E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEnflasyona endeksli tahvili bekleyen döviz yükseliyor---

Enflasyona endeksli tahvili bekleyen döviz yükseliyor

Enflasyona endeksli tahvili bekleyen döviz yükseliyor
30 Mayıs 2022 - 13:09 borsagundem.com

15 TL'yi aşmasının ardından yüzde 10'a varan yükselişe imza atan dolar, yeni haftada da bu yükselişini sürdürüyor.

Dolar/TL'de 15 seviyesinden başlayan yükseliş trendi geçen hafta 16,5 seviyelerine doğru devam etti. Haftalık bazda yüzde 3’e yakın yükseliş kaydeden dolar/TL, cuma kapanışında 16,28'lere doğru geriledi. Kur, yeni haftaya 16,36 seviyelerinde başladı.

Dövizin yanı sıra piyasalar yoğun veri gündeminin olduğu bir haftayı daha karşılıyor. Yurt içinde başta enflasyon ve büyüme olmak üzere, dış ticaret, PMI gibi birçok kritik veri takip edilecek. Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle yükselen enflasyona rağmen güçlü ihracat desteğiyle ekonominin ilk çeyrekte yüzde 7,2 büyüdüğü düşünülüyor.

Büyüme Salı günü 10:00’da açıklanacak. Türkiye ekonomisi, 2021'in son çeyreğinde yüzde 9,1 ve tamamında yüzde 11 büyüme kaydetmişti. Mayıs enflasyonu cuma günü belli olacak. Tırmanışın devam ettiği enflasyonda yıllık TÜFE’nin mayısta yüzde 77’ye doğru artış kaydetmesi bekleniyor. Yurtdışında ise PMI’lar ve özellikle de ABD tarım dışı istihdam haftanın öne çıkan verileri olacak. 

Gözler enflasyona endeksli tahvilde

Dünya'da yer alan habere göre, 140 milyar dolara yakın bireysel döviz birikiminin kamuya kazandırılmasını amaçladığı tahmin edilen enflasyona endeksli Hazine tahvilinin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. Piyasada bir diğer beklenti ise Merkez Bankası’nın perşembe günü sinyalini verdiği teminat ve likidite adımları. TCMB’den makro ihtiyati tedbirler çerçevesinde yeni hamlelerin kısa süre zarfında gelmesi muhtemel.

Döviz kredisine teşvik

Bankaların ticari kredi risk ağırlıklarına ilişin yeni bir düzenlemeye daha gidildi. Döviz cinsi ticari kredilerin risk ağırlığı yeniden yüzde 100 olarak uygulanacak. Karar, TL krediler üzerinden döviz alımını önlemeyi amaçlıyor. Bankacılık kaynaklarına göre; kurdaki ve döviz cinsinden kredi faizlerindeki yükseliş nedeniyle talep sınırlı kalabilir.

Piyasalar için kritik hafta

 

Gıda Komitesi'nden önemli açıklamalar

 

Brent petrol 120 doları gördü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)