E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEnflasyon verisi sonrası dolar 5.60'ı gördü---

Enflasyon verisi sonrası dolar 5.60'ı gördü

Enflasyon verisi sonrası dolar 5.60'ı gördü
03 Temmuz 2019 - 08:38 borsagundem.com

Enflasyon verisi sonrası 5.60'a kadar gerileyen dolar kuru, bir süre sonra kaybettiklerini geri topladı

Dolar saat 17:58 itibariyle 5.6363 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6045 lira, en yüksek 5.6654 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3590 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1281 seviyesinde. Gram altın 257 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.17 seviyesinde.

G20 zirvesinden Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik olumlu yönde çıkan mesajların iyimserliğe neden olduğu piyasalar bugün enflasyon verisine odaklanırken S-400 konusundaki gelişmeler de yakından izleniyor.

Enflasyon verisi açıklandı

Beklentilere paralel gerçekleşen enflasyon verisinin ardından ilk etapta gerileyen dolar/TL, bireylerin döviz alımlarına vergi artışı yapılacağı yönündeki haberin etkisiyle tekrar yükseldi.

Döviz alımında vergi artıyor

Enflasyon verisinin ardından 5.63'ten 5.6090 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL , sonrasında yönünü yukarı çevirerek kademeli olarak 5.6580'e kadar yükseldi.

Reuters'te yer alan habere göre dolarizasyonu caydırmak adına bireysellerin kambiyo muamelelerinde döviz alımları üzerinden %0.1 olan banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) oranının %0.2'ye çıkarılması, Cumhurbaşkanı'na da bu oranı artırma yetkisi verilmesi planlanıyor.

Bankacıların yaptığı hesaplamaya göre, ilgili düzenleme bireysellerin döviz alımlarında yaşanabilecek caydırma etkisi hesaba katılmadığında bütçeye her yıl birkaç milyar TL gelir artışını da sağlayacak. Ancak bankacılar adımın esas amacını gelir artırmak olarak görmediklerini amacın dolarizasyonu caydırmak olduğunu belirtiyorlar.

Enflasyondaki düşüş sonrası kuvvetlenen iyimserliğin BSMV haberi ardından kademeli olarak azaldığını söyleyen bir bankanın döviz işlemcisi, "Nominal olarak düşük kalsa da TL'de sabah benzer para birimlerine kıyasla gözlenen daha iyi performansı ciddi şekilde azalttığını görebiliyoruz.

Kurda ilk etapta 5.60 seviyesinin ardından 5.55 ve 5.50 seviyeleri önemli. Bu seviyelerin kalıcı olarak kırılması durumunda döviz birikimi yüksek bireylerin yeniden döviz alımı isteyip istemeyeceğini izleyeceğiz" dedi.

Sabah saatlerinde %0.7-0.8 civarında değer kazancı ile benzer para birimlerinden pozitif ayrışan TL'nin saat 1609 itibariyle dolar karşısındaki değer kazancı %0.3 civarında.

Başka bir bankacı da BSMV'nin yanı sıra enflasyon verisinin ardından TCMB'nin daha güçlü bir faiz indirimine gitme ihtimalinin de kurda fiyatlandığını söyleyerek, "Ancak şimdilik güçlü bir atak yok, kur hala teknik direncinin altında seyrediyor.

TCMB'den 25 Temmuz'da güçlü bir faiz indirimi gelirse piyasa bunu erken olarak okuyabilir" dedi. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Haziran'da beklentilere paralel aylık %0.03 artış gösterirken yıllık enflasyon ise baz etkisiyle Mayıs'taki %18.71'den Haziran'da %15.72'ye sert geriledi.

Ekonomistlere göre, TL'deki satış baskısının da son dönemde yerini değer kazançlarına bırakmasının yanı sıra küresel faizlerde yaşanan düşüş dalgası ile birlikte enflasyondaki gerileme TCMB'nin de bu ay itibarıyla faiz indirimlerine başlamasının önünü açacak.

Ancak bankacılara göre enflasyondaki düşüşün baz etkisi kaynaklı olması %24 seviyesindeki politika faizinde yüksek indirimleri olası kılmıyor.

Tahvil piyasasında seçim öncesi son işlemde %19.92 olan iki yıllık gösterge tahvilin faizi G20 öncesi Cuma günü spot kapanışta %19.55, valörde son işlemde %19.68 seviyesindeydi.

Dün spot kapanışta %19.21, valörde son işlemde %19.20 seviyesinde olan tahvil bugün spot kapanışta ve valörde saat 1615'te son işlemde %19.17 seviyesindeydi.

Seçim öncesi son işlemi %16.43 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ve valörde son işlemde %16.73 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta %16.33, valörde son işlemde %16.26, bugün spot kapanışta %16.15 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)