E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon döneminde uzmanların yatırım stratejileri---

Enflasyon döneminde uzmanların yatırım stratejileri

Enflasyon döneminde uzmanların yatırım stratejileri
15 Nisan 2022 - 13:42 borsagundem.com

Küresel piyasalarda enflasyon etkilerini hissettirirken yatırımcılar da buna göre pozisyon almaya çalışıyor. CNBC’nin haberinde profesyonel yatırımcılar enflasyonist ortamda kazandırabilecek yatırım stratejilerini paylaştı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Artan tüketici fiyatları, yaşam maliyetini yönetmeyi giderek daha zor hale getiriyor. Yatırımcılar da bu süreçte tasarruflarını korumanın en iyi yollarını araştırıyor.

ABD’de Salı günü açıklanan Mart ayı enflasyon verileri 1981’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Çok çeşitli mal ve hizmetleri izleyen tüketici fiyat endeksi, geçen ay bir önceki yıla göre %8,5 arttı. Bu oran, fiyatlarda beklenen %8,4'lük artışın biraz üzerindeydi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de maaş gelirleri, Mart 2021'den bu yana %5,6 artmasına rağmen, yükselen fiyatlara ayak uyduramadı. ABD Çalışma Bakanlığı'nın verileri, Mart ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış ortalama saatlik ödemelerin %0,8'lik bir düşüş gösterdiğini işaret ediyor.

İngiltere'de, Ulusal İstatistik Ofisi Salı günü yaptığı açıklamada, ikramiyeler hariç ödemelerin Şubat ayına kadar olan maaş ödemelerinin üç ayda %4 arttığını bildirdi. Rakamlar enflasyona göre düzeltildiğinde ise maaşların gerçekte %1 düştüğü görülüyor.

Sallı günü açıklanan İngiltere’ye ilişkin diğer verilere bakıldığında ülkedeki hayat pahalılığı krizinin kısmen perakende satışlarda yavaşlamaya yol açtığı görülüyor. İngiliz Perakende Konsorsiyumu’nun verilerine göre perakende satışlar Mart ayında %3,1 arttı. Şubat ayında bu artış %6,7 oranındaydı.

Tüm bunlara ek olarak İngiltere merkezli yatırım platformu Hargreaves Lansdown tarafından Salı günü yayınlanan bir anket son bir ay içinde artan hayat pahalılığı sırasında İngilizlerin %27’sinin tasarruflarına daha az ödeme yaptığını ve %25’lik bir kesimin de tasarruflarından harcadığını ortaya koydu.

CNBC’nin haberinde söz konusu küresel ekonomik ortamda bireylerin tasarruf varlıklarını nasıl koruyabileceği tartışılıyor.

Paranızı fazla uzun bir süre kilitlemeyin

İngiltere merkezli yatırım platformu AJ Bell’in Yatırım Analizleri Başkanı Laith Khalaf yatırımcıların öncelikle enflasyon nedeniyle nakdin satın alma gücünü kaybedebileceğini anlaması gerektiğini söyledi. Zira merkez bankası faiz oranları enflasyonun çok aşağısında olduğundan paranın bir kısım satın alma gücünü kaybetmesi beklenebilir bir sonuç.

Bunu hafifletmenin bir yolu, yatırımcıların bir miktar nakit para tutması gerekiyorsa en iyi oranlara sahip bir vadeli mevduat hesabı açmak. Bununla birlikte, oranların buradan yükselmesinin muhtemel olduğuna dikkat çeken Khalaf, parayı uzun süre kilitleyen sabit vadeli mevduat hesaplarına gidilmemesi konusunda uyardı.

Khalaf, “Aslında yapma istemeyeceğiniz şey paranızı beş yıl boyunca bugünün faiz oranlarına kilitlemektir. Altı ay sonra, 12 ay sonra faiz oranlarına bakarsınız ve ‘Aman tanrım, feci derecede yükseldiler’ dersiniz” ifadelerine yer verdi.

Yatırım uzmanı, sadece 6-12 aylık bir vadeye sahip sabit oranlı mevduat ürünlerini düşünmenin daha iyi bir seçenek olacağını söyledi. Ancak bir kez daha mevduat faizi oranlarının enflasyon kadar yüksek olmasa da bu yıl önemli ölçüde artmasının beklendiği konusunda uyardı.

Fonlar mı, hisse tercihi mi?

Finansal planlama firması Beaufort Financial’ın Ortak İcra Kurulu Başkanı Simon Goldthorpe yatırımcılara zora düşebilecekleri dönemler için belirli miktarda varlığın nakit olarak tutulmasını tavsiye ediyor. Goldthorpe hayat pahalılığının önemli bir sorun olduğuna işaret ederek bunun ötesinde yatırım gibi yapılabilecek her şeyin “gayret sarf etmek” anlamına geldiğini söyledi.

Goldthorpe, yatırımcıların portföylerinin çeşitlendirildiğinden emin olmaları gerektiğini, paranın enflasyonist bir ortamda iyi performans gösterebilecek yatırımlarda tutulması gerektiğini söyledi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre finansal yatırımlarda çeşitlendirme yatırımcıların farklı sektörlerde farklı yatırım araçlarına yönelmesi anlamını taşıyor. Söz konusu strateji bir yatırım aracında veya sektörde görülebilecek olası sert kayıplardan portföyün genelinin korunmasını ve bu sayede risklerin azaltılmasını sağlıyor.

Finansal planlama uzmanı tasarruf sahiplerinin yatırım yaparken uzun vadeli hedeflerinin ne olduğuna odaklanmaları gerektiğini de sözlerine ekledi. Goldthrope, “mali ortam değişiklilkerine göre yatırımlara yapılan ayarlamaların sürecin bir parçası olduğunu ancak uzun vadede yol haritasına bağlı kalmanın önemli faydalar sağlayacağını” sözlerine ekledi.

İngiltere merkezli yatırım platformu Interactive Investor’ın Kıdemli Bireysel Finans Analisti Myron Jobson, borsaya yatırım yapmanın, paralarını beş yıl veya daha uzun sürede değerlendirmek isteyen tasarruf sahipleri için iyi bir seçenek olduğunu söyledi.

Jobson, “orta seviye bir fonun bile uzun vadede nakde göre daha iyi durumda kalacağını bu sebeple hisse senetleri seçimi konusunda bir uzman olmaya gerek olmadığını” sözlerine ekledi.

AJ Bell’den Khalaf ayrıca, portföylerde çeşitlendirmeyi sağlamak için piyasa endeksini izleyen bir fonda olunsa dahi, fonlar aracılığıyla yatırım yapmayı öneriyor. Ancak hisse senedi toplamaya istekli olan yatırımcılar içinse portföyün dörtte üçünü fonlara ayırmayı kalan %25’i ile şirketlere yatırım yapmayı öneriyor.

Khalaf bu yöntemi kullanarak, “seçilen şirketler arasından birkaçı başarısız olsa bile genel birikimler üzerinde çok zararlı bir etkisinin olmayacağını” portföylerde “çeşitlenmenin özüne” sahip olunabileceğini belirterek söz konusu stratejiyi açıkladı.

Ödüllü borsa uzmanlarından 5 yatırım stratejisi

 

Kurumların 15 nisan tarihli günlük hisse önerileri

 

Küçük yatırımcı portföylerinde çeşitlendirme tuzağı

 

Göstergeleri al-sat-tut veren hisse listesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)