E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyon rakamları ne diyor---

Enflasyon rakamları ne diyor

Enflasyon rakamları ne diyor
03 Aralık 2015 - 14:01 borsagundem.com

Destek Menkul Değerler'den Emre Özgüven, son açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdi

Son açıklanan rakamlara baktığımızda enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz. Yıllık TÜFE 11 ayın zirvesine çıkarak yüzde 8,10 oldu. Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası (TCMB) son açıkladığı yılın son enflasyon raporunda enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2015 yılı sonunda yüzde 7,4 ile yüzde 8,4 aralığında (orta noktası yüzde 7,9) olacağını öngörmüştü.
Alt sektörler bazında TÜFE’yi aşağı yönde baskılayan sektörler içinde ulaştırma sektörü dikkat çekiyor. Kur ve petrol fiyatları etkileriyle ulaştırma fiyatlarında aylık %0.78′lik gerileme görülürken, eğlence sektöründe ise %0.54 ve altın fiyatlarını da içeren diğer mallar sektöründe de %0.28′lik gerileme görüldü. Buna karşın işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler, tütün ürünleri ve altın hariç kalemleri gösteren özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden ‘H’ Kasım’da yıllık olarak yüzde 8,94 artış kaydetmiştir. İşlenmemiş gıda ve tütün gibi para politikasının kontrolü dışındaki kalemlerde öngörülemeyen oynaklıkların enflasyon tahminlerinin sapmasına neden olan başlıca unsurlar arasında yer aldığı yine son TCMB enflasyon raporunda yer almıştı. Bunun yanında TÜFE’nin yüzde 52’sini oluşturan ‘I’ endeksinin ise %9.22 artması dikkat çekici. Bu endeksin amacı para politikasından bağımsız olarak mevsimsel koşullara göre davranan gıda ürünlerini; uluslararası arz-talep dengesinden ve kamu etkisine bağlı olarak fiyatları belirlenen enerji grubunu; kamu tarafından fiyatı dolaylı yada doğrudan belirlenen alkollü içkiler ile tütün ürünlerinin TÜFE’den dışlanmasıdır.
Diğer taraftan önümüzdeki dönemde Rusya ile yaşanan kriz sonrasında uygulanan ambargonun iç piyasada gıda fiyatları üzerinde mutlaka aşağı yönlü bir etkisi hissedilecektir. Ancak FED’in 16 Aralık’ta gerçekleştireceği yılın son toplantısında 2006’dan bu yana ilk defa faiz silahını kullanma ihtimali kurdaki düşüşleri sınırlandırırsa, bunun etkisiyle de enflasyonun %8 ve üzerinde bir oranla yıla nokta koyması beklenebilir. Rusya ile yaşanan krizin de TL varlıklar üzerinde yaratabileceği baskıyı da bu noktada dikkate almak gerekiyor.
Destek Menkul Değerler

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)