E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyona karşı hisse ağırlıklı yatırım fonu---

Enflasyona karşı hisse ağırlıklı yatırım fonu

Enflasyona karşı hisse ağırlıklı yatırım fonu
25 Haziran 2022 - 08:45 borsagundem.com

Parasını enflasyona karşı korumak isteyen ama piyasalardaki anlık gelişmeleri analiz edip yatırım kararı vermekte zorlananlar için yatırım fonları cazip bir alternatif olarak öne çıkıyor.

İçeride ve dışarıda belirsizliğin arttığı, risk iştahının iyice azaldığı ve en önemlisi bu tablonun ne zaman değişeceğine yönelik tahmin yapmanın zorlaştığı bir süreçten geçiyoruz. ‘Çok bilinmeyenli denklem’ trendinde tasarruf sahiplerinin rasyonel karar vermesi de zorlaşıyor.

Anlık gelişmelerin fiyatları her iki yönde etkileyebildiği durumlarda bireysel yatırımcının anbean bu gelişmeleri takip edip pozisyonunu değiştirmesi çok kolay değil.

 İşte bu durumda hızlı karar alıp harekete geçebilme kabiliyetine sahip profesyoneller tarafından yönetilen yatırım fonları iyi bir alternatif olarak öne çıkıyor.

Ufuk Korcan'ın Dünya’daki yazısına göre, özellikle düşük faiz politikası nedeniyle getirileri enflasyon oranlarının çok çok altında kalan sabit getirili enstrümanlar yatırımcıların tercih skalasında şu aşamada yer almıyor.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve Gelire Endeksli Senetler (GES) Türk Lirası’nı özendirecek adımlar olarak öne çıkıyor. Ancak tasarruf sahiplerinin önceliği birikimlerinin enflasyon karşısında erimesini önlemek. Bu kesim için hisse senetleri alternatifsiz gibi duruyor. Fakat tüm hisse senetleri yatırımcısını enflasyona karşı korumuyor.

Son 1 yıllık döneme baktığımızda enflasyonun üzerinde getiri sağlayan hisselerin payı yüzde 20'nin altında.

Yani 5 hisseden sadece 1'i yatırımcısını enflasyona karşı korumuş. Mevcut konjoktürde öne çıkacak hisseleri seçebilme bilgisine sahip olmayanlar işi ehline teslim edip, sunulan fırsatlardan yararlanabilir.



Yatırım fonlarının 1 yıllık performanslarına baktığımızda hisse senedi fonlarının üst sıralarda yer aldıkları dikkat çekiyor. Yıllık enflasyon mayıs ayında yüzde 73.50 olurken çok sayıda yatırım fonunun yüzde 100’ün üzerinde getiri sağladıkları görülüyor. İstanbul Portföy’ün Yıldız Serbest Özel Fonu 1 yılda yüzde 329 değer kazanırken Hedef Portföy’ün Zen Hisse Senedi Yoğun Fonu yatırımcısına yüzde 260 getiri sundu. Yine Perform Portföy Hisse Senedi Yoğun Fonu 1 yılda yüzde 197 yükseldi. Serbest fonlar, belirli kısıtlamaları en aza indirgenmiş, mümkün olduğunca esnek yatırım stratejisi izlenebilen yatırım fonları türüdür. Dolayısıyla bu tür fonlar konjonktüre göre hızlıca hareket edip portföy değişikliğine gidebiliyor.

5 yılda yüzde 483 kazanç

Hisse senedi endeks fonları da yine son 1 yılda yatırımcısını hemen hemen enflasyona karşı korumuş durumda. İş Portföy İş Bankası İştirakleri Endeksi Fonu 1 yılda yüzde 106 değerlendi. Mükafat Portföy BİST 30 Endeksi Hisse Senedi Fonu 1 yıllık süreçte yatırımcısına yüzde 82 kazandırdı.

Emtia fonlarına yatırım yapanlar da geride bıraktığımız 1 yılda emtialardaki artıştan kârlı çıktılar ve paralarını enflasyon karşısında koruyabildiler. AK Portföy Petrol Yabancı Fon Sepeti Fonu 1 yılda yüzde 241, 5 yılda ise yüzde 483 getiri sağladı.

İş Portföy Emtia Yabancı Fon Sepeti ise 1 yılda yüzde 165 kazancıyla üst sıralarda yer aldı.

Hedge fonların kripto yatırımında patlama

Fon piyasasının getiri haritası tersine döndü

Borsaların lideri en riskli fonlar oldu

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)