E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyon TCMB'yi durduracak mı?---

Enflasyon TCMB'yi durduracak mı?

Enflasyon TCMB'yi durduracak mı?
03 Temmuz 2020 - 12:47 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım ve İnfo Yatırım tarafından hazırlanan enflasyon analizlerinde ortak görüş TCMB'nin bekle-gör politikası üzerinde yoğunlaştı.

BORSAGUNDEM.COM

Haziran ayı tüketici fiyat endeksi aylık bazda %1,13 oranında artış kaydetti. Beklenti ise %0,65 oranında artışın oluşmasıydı. Yıllık bazda TÜFE ise %12,62 oranında arttı. Gelen hem yıllık hem de aylık veri piyasa tahminlerinin üzerinde gerçekleşti.

A1 Capital Yatırım'ın "Tüketici Fiyat Endeksi Beklentileri Aştı" başlıklı raporunda öne çıkan noktalardan biri aylık bazda ana harcama grupları içerisinde en yüksek artışın aylık enflasyona 0,70 puan katkı sağlayan ulaştırma kalemi olduğu görülüyor. Lokanta ve oteller kaleminden de 0,25 puanlık katkının geldiği belirtiliyor. Aylık bazda enflasyonda aşağı yönde itici etki oluşturan kalem ise gıda ve alkolsüz içecekler oluyor.

Yıllık bazda ise yüzdesel bazda en yüksek artış alkollü içecekler ve tütün, ikinci en yüksek artış sağlık kaleminden gelirken, üçüncü ve en yüksek artış ise gıda ve alkolsüz içecekler gurubunda yaşanıyor.

Ay içerisinde gıda talebinde yaşanan düşüş ve mevsimsellik etkiler ile gıda fiyatlarında yaşanan gerilemenin, haziran ayında gıdanın negatif etkisinin azalmasına imkan tanıdığı belirtilirken, gelecek aylar içerisinde mevsimsellik etkinin sürmesi ile gıdanın pozitif yani düşürücü yönde katkısının devam etmesi bekleniyor.

Hizmetler içerisinde ulaştırmanın daha çok 1 Haziran ile seyahat yasaklarının kalkması ve oluşan talebin arzın üzerine çıkarak gerçekleşmesi, bunun yanı sıra enerji fiyatlarında yaşanan artışın yakıt fiyatlarındaki yukarı yönde değişiklikleri beraberinde getirmesi katkının aylık enflasyona negatif etki etmesine neden olduğunun altı çizildi.

Gıda enflasyonunda en azından temmuz ayında düşüşün devam etmesi bekleniyor. Kurban bayramının ay sonunda olması nedeniyle buradaki katkının sınırlı kalması olasılığı da değerlendiriliyor. Ulaştırmanın talep yoğun olacağı bir dönem olmasından dolayı yüksek seyrini koruyacağı, hizmetler kaleminde ise düğün sezonun başlaması ile artan talep ve fiyat düzenlemelerinin kendini gösterebileceği de belirtiliyor.

Virüs süreci kaynaklı bozulmanın devam etmesi ve yukarı yönlü eğilimin korunacağı öngörülürken, veri sonrasında endeks ve kur cephesinde çok önemli bir hareket gözlemlenmemesi dolayısıyla TCMB kararına yönelik olarak geçen ay faizi sabit bırakan TCMB'nin bu ay da izlemede kalmasının ve bekle-gör politikasını uygulamasının beklendiği bildiriliyor.

İnfo Yatırım'ın "Haziran Ayı Enflasyonu Beklentilerin Üzerinde" başlıklı raporunda da ABD - Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığı ve korona virüste vaka sayılarının artmasıyla ikinci dalga korkusunun piyasalarda kafa karışıklığına neden olması dışında aşı çalışmaları ve gelen teşvik paketleri ile piyasalardaki yükselişin sürdüğü değerlendiriliyor.

"Dolar/TL'de son 3 haftadır 6,85 seviyesinde yatay seyrin ve TCMB'nin swap görüşmelerinin devam etmesi ile Türkiye'de vaka sayılarının artmasına rağmen ikinci dalganın beklenmemesi kurun bu seviyede işlem görmesini sağlıyor" deniliyor.

Nisan ayında 19 dolar olan brent petrol Temmuz ayının ilk günlerinde 40 dolar seviyesinden işlem görürken, son 12 ayın en çok artış gösteren grubu olan alkollü içecek ve tütün ürünlerine zam yapılmama kararının bu ay bittiği hatırlatılıyor.

Kurum, 2020 yılının ilk yarısında düşük baz etkisi sebebiyle enflasyonun yine çift haneli seviyelerde kalmasını, yılın ikinci yarısında enflasyonun tek hanelere düşmesini beklediğini iletirken, enflasyonun politika faizinin üzerinde olmasını da göz önünde bulundurarak, TCMB'nin 23 Temmuz'da Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddesi korona virüs salgını ve buna ilişkin oluşan ekonomi adımları olacağını öngörüyor.

Son olarak da, "Açıklanan son enflasyon raporunda yılsonu beklentisinin %7,80 olarak açıklanması Merkez Bankası'na faiz indirimi konusunda açık kapı bıraksa da Haziran enflasyonunun beklenti üzerinde kalması ile bekle ve gör stratejisinin uygulanmasını bekliyoruz" notu düşülüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)