E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyon, piyasaların beklendiği gibi açıklandı---

Enflasyon, piyasaların beklendiği gibi açıklandı

Enflasyon, piyasaların beklendiği gibi açıklandı
13 Ocak 2023 - 08:13 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Küresel piyasaların beklediği ABD enflasyonu dün açıklandı. ABD’de tüketici fiyatları beklentiler dahilinde gelerek aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %6,5 artış gösterdi. Aylık olarak ise %0,1’lik gerileme yaşandı. Böylece ABD’de enflasyon Haziran 2022’de %9,1’e çıkarak son 41 yılın zirvesini görmesinin ardından daralmaya devam etti. Çekirdek enflasyonun aralık ayında %6’dan yıllık bazda %5,7’ye gerilediğinin görülmesi, ABD’de enflasyonun zirve seviyelerinin geride kaldığı yönündeki piyasa beklentisini güçlendirdi. Ancak enflasyonun hala Fed’in %2 hedefinin çok üzerinde seyretmesi sıkılaşmanın devam edeceği sinyalini verdi. Aslında tüm bunlar, Fed’in uyguladığı “geleneksel para politikasının” başarılı bir şekilde uygulanabilirliğini bize hatırlatmış oldu.

Enflasyonun yavaşlamaya devam etmesi, Fed’in tarihinde gerçekleştirdiği en agresif sıkılaşma döngülerinden birinde sona yaklaşılmış olabileceğine dair piyasa umutlarını da desteklemiş oldu. Ardında bazı Fed yetkililerinden sinyaller gelmeye başladı ve Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, ABD Merkez Bankası’nın faiz artışları hakkında yaptığı değerlendirmede, 25 baz puanlık artışların ileriye dönük olarak uygun olacağını savundu. Böylelikle Şubat ayı toplantısında Fed’in faiz artış hızını azaltacağına yönelik tahminler piyasada fiyatlanmaya başlandı. Öyle ki Şubat ayı toplantısında 25 baz puanlık faiz artırım beklentisi öne çıkarken, Mart ayı toplantısında Fed’in pas geçebileceği piyasanın beklentileri arasında yer alıyor.

Asya tarafında ABD enflasyonunda yaşanan yavaşlama olumu karşılarken Asya hisse senetleri açılışla birlikte yükseldi. Yen yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve piyasalar Tokyo’nun para politikasını değiştirme taahhüdüne meydan okuduğundan Japon tahvil getirileri merkez bankasının hedefinin üzerine çıktı.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi  %0,8 yükselerek yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve art arda 3 hafta boyunca pozitif kalmayı başardı. Japonya Nikkei endeksi %0,4 düştü.  Japon Yeni hareketine devam etti ve dolar karşısında yaklaşık %0,2 artarak 128,65’e yükseldi.

Brent petrol, en büyük ham petrol ithalatçısı Çin’deki sağlam talep artışı belirtileri ve Amerika Birleşik Devletleri’nde daha az agresif faiz artırımı beklentileri nedeniyle hafta boyunca %6’dan fazla yükseliş yaşamıştı. Fakat bu sabah itibariyle Brent petrol %0,35 düşüş göstererek 83,75 dolardan işlem görüyor.

Haftanın son günü yurt içinde “Piyasa Katılımcıları Anketi” takip edilecek. Yurt dışında İngiltere ve Euro Bölgesi için sanayi üretimi, Almanya GSYH, ABD Michigan tüketici güven endeksi gibi önemli veriler bulunuyor.

Altın 1900 dolar/ons direncini test etti

 

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

 

IMF: 2023 sonunda trend tersine dönecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)