E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyona karşı altından daha güvenli sektör---

Enflasyona karşı altından daha güvenli sektör

Enflasyona karşı altından daha güvenli sektör
18 Mart 2021 - 10:42 borsagundem.com

Altının enflasyon karşısında en iyi koruma olduğu söylenir. Ancak hayati önem arz etmesi nedeniyle sağlık sektöründeki talep enflasyon sırasında da azalmıyor. Sektör enflasyona karşı altından daha iyi koruma sağlıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de enflasyon beklentilerinin artmasıyla yatırımcılar enflasyona karşı en iyi korumayı sağlayacak sektörün arayışına girişti. Birçok yatırımcı altın ve altın madenciliği sektörünü enflasyona karşı en iyi koruma olarak bilir. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert 1926’dan bu yana ABD borsalarında işlem gören 49 sektör arasında enflasyona karşı en iyi korumanın sağlık sektöründe olduğunu belirtiyor. Hulbert söz konusu bulguyu Darmouth Üniversitesi Profesörü Ken French’in araştırma verilerine dayandırıyor.

Hulbert 24 ay içinde Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki değişikliklerin sağlık hisseleri endeksince ne ölçüde açıkladığını ya da eşzamanlı değişikliklerin endeks üzerinden ne derece tahmin edildiğini hesaplıyor. Hesaplamada R kare istatistiği yöntemini kullanan borsa uzmanı istatistik okumalarında hisselerdeki %100’lük oranın TÜFE’deki tüm değişikliği açıkladığını ve öngördüğünü, %0’lık oranınsa TÜFE’yi açıklayıcı bir gücü olmadığını gösterdiğini belirtiyor. Hulbert 1926’dan bu yana R kare istatistiklerinde sağlık hisseleri endeksinin %23,2’lik performans gösterdiğine ve başka hiçbir sektörün bu orana yaklaşamadığına dikkat çekti. İkinci sırada yer alan altınsa R kare verilerinde %13,6’lık oran veriyor.

Sağlık hizmetlerinin sektörünün enflasyonu karşı korumada diğer endüstrileri alt etmesine şaşmamak gerekiyor. Zira sağlık hizmetlerine olan talebin enflasyonist baskılara nispeten daha fazla bağışıklığı mevcut. Tercihine dayalı birçok ürünün aksine sağlık harcamaları artan fiyatlar nedeniyle talepte azalma gerçekleşmiyor.

Hulbert tıbbi bakım fiyatlarında TÜFE’nin 1940’ların sonundan bu yana hızlı bir şekilde arttığına dikkat çekiyor. 70 yıl içerisinde tıbbi bakım fiyatları 40 kat artış gösteriyor. Aynı zaman diliminde TÜFE ise 12 kat yükseliyor.

Buna karşın altın madenciliği hisselerinin sağlık sektörü hisseleri kadar güçlü performans gösterememesine de şaşmamak gerekiyor. TÜFE ve altın fiyatı arasındaki ilişki zaman içinde istikrarlı bir ilişki gösteriyor. Ancak bu ifade altının aynı zamanda enflasyona karşı önemli ölçüde geride kaldığı veya büyük ölçüde geçtiği dönemlerin toplamını ifade ediyor.

Enflasyona karşı en dayanıksız sektör

Tarihsel olarak hangi sektörün enflasyona karşı en dayanıksız olduğu da yatırımcıların ilgisini çekebilir. Şeker, atıştırmalıklar ve gazlı içecekler araştırmaya göre enflasyon karşısında en dayanıksız mallar. Bunun sebebi söz konusu ürünlere olan talep sağlık hizmetlerinin tam tersi bir şekilde fiyatlardaki değişikliğe son derece duyarlı.

Borsalar uzun vadede altına göre enflasyona karşı çok daha iyi bir koruma potansiyelini elinde bulunduruyor. Ancak yatırımcıların yanlış tercihleri nedeniyle S&P 500 Endeksi tarihsel olarak bir iki yıllık dönemlerde daha zayıf bir enflasyon koruması sağlıyor. Endeksin on yıllık dönemlerdeki performansına bakıldığında ise enflasyona karşı harika bir koruma haline geldiğini görmek mümkün.

Sanılanın aksine borsa tahvil yatırımından daha güvenli

 

Altın fiyatlarında düşüşün sürmesi bekleniyor

 

Wall Street'in en büyük korkusu Kovid değil enflasyon

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)