E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyon, Merkez'i zorlayacak mı ?---

Enflasyon, Merkez'i zorlayacak mı ?

Enflasyon, Merkez'i zorlayacak mı ?
03 Mart 2021 - 08:55 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor

Geride bıraktığımız gün küresel borsalarda karışık bir seyir hakimdi. Özellikle Çin’in Banka ve Sigorta Düzenleme Kurulu Başkanı Guo Shuqing’in gerçekleştirdiği konuşmasında küresel finansal piyasalardaki fiyatlamaları varlık balonu olarak nitelendirmesi ve bundan ciddi endişe duyduğunu beyan etmesi sonrası hisse senedi endeksleri güne kar satışları ile başlarken günün geri kalanında bir miktar toparladı. Geri çekilmelerin kar satışı olarak kalmasının en önemli nedeni ABD 10 yıllık tahvil getirisinin %1.40 seviyelerinden dengelenmiş olması...

Tahvil getirileri geçtiğimiz hafta %1.61 seviyelerine yükselmesinin ardından bu hafta istikrar kazanmış gözüküyor. Buna karşılık tahvil fiyatlamalarını yakından izlemeye devam edeceğiz. Avustralya merkez bankasının tahvil alımına yönelik müdahalesinin arından dün de Avrupa tarafından şimdiye kadar yapılmış en keskin sözlü yönlendirme geldi. AMB üyesi Francois Villeroy de Galhau, ECB’nin tahvil
getirilerinde oluşan istenmeyen yükselişe karşılık harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. Bir başka üye Fabio Panetta da getiri eğrisinde görülen dikleşmenin istenmeyen bir durum olduğunu ve buna direnilmesi gerektiğinin altını çizdi. ABD tahvil getirilerinde yaşanan artışın istenmeyen şekilde bulaşıcılık göstermeye başladığını ve müdahale edilmemesi durumunda finansal koşulların sıkılaşacağını ve bu durumda ECB’nin tahvil alımlarının hızını artırmayı değerlendirebileceğini
söyledi. ECB üyelerinin FED üyelerine göre çok daha net sözlü yönlendirmelerde bulunduğunu söyleyebiliriz. Tahvil faizlerinde her ne kadar dengelenme oluşmuş gibi görünse de hala stres unsuru ve bir müddet daha bu taraftaki fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

Yabancı kurumlar 2021 yılına ilişkin Türkiye büyüme oranlarını revize etti. Morgan Stanley, büyüme beklentilerini %6’dan %5,5’e düşürdüklerini belirtti. JP Morgan ise %4,6’dan %4,8’e ve Barclays %3,6’dan %4,4’e artış olacağı beklentilerini paylaştı. 

Yeni günde Yurtiçi tarafta Şubat ayı enflasyon verilerini takip edeceğiz. Piyasa beklentisi TÜFE verisinin aylık %0.70 ve yıllık bazda %15.39 seviyesine yükseliş kaydedeceği yönünde. Ocak ayında TÜFE verisi yıllık %14.97 ve ÜFE verisi %26.16 olarak açıklanmıştı. Piyasalarda genel beklenti enflasyonun Nisan ayı ile zirveyi görerek gerileme kaydedeceği yönünde. Son dönemde Dolar/TL’de oluşan yükseliş hareketlerinin yanında enflasyonda yukarı yönde sürprizlerin görülmesi durumunda TCMB’ye yönelik beklentilerin artması ile yurtiçi piyasalarda oynaklık artabilir.

Küresel piyasalarda ise hizmet PMI verilerinin yanında ABD’de açıklanacak özel sektör tarım dışı istihdam (ADP) verisi takip edilecek. Piyasa beklentisi datanın 117 bin olarak açıklanacağı yönünde.

Bu sabah açılış sonrasında 1500 - 1540 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Yabancıların en fazla yöneldiği hisseler

Günün önemli şirket haberleri 03/03/2021

Enflasyonu beklerken kurlar sakin

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)