E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEnflasyon verisi sonrası dolar yatay seyretti---

Enflasyon verisi sonrası dolar yatay seyretti

Enflasyon verisi sonrası dolar yatay seyretti
04 Kasım 2019 - 08:22 borsagundem.com

Fitch kararının ardından piyasalar pozitif seyir izlerken, beklentilere paralel enflasyon verisi TL'de yön belirleyici olmadı

Dolar, Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararları açısından yakından takip edilen enflasyon verisi ardından anlamlı bir değişim göstermeyerek bir ayın en düşük seviyelerinde seyretmeye devam etti.

Ekim ayı enflasyonu açıklandı: Veri tek hanede kaldı!

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.7158 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6838 lira, en yüksek 5,7182 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3732 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1147 seviyesinde. Gram altın 277.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 12.16 seviyesinde.

Fitch'in kredi not görünümündeki yukarı revizyon ardından TL ve TL cinsi yatırım araçları bugün iyimser bir seyir izledi.

Bankacılar haftanın kalanında Hazine ihalelerinin de yakından takip edileceğini belirtiyorlar.

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Ekim'de aylık %2 ile beklentilere paralel artış gösterirken, baz etkisiyle düşüşünü sürdüren yıllık enflasyon %8.55 ile Aralık 2016'dan bu yana en düşük artışı kaydetti.

Böylece yıllık enflasyon Eylül'ün ardından Ekim'de de en son Temmuz 2017'de gerilediği tek hanede kalmaya devam etti. Baz etkisinin terse dönmesiyle Kasım ve Aralık'ta yıllık enflasyonun tekrar çift haneye gelmesi beklense de TCMB'nin faiz indirimlerine devam edeceği öngörülüyor. Son üç PPK toplantısında 10 puana ulaşan faiz indirimlerinin ardından TCMB indirimlerin büyük bölümünün tamamlandığı mesajını verdi ancak daha fazla indirime kapıyı tam olarak kapamadı.

Küresel piyasalarda bugün euro, dolar karşısında ana direnç seviyesine yakın seyrediyor. Yatırımcılar Avrupa Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Christine Lagarde'nin yapacağı ilk resmi açıklamayı bekliyorlar.

Dolar endeksi <.dxy> 97.107 ile Cuma günü üç ayın dip seviyesini test ettikten sonra bugün sınırlı yükseliş kaydediyor. Trend dolar endeksinin Ağustos'taki 97.033 dip seviyesini test edeceğine işaret ediyor.

FITCH KARARININ BIST'E POZİTİF YANSIDI

Dolar, ABD'nin yaptırım kararı sonrası Çarşamba günü 5.7720 seviyesine kadar yükselse de kalıcı olamayarak yönünü aşağı çevirdi. haftayı 5.71 civarında tamamlayan dolar/TL Fitch kararı ardından sınırlı bir iyimserlik göstererek 1 ayın en düşüğü olan 5.70'in altına geriledi.

BIST 100 endeksi aynı saatte %1.8 primle 100,229 puanda seyrederken, bankacılık endeksi ise %2 primli işlem görüyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notu görünümünü "negatif"ten "durağan"a çevirirken, BB- olan notunu teyit etti.

Fitch tarafından Cuma gece yarısı yayımlanan değerlendirmede, "Türkiye, ekonomisine istikrar kazandırmak ve yeniden dengelenmeyi yakalamak için Temmuz ayında yapılan son değerlendirmeden bu yana mesafe kaydetmeye devam etmiş ve aşağı yönlü risklerin hafiflemesini sağlamıştır" denildi.

Bankacılar Londra swap piyasasında atılan adımların ardından işlem hacimlerinin azalması ve CDS'teki düşüşün TL'de nispeten sakin bir seyre neden olduğuna dikkat çekerken, TCMB'nin 10 puana varan faiz indirimlerinin ardından gelişmekte olan ülkeler ortalamasında faiz getirisi sunan TL'de ciddi bir değerlenme eğiliminin görülmesinin zor olduğunu da belirtiyor.

Tahvil/bono piyasasında ise getirilerde son aylarda belirginleşen düşüş eğilimi devam ediyor.

Gösterge 10 yıllık tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik getiri %12.92, valörde son işlem %12.77 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %12.57 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvil Mayıs'ta %21 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilde ise Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik getiri %12.77 oldu. Bugün spot kapanışta bileşik getiri %12.34 oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı artan borçlanma maliyetlerinin uzun vadede borç stokuna etkisini sınırlamak için yaklaşık 1 yıldır gerçekleştirmediği 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalelerine bu hafta yeniden başlıyor.

Hazine 10 Temmuz 2018'den bu yana 10 yıllık gösterge tahvil ihracı yapmadı. Hazine ayrıca Kasım 2018'den bu yana 5 yıllık sabit kuponlu tahvil ihraç etmemişti. Hazine yarın 24 Temmuz 2024 itfalı sabit kuponlu tahvili yeniden ihraç edecek. Bu yaklaşık 1 yıl sonra yapılan ilk ihraç olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)