E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon yüksek seyretmeye devam edecek---

Enflasyon yüksek seyretmeye devam edecek

Enflasyon yüksek seyretmeye devam edecek
30 Mayıs 2014 - 03:48 borsagundem.com

PPK tutanak özetlerine göre ​Merkez Bankası, enflasyondaki yüksek düzeyin bir süre daha devam edeceğine ilişkin öngörüsünü korudu

Merkez bankası Para Politikası Kurulu'nun, politika faizinde yarım puanlık indirim yaptığı son toplantısının tutanak özetlerinde, zaman verilmemekle birlikte, "Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkileri ve gıda fiyatlarının olumsuz seyri nedeniyle enflasyonun bir müddet daha hedefin belirgin olarak üzerinde seyretmesi beklenmektedir" denildi.

Merkez Bankası'nın önceki açıklamalarında, hedeflerden yüksek seyreden enflasyonun Mayıs ayında en yüksek seviyesine çıkacağı öngörülerinden bulunuyordu. Merkez Bankası Mayıs ayı enflasyon verilerini 3 Haziran Salı günü açıklayacak.

Merkez Bankası tarafından açıklanan özetlerde, önümüzdeki dönemde uygulanacak para politikası konusunda da şu ipuçları verildi:

"Kurul, bu süreçte enflasyon beklentilerini, fiyatlama davranışlarını ve enflasyonu etkileyen diğer unsurları yakından izleyecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruşu sürdürecektir."

HÜKÜMETİN MALİ DİSİPLİNİ KORUYACAĞI VARSAYILIYOR

Maliye politikasına ve vergi düzenlemelerine ilişkin gelişmeleri enflasyon görünümüne etkileri bakımından yakından izlendiği de vurgulanan Merkez açıklamasında, önümüzdeki dönemde hükümetin mali disiplinin koruyacağı ve dolayısıyla hükümetin inisiyatifinde olan fiyatlarda öngörülmeyen bir artış olmayacağı varsayıldığı da vurgulandı.

Açıklamada, "Maliye politikasının söz konusu çerçeveden belirgin olarak sapması ve bu durumun orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz etkilemesi halinde para politikası duruşunun da güncellenmesi söz konusu olabilecektir" denilerek, hükümet politikasında bir değişiklik durumunda önlem alınacağının altı çizildi.

HÜKÜMETE "YAPISAL DÜZENLEMELERİ HAYATA GEÇİR" ÇAĞRISI

Merkez Bankası, orta vadede mali disiplini kalıcı hale getirecek ve tasarruf açığını azaltacak yapısal reformların güçlendirilmesinin, makroekonomik istikrarı da destekleyeceğine dikkat çekti ve şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bu yönde atılacak adımlar aynı zamanda para politikasının hareket alanını genişletecek ve uzun vadeli kamu borçlanma faizlerinin düşük düzeylerde seyretmesini sağlayarak toplumsal refaha olumlu katkıda bulunacaktır."

Merkez'in açıklamasında, mali disiplinin sağlanması ve tasarruf açığının azaltılmasının önemine dikkat çekildikten sonra, hükümete, "Bu çerçevede, Orta Vadeli Program'ın gerektirdiği yapısal düzenlemelerin hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır" çağrısı da yapıldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)