E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyon beklentisi ve BİST ---

Enflasyon beklentisi ve BİST

Enflasyon beklentisi ve BİST
03 Şubat 2015 - 08:56 borsagundem.com

Bugün TSİ 10:00'da açıklanacak Ocak ayı enflasyon rakamları öncesinde kur yatay seyrediyor

''Bugün TSİ 10:00'da açıklanacak Ocak ayı enflasyon rakamları öncesinde kur yatay seyrederken, BIST100 görece düşük işlem hacmi ile %0,86 oranında prim yaparak 89.712 puandan kapattı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yıllık enflasyonun Ocak'ta 1 puandan fazla düşmesi halinde 4 Şubat'ta erken toplantı yapabileceklerini açıklamış ve oluşan kısa süreli belirsizlik ile faiz indirim beklentisi sonrasında kur 2,45 seviyesini test etmişti. Piyasa beklentileri aylık TÜFE artışının %0,8 civarında olacağı ve bunun da yıllık enflasyonu yaklaşık 1,2 puan aşağı çekeceği yönünde. Enflasyon rakamlarının beklentiler dahilinde gelmesi durumunda ara toplantı beklenecektir. Piyasa beklentisi faiz indiriminin 50-75 baz puan olacağı yönünde.

Geçtiğimiz Cuma günü Merkez Bankası'ndan piyasadaki hareketlerin TCMB'nin öngördüğü faiz indirim sürecinin temkin düzeyiyle uygun olmadığı yönünde açıklama gelmişti. Bu açıklamaya paralel faiz indirim beklentisi piyasada 50-75 baz puan olarak oluşmuştu. Ancak erken toplantı kararının agresif bir faiz indirim sinyalini de beraberinde getirdiği için kur üzerinde yarınki toplantıya kadar bir belirsizlik sürebilir.

Diğer taraftan, erken faiz indirimi kur tarafında önemli ölçüde fiyatlanırken Lira'nın değer kaybı sınırlı olabilir. Yine de, kurun 2,45 seviyesinin üzerine çıkması durumunda piyasa üzerinde satış baskısı yaratacaktır. 55 Dolar'ın üzerinde seyreden Brent petrolün de etkisiyle Borsa İstanbul'da geri çekilmeler yaşanabilir. 2,45'in altında seyreden kur ile Brent petroldeki yükseliş piyasa tarafından görmezden gelinebilir. Bu doğrultuda da, BIST100 yükseliş eğilimi sürdürerek 90bin puan seviyesinin üzerine çıkabilir.

Öte taraftan, Ocak ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin altında gerilemesi durumunda ise Lira'nın güçlenmesi beklenebilir. Lira'daki güçlenmeye bağlı olarak BIST100'de de alımların yaşanması muhtemel. Endeksin güne alıcılı başlamasını beklerken, şu aşamada yurtiçi gündem piyasanın odağında olmakla birlikte, petrol fiyatlarındaki hareketler ve ABD'den son zamanlarda zayıf gelen verilerin de piyasa üzerinde fiyatlanabileceği ihmal edilmemeli.''

ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA
  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)