi.

Ancak para politikasında atılacak herhangi bir adımın Türk Lirası'nda neler yaşanacağına bağlı olduğunu vurgulayan Capital Economics, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alması sonrası ABD'nin atacağı adımlar konusunda karışık mesajlar geldiğini, yaptırım tehdidinin yükselmesi ve liranın baskı altına girmesi durumunda TCBM'nin faizi değiştirmemek zorunda kalabileceğini belirtti.

100 BAZ PUAN

Standard Chartered, TÜİK'in dün açıkladığı Haziran ayı enflasyon rakamları sonrasında, şartların TCMB'nin faiz indirimlerine Temmuz'da 100 baz puan ile başlaması için yardımcı, olanak sağlar olduklarını düşündüklerini bildirdi.

Haziran ayında manşedt enflasyonun yüzde 15,72'ye ve çekirdek enflasyonun yüzde 14,65'e gerilemesinin uzun süredir beklenen baz etkisinin kendisini gösterdiğine işaret ettiğini belirten Standard Chartered, Haziran ayı enflasyon rakamlarının TCMB'nin 25 Temmuz'da yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısında faizi 100 baz puan indirmesine yardım edeceğini savundu.

Yerel seçimlerin sona ermesi ile birlikte siyasi gürültünün yatışmasının da TCMB'nin politikasını gevşetmesi için bir pencere sağladığını ifade eden Standard Chartered, ancak piyasada bir
türbülanstan kaçınmak açısından zamanlamanın önemli omlduğunu vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)