E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyon Raporu'ndan ne çıkar?---

Enflasyon Raporu'ndan ne çıkar?

Enflasyon Raporu'ndan ne çıkar?
26 Nisan 2021 - 08:35 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende yeni haftaya başlarken manşette öne çıkan beklentiler sıralanıyor.

Geçtiğimiz hafta ile kıyasladığımızda yeni haftada önem derecesi yüksek veri gündeminin piyasalarda oynaklığa neden olması kaçınılmaz.

Haftanın ilk işlem günü yurt içerisinde kabine toplantısı önemle takip edilecek.Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları izlenecek.

Gündemin ana maddesi ise korona virüs önlemleri olacak. Tam kapanma uygulanacak mı yoksa kısmi kapanmanın devamı noktasında mı karar alınacak bu soruların cevabını bulacağız. Küresel ölçekte ise ABD’de Mart ayı dayanıklı mal siparişleri verisi önemli olacak.

Yurtdışında haftanın en önemli beklentisi Çarşamba günkü FED FOMC toplantı kararı olacak. Faizlerde değişiklik görmeyeceğimiz kesin. Aylık 120 milyar dolarlık varlık alımı da dokunulması beklenmiyor. Dolayısıyla toplantı sonucundan ziyade karar metninde geçecek ifadeler ve Powell’ın konuşması takip edilecek. 15 Nisan tarihli toplantıda FED üyelerinin büyük çoğunluğu faiz artırımının 2023 yılında gerçekleştirileceğini düşündüklerini noktasal grafiklerde paylaşmışlardı. Powell’ın önceki konuşmalarında da bunu teyit eden ifadeler görmüştük. Dolayısıyla Çarşamba gecesi sürpriz niteliğinde bir cümle beklemiyoruz.

Perşembe günü TCMB enflasyon raporunu takip ediyor olacağız. Yılın ilk enflasyon raporu toplantısında banka, yıl sonu enflasyon tahmin aralığını %9.4 olarak sabit bırakmıştı. Tahminler 2022’de %7 ve 2023 yılında ise %5 olarak belirlenmişti. Yalnız Mart ayı TÜFE verisinin %16.20 seviyesine ulaştığını ve ÜFE’nin %31’i aştığını görmekteyiz. Son dönemde TL’de oluşan değer kaybının da kur geçişkenliği ile enflasyonu yukarı yönde desteklemesi kaçınılmaz. Nisan’da enflasyon zirve beklentisi Mayıs ayına kayarken TCMB beklenti anketinde bile yıl sonu enflasyon beklentisi
%13,12 seviyesine çıkmıştı. TCMB’nin %9,4 tahminini en az 200 baz puan artırmasını beklemekteyiz.

Küresel tarafta ise ABD birinci çeyrek büyüme verisi açıklanıyor olacak. Son gelen veriler ABD ekonomisinin güçlü bir şekilde büyüdüğünü göstermekteydi. Haftanın son işlem günü ise FED’in favori enflasyon göstergesi PCE dataları açıklanıyor. Çekirdek bazda PCE verisinin %1.8 artış kaydetmesi bekleniyor.

Günün önemli şirket haberleri 26/04/2021

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

Dolar ve euro yeni haftaya da yükselişle başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)