E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyon belirsizliği, TL varlıklarda oynaklığı artırabilir---

Enflasyon belirsizliği, TL varlıklarda oynaklığı artırabilir

Enflasyon belirsizliği, TL varlıklarda oynaklığı artırabilir
04 Ağustos 2021 - 08:27 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, beklentiler ve belirsizlikler doğrultusunda TL ve TL bazlı varlıklarda oynaklığın artabileceği aktarılıyor.

Dün yurt içerisinde Temmuz ayı enflasyon verileri açıklandı. TÜFE verisi %18.95 oranında gelerek 26 ayın en yüksek seviyesine yükseliş kaydetti. ÜFE tarafında da artış durmuyor. Verinin %44.92 olarak açıklandığını takip ettik. Bu sayede ÜFE-TÜFE makasında ki açılma devam etmiş oldu ve 26 puan ile rekor seviyeye ulaştı.

Bu veriler çok doğal olarak gözlerin TCMB’ye çevrilmesine neden oluyor. Bilindiği üzere politika faizi %19 ve Temmuz TÜFE verisi ile makas kapanmış oldu. Yalnız bankadan son dönemde yapılan açıklamalarda enflasyonun yükselişe devam edeceği ve yılın son çeyreğinde gerileme kaydedeceği yorumlarını görmüştük. Dolayısıyla politika faizi ile TÜFE arasındaki makasın kapanarak reel faizin hemen hemen sıfıra ulaşması bankadan hızlı bir faiz artırımı geleceğine işaret değil.

Yalnız enflasyonda yukarı yönde hareketin devam etmesi ile ek sıkılaştırıcı adımlar sıkça konuşulmaya başlanacaktır. TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmininin %14.1 olduğunu hatırlatalım. Yalnız piyasalarda oluşan genel kanı ise %17-18 ile yılın kapatılacağı yönünde. Özellikle yılın son iki ayında enflasyonda bir miktar geri çekilme bekleniliyor. Enflasyonun seyri piyasayı haklı çıkarırsa bankadan ek faiz artırımlarının gelebileceğini söyleyebiliriz. Tabii bu beklentiler ve belirsizlikler doğrultusunda TL ve TL bazlı varlıklarda oynaklığın artması da beklenebilir.

Gün içerisinde küresel ölçekte Temmuz ayına yönelik hizmet PMI datalarını takip edeceğiz. Özellikle ABD verisinin ön planda olduğunu söyleyelim. ABD’de imalat PMI tarafında bir miktar zayıflama görmüştük. Şimdi ise hizmet sektörünün yılın üçüncü çeyreğine nasıl başladığını göreceğiz. Ayrıca ABD’den gelecek olan özel sektör tarım dışı istihdam (ADP) verisini de takip ediyor olacağız.

Öne çıkanlar

Çin ana karasında Şanghay ve Shenzen endeksleri sabah seansında pozitif seyretti, Hong Kong'un Hang Seng Endeksi'nde de kazanımlar hâkimdi. Güney Kore'nin Kospi Endeksi ile Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi de pozitif bölgede seyretti. Japonya'da endeksler sınırlı kayıplarda.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, halihazırda işgücü arzını sınırlayan faktörlerin kalıcı olmasını beklemek için neden bulunmadığını söyledi.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Michell Bowman, ABD ekonomisinin pandemiden toparlanmasına ve isgücü piyasası şartlarının iyileşmesine yardım için daha yapılacak çok şey olduğunu söyledi.

CNN haber kanalının ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Departmanından derlediği verilere göre, 27 Şubat'tan bu yana ilk kez, Kovid-19 nedeniyle hastanede yatarak tedavi görenlerin sayısı 50 bin 625 olarak tespit edildi.

New York Fed tarafından yayınlanan rapora göre, ABD'de tüketicilerin yeni borç talepleri ikinci çeyrekte büyüdü ve kredi kartı kullanımı toparlandı. Rapora göre, ABD'de toplam hane halkı borcu ikinci çeyrekte 313 milyar dolar artarak 14,96 trilyon dolar seviyesine çıktı.

Delta varyantının hızla yayılmasının global ekonomide toparlanmayı tehdit ettiği bir dönemde Çin'in hizmet sektöründe büyüme Temmuz ayında hızlandı.

Çin'de Caixin/Markit hizmet sektörüne ilişkin Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verisi Haziran ayındaki 50.3 düzeyinden 54.9'a sıçradı.

SEC Başkanı Gary Gensler, Kongre'den hızla büyüyen kriptopara piyasalarının denetim ve düzenlenmesi için SEC'e daha fazla yetki vermelerini istedi.

Panama bandralı petrol tankeri Mv Asphalt Princess'in, Umman Körfezi'nde silahlı kişilerce kaçırılıp, İran'a götürülmesi talimatı verildiği Lloyds List Denizcilik İstihbaratı tarafından doğrulandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Umman Körfezi'nde BAE açıklarında bir petrol tankerinin kaçırıldığı haberleri hakkında, bir yargıya varmak için "çok erken" olduğunu söyledi.

AC Asia ex, Japan % 1,12 alıcılı

S&P 500 % -0,10 satıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,21 alıcılı

Günün önemli şirket haberleri 04/08/2021

Bankacılık hisselerine sermaye girişi sürüyor

Altında bekleyiş sürüyor

Asya borsalarında pozitif seyir

Petrol fiyatlarını aşağı çeken nedenler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)