E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyon kıskacında piyasalar yön arıyor---

Enflasyon kıskacında piyasalar yön arıyor

Enflasyon kıskacında piyasalar yön arıyor
08 Ekim 2021 - 08:34 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasaların merkezindeki başlıkları ve bu gelişmelerin piyasaya olan etkileri aktarılıyor.

Haftanın son gününe tarım dışı istihdam verisi öncesi doların sakinliği ile başlıyoruz. Dün ABD'de haftalık işsizlik başvuruları verisi 348K beklentisinin altında 326k olarak açıklanmıştı. Tarım dışı istihdam verisinin , Eylül ayında 500K gelmesi ve işgücü piyasasında devam eden iyileşmeyi göstermesi bekleniyor. Bu durumda da tahvil alımlarının azaltılmasına Kasım toplantısında başlanabilir

Wall Street Big Tech liderliğindeki geniş tabanlı bir rallide, ABD Kongresi'ndeki borç tavanı açmazında bir ateşkesin bu ay olası bir hükümet borcu temerrüdüne ilişkin endişeleri hafifletmesiyle keskin bir yükseliş gösterdi.

Stagflasyon gündeme girdiği gibi çıkmasını da bildi. ABD Senatosu liderlerinin ABD borç temerrüdünü önlemek için harekete geçmelerinin ardından(ABD'de Senato liderleri Maliye Bakanlığı’nın borçlanma yetkisinin süre sınırını Aralık ayının başına çekme konusunda anlaştı. Böylece hükümetin bu ayın sonunda temerrüde düşmesi riski şimdilik ortadan kalkmış oldu.) , global borsalar ve hisse senetleri ralli yaparken, tahvil getirileri tırmanırken, enerji fiyatlarında da küresel bir gevşeme, kaynayan stagflasyon korkularını yumuşattı.

Bu da doğal olarak risk iştahını iyileştirip, büyüme yanlısı para birimlerini destekliyor, güvenli liman çiftleri düşük performans gösteriyor

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ABD'de Enflasyonda yaşanan artışın ne kadarlık kısmının arz sorunlarından ne kadarlıkr kısmının ise talepten geldiğini belirlemenin güç olduğunu, büyük oranda geçici etkenlerden kaynaklandığını bir kez daha ifade ediyordu.

ECB Baş Ekonomisti Philip Lane’de Euro Bölgesi'nde enflasyonun geçici olduğunu ve Enflasyon gelişmeleri açısından ücretleri yakından izlediklerini, bu yılki enflasyon nedeniyle ücretlerde tek seferlik artış yaşanmasının ECB'nin reaksiyon göstermesine neden olmayacağını da söyleyerek olağanüstü enerji fiyatlamasına karşısında yapılacak ücret artışından bile rahatsız olmayacaklarını belirtiyordu.

Dolar Endeksi, dar bir aralıkta işlem gördükten sonra 94.202'de çok az değişti ve Eylül 2020'nin sonundan bu yana görülmeyen bir seviye olan 94.504'ü geçen haftanın yükseği olarak gördü.

Günün dış piyasa haberi ; Hindistan Merkez Bankası(RBI) , gösterge faiz oranını değiştirmedi. RBI'dan yapılan açıklamaya göre, repo faiz oranı yüzde 4,00 olarak kaldı. Piyasa beklentisi de aynı yöndeydi.

İç piyasaya yönelik haber ise; Türkiye’nin , ABD'li Lockheed Martin tarafından üretilen 40 adet F-16 ve 80'e yakın F-16 modernizasyon kiti almak için ABD'ye başvurması ve NTV kanalında talep edilen uçaklar ve modernizasyon kitlerinin değerinin 10 milyar dolar civarında olduğunu belirtilmesi.
Bol kazançlar

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Cuma günkü işlemlerde yükseldi.

Çin'de Caixin/Markit araştırması hizmet sektörünün Eylül ayında güçlendiğini gösterdi. Eşik 50 seviyesinin üzerine çıkan endeks Ağustos ayındaki 46.7'lik seviyesinden 53.4'e tırmandı ve pandeminin başlangıcından bu yana gördüğü en düşük seviyeden toparlanma kaydetti. - Bloomberg

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Hedef Holding AŞ'nin 1,96 liradan, Gelecek Varlık Yönetimi AŞ'nin 13,65 liradan, Anatolia Tanı ve Biyoteknoloji Ürünleri Araştırma Geliştirme Sanayi ve Ticaret AŞ'nin ise 21,00-22,50 lira fiyat aralığından halka arz başvurusunu onayladı.

Kurul, Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 1 milyar 410 milyon lira, Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri AŞ'nin 7 milyon 300 bin lira bedelsiz sermaye artırımını onayladı.

Türkiye, ABD'li Lockheed Martin tarafından üretilen 40 adet F-16 ve 80'e yakın F-16 modernizasyon kiti almak için ABD'ye başvurdu.

ABD'de Senato liderleri Maliye Bakanlığı’nın borçlanma yetkisinin süre sınırını Aralık ayının başına çekme konusunda anlaştı. Böylece hükümetin bu ayın sonunda temerrüde düşmesi riski şimdilik ortadan kalkmış oldu.

ABD'ye ait bir nükleer denizaltının Güney Çin Denizi'nde "bilinmeyen bir nesneye" çarpmasının ardından 15 kişi yaralandı.

İngiltere hükümeti, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında oluşturduğu ve seyahat kısıtlamaları içeren kırmızı listeden 47 ülkenin çıkarıldığını ve listede sadece 7 ülkenin kaldığını duyurdu. İngiltere ayrıca, Kovid-19’a karşı tamamen aşılanan Türk yolculara karantina zorunluluğunu kaldırdı.

Çin, bir hafta süren tatil sonrası likidite desteğini kısmak amacıyla, bankacılık sisteminden net bazda son bir yılın en fazla kısa vadeli likiditesini çekti.

ABD Merkez Bankası (Fed), Ağustos ayına ait tüketici kredileri verilerini açıkladı.Buna göre, ülkede tüketici kredileri, Ağustos'ta aylık 14,4 milyar dolar artarak 4,4 trilyon dolar oldu.Söz konusu veriye ilişkin piyasa beklentisi, tüketici kredilerinin bu ayda 17,5 milyar Dolar artması yönündeydi. Tüketici kredilerinde Temmuz ayında yaşanan artış ise 17,2 milyar dolara revize edildi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ABD'de enflasyonun büyük oranda geçici etkenlerden kaynaklandığını söyledi. Enflasyonda yaşanan artışın ne kadarlık kısmının arz sorunlarından ne kadarlıkr kısmının ise talepten geldiğini belirlemenin güç olduğunu ifade eden Mester, Fed'in sabırlı olması gerektiğini vurguladı.

AC Asia ex, Japan % -0,19 satıcılı

S&P 500 % 0,09 alıcılı

Euro Stoxx 50 % -0,04 satıcılı

Günün önemli şirket haberleri 08/10/2021

Asya Borsaları: Çin’de tatil bitti, yükseliş geldi

Borsada hafif alıcılı açılış bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)