E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon tahvillere zehirli hap gibi---

Enflasyon tahvillere zehirli hap gibi

Enflasyon tahvillere zehirli hap gibi
05 Mart 2021 - 11:53 borsagundem.com

ABD’de Merkez Bankası Başkanı Powell enflasyon ihtimalinden bahsedince tüm piyasalar olumsuz etkilendi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Merkez Bankası Başkanı Powell enflasyon ihtimalinden bahsedince tüm piyasalar olumsuz etkilendi.

Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonla ilgili çok az endişesini dile getirdi ve ileriye dönük politika değişiklikleri konusunda hiçbir gösterge vermedi. Tahviller ve hisse senetleri bu yorumlar sonrasında satış yedi.

Enflasyon, getirilerin artmasına ve fiyatların düşmesine neden olduğu için tahviller için zehirli hap gibidi.

 

Enflasyon, tahvillerin gelecekteki faiz ödemelerinin değerini düşürür. The Wall Street Journal ile yaptığı alışverişte merkez bankası lideri, Covid-19 salgınının derinliklerinden toparlanan bir ekonominin ileride bazı fiyat baskıları görebileceğini kabul etti.

Ancak bunları çoğunlukla "temel etkiler" olarak görmezden geldi. Diğer bir deyişle, önümüzdeki birkaç aydaki fiyatlar yüksek görünecek, ancak sadece geçen yılla karşılaştırıldığında, pandeminin başladığı ve enflasyon baskılarının dibe vurduğu gibi.

Tam istihdam göstergelerine ek olarak Powell, "Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde % 2'nin üzerinde olmasını istiyoruz ve enflasyonun % 2'nin üzerinde sürdürülebilir bir şekilde ilerlemesi için doğru yolda olmak istiyoruz" dedi.

"Buna varmadan önce ele almamız gereken çok yer var," diye ekledi.

Tahvil piyasaları bu yorumlar sırasında satıldı, fiyatlar ve getiriler zıt yönlerde hareket ettiğinden getiriler yükseldi. Dow sanayicileri 600 puandan fazla düşüşle hisse senetleri de düştü.

Enflasyon, birkaç nedenden ötürü tahvil piyasası için kriptonit gibidir. Birincisi, yükselen getiriler mücadele ederken ve genellikle fiyat baskılarına ayak uydurmada başarısız olurken enflasyon tahvillerin sermayesini aşındırır. Artan getiri, düşen fiyatlar anlamına gelir.

Ayrıca, eğer enflasyon yükselirse, bu, tahvili tutmak için kişinin gelecekte alacağı faiz ödemelerinin daha az değerli olacağı anlamına gelir. Powell, getirilerdeki son sıçramanın "dikkate değer olduğunu ve gözüme çarptığını" söyledi, ancak herhangi bir alarm vermedi. Bunun yerine, Fed başkanı, pandeminin başlamasından bu yana getirilerin en yüksek seviyelerde olmasına rağmen, sadece piyasadaki "düzensiz koşullar" ile ilgileneceğini söyledi.

Enflasyon yükselse bile Powell ve diğer Fed yetkilileri, istihdam piyasası gelir, cinsiyet ve ırksal sınırlar boyunca tam ve kapsayıcı bir iyileşme gösterene kadar % 2 hedeflerinin üzerine çıkmasına izin vermekten memnun olduklarını söylüyorlar.

Wall Street, Fed'in politika ayarlamalarına dair bazı göstergeler arıyordu. Bazı ekonomistler ve yatırımcılar faiz artırımlarını aramak yerine, merkez bankasının aylık varlık alımlarının kompozisyonunu değiştirmesini istiyor. Büküm Operasyonu olarak bilinen bir süreçte, kısa vadeli tahvilleri satmak ve kısa vadede getirileri artırmak ve getiri eğrisini düzleştirmek için süreyi daha da düşürmek amacıyla daha uzun vadeli tahviller satın almak bir seçenek olabilir.

Yatırımcılar, enflasyon oluştuğunda Fed'in yeniden faiz oranlarını artırarak yetişmek zorunda kalabileceğinden endişeleniyor. Hisse senedi piyasası yatırımcıları, şirketlerin borçlanmasını ve düşük oranlara bağımlı hale gelen borç yüklü şirketleri tehlikeye atmasını daha pahalı hale getirdiği için artan faiz oranlarından da hoşlanmazlar.

Finansal koşullar açısından, daha fazla sıkılaşma Fed'e kalacaktır” diyen Bleakley Advisory Group'un baş yatırım sorumlusu Peter Boockvar, yüksek enflasyon beklentileri karşısında ne kadar çok güvercin olurlarsa, o kadar çok finansal sıkılaşma göreceğimizi belirtti.

Boockvar, Fed yetkililerinin “kendilerini zor bir duruma soktuklarını” ve istihdam da hedeflerine ulaşmadan enflasyonun % 2 hedefine ulaşmamasını ummaları gerektiğini sözlerine ekledi. "Eğer öyleyse, bir sorunları var çünkü istihdama bu kadar odaklanırlarsa daha yüksek oranlarla yüzleşmekten korkacaklar" dedi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ca05 Mart 2021 17:00

    Adamlar bir şey söylüyor, borsa çöküyor ya da coşuyor her şeyi herkesi etkiliyor vay arkadaş

  • New Money Loading...05 Mart 2021 14:20

    Basılan klavye dolarları usa tahvillernde sonunda büyük bir. Süper Nova patlaması yaratacak. O tahvilleri tutan alan usa ile beraber kader birliği yapacak.

  • Ggff05 Mart 2021 12:48

    Enflasyon olan ülkenin para birimi düşer bizde böyle Abd farklı mı hep mi çifte standart