E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEnflasyona karşı 3 yatırım önerisi---

Enflasyona karşı 3 yatırım önerisi

Enflasyona karşı 3 yatırım önerisi
21 Ekim 2022 - 13:00 borsagundem.com

Ünlü finans yazarı Robert Kiyosaki yükselen enflasyon karşısında merkez bankalarının etkisiz kaldığına inanıyor. Kiyosaki servetlerinin değerini kaybetmesini istemeyenlere altın, gümüş ve Bitcoin yatırımlarını tavsiye ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere Merkez Bankası (BoE) geçtiğimiz günlerde ülkenin emeklilik endüstrisinde bir çöküşü önlemek için 19,3 milyar sterlinlik İngiltere devlet tahvilini satın aldı. Dünya çapında en çok satan bireysel finans kitaplarından birisi olan Zengin Baba Yoksul Baba (Rich Dad Poor Dad) kitabının yazarı Robert Kiyosaki BoE’nin söz konusu hamlesinin üç alternatif varlığı satın almak için bir işaret olduğunu söyledi.

Kiyosaki Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, altın, gümüş ve Bitcoin yatırımlarına (GSBC) işaret ederek “İngiltere Merkez Bankası’nın politika değişikliği daha fazla GSBC alın anlamına geliyor. Emekli maaşları neredeyse çöktüğünde, merkez bankalarının enflasyonu düzeltemediği ortaya koyuldu. Emeklilik fonları her zaman altın ve gümüşe yatırım yapmıştır. Emeklilik fonları şimdi Bitcoin'e yatırım yapıyor. Sahte doların, hisse senetlerinin ve tahvillerin çökmekte olduğunu biliyorlar" ifadelerine yer verdi.

Ancak MoneyWise’ın haberine göre altın, gümüş veya Bitcoin her zaman için harika yatırımlar olmadı. Haberde söz konusu varlıklara daha yakından bakarak Kiyosaki’nin açıklamalarının bireysel yatırımcılar için ne anlama geldiği inceleniyor.

Altın ve gümüş

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, özellikle altın ve gümüş olmak üzere değerli metaller enflasyon ve belirsizliğe karşı popüler bir koruma olmuştur. Zira söz konusu varlıklar itibari paralar gibi merkez bankaları tarafından basılamaz ve değerleri dünyadaki ekonomik değişimlerden büyük ölçüde etkilenmez.

Kiyosaki de uzun zamandır altın hayranı olan yatırımcılardan birisi olarak öne çıkıyor. Ünlü finans yazarı ilk kez 1972’de altın satın aldı.

MoneyWise’ın haberine göre Kiyosaki geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada, “Altını çok sevdiğim için altın almıyorum. Altın almamın sebebi FED’e (ABD Merkez Bankası) güvenmiyor olmam” demişti.

Ünlü finans yazarı gümüş yatırımlarını da sevdiğini belirtiyor. Kiyosaki yakın zamanda paylaştığı bir Twitter mesajında, “Gümüş Ekim 2022’nin en iyi yatırımı. Herkes 20 dolarlık gümüşü karşılayabilir” ifadelerine yer verdi.

Değerli metaller bu yıl devam eden satış dalgasına karşı bağışıklık sağlayamadı. Altın fiyatı 2022'de yaklaşık %9 düşerken, gümüş ise yaklaşık %20 oranında değer kaybetti.

Altın ve gümüşe yatırım yapmanın birçok farklı yolu olsa da Kiyosaki metali doğrudan satın almayı tercih ediyor. Ünlü yatırım uzmanı bu yılın başlarında paylaştığı bir Twitter mesajında, ETF'leri değil, yalnızca "gerçek altın veya gümüş paraları" istediğini yazmıştı.

Yazar ayrıca son zamanlarda gümüşü "kelepir" olarak adlandırdı ve bu yüzden yerel kuyumcuları ziyaret etmenin zamanı gelmiş olabileceğini söyledi.

Bitcoin

Bitcoin yatırımcıları, bu yıl piyasanın ne kadar değişken olabileceğini zor yoldan öğrendi. Geçen kasım ayında 68.990 dolarla zirveye ulaşan Bitcoin bugünse 19.500 dolar civarında geziniyor.

Ancak Kiyosaki, dünyanın en büyük kripto para birimi için potansiyel bir katalizöre işaret ediyor: emeklilik fonları.

Yatırım uzmanı yakın zamanlı bir Twitter mesajında Forbes’ta paylaşılan 'Emeklilik yatırımlarınız kripto para birimlerine bahse giriyor' isminde bir makaleyi etiketleyerek “Emeklilik fonları dünyanın en büyük yatırım işletmeleridir” açıklamasını paylaştı.

Makalede, CFA Enstitüsü'nün 2022 yılında yaptığı ve eyalet ve hükümet emeklilik planlarının %94'ünün kripto para birimlerine yatırım yaptığını gösteren bir araştırmaya atıfta bulunuldu.

Bitcoin yatırımlarına girmenin birden fazla farklı yolu var. Kripto para birimini doğrudan satın almak, Bitocin ETF'lerine yatırım yapmak veya kendilerini Bitcoin'e bağlayan şirketlerin hisselerine sahip olmak bu yöntemlerden sadece birkaçı.

Bir sonraki Amazon olmanın yolu

Kiyosaki altın, gümüş ve Bitcoin yatırımlarını sevse de ihtiyacınız olan tüm korumanın bunlar olduğunu söylemiyor. Yatırım uzmanı, “Altın, gümüş, Bitcoin servetinizi koruyabilir ancak gelirinizi garanti altına almaz” diyor.

Ancak yatırım uzmanı bunun için de bir çözüm üretiyor:

"Ekonomi çökerken, borsalar çökerken, emekli maaşları çökerken ve işsizlik artarken yapacağınız bir ek iş size gelir sağlayabilir."

Ek işler tam zamanlı işinize ek olarak yaptığınız için para aldığınız işlerdir. Ekstra gelir elde etmenizi sağlarken girişimcilik yönünüzü test etmenin bir yolunu da sağlayabilir.

Kiyosaki, “Kim bilir? Belki de ek işiniz bir sonraki Amazon veya Bitcoin olacak kadar büyüyebilir” ifadelerine yer verdi.

Bitcoin’de yükseliş yakın olabilir

 

Truss’ın istifası yatırımcılar için fırsat mı?

 

Kriptolar hisse piyasalarına paralel hareket ediyor 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZÜLFİKAR KIZILKAYA21 Ekim 2022 16:18

    Hay Lan ordan ben bu sene paramı % 1250 katladım.Dow ney imiş bist bir tutdurum mü sülalene yeter.ben altın gümüş kripto para asla almam.

  • Mevsim21 Ekim 2022 15:03

    Enlasyona karşi kagit KONKA,otomotiv DOAS,tekstil BOSSA enerji AYDEM ve OSMEN

  • İkile21 Ekim 2022 14:37

    La bi yürü git altın neymiş bitli koin neymiş pozisyon aldın gel gel mi yapıyorsun hırt.

  • Mks21 Ekim 2022 14:05

    Boş bilgiler, enflasyondan altın gümüş döviz avs konut bile korumaz kiraya verirsin ilk sene iyi sanatsın 12 ay sonra erimiş bir de devlet yalandan düşük zam yaptırır kiracıda çıkmaz ucuz evde oturur. Büyüyen sektörleri araştırıp trend olan Hisseleri toplayacaksın. Yoksa keriz gibi silkelenirsin