E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyon beklentilerin üstünde, gözler Merkez'de---

Enflasyon beklentilerin üstünde, gözler Merkez'de

Enflasyon beklentilerin üstünde, gözler Merkez'de
03 Eylül 2021 - 11:46 borsagundem.com

Ağustos ayı enflasyonunu beklentileri ve yıllık bazda da politika faizini aşmasıyla gözler Merkez Bankası’na çevrildi.

Ağustos ayında TÜFE %0,65 olan beklentilerin üstünde %1,12 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Temmuz'daki %18,95 seviyesinden Ağustos ayında %19,25'e yükseldi.

ÜFE ise aylık bazda %2,77 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %44,92 seviyesinden Ağustos ayında %45,52'ye yükselmiş oldu.

İnfo Yatırım Araştırma Bölümü tarafından hazırlanan raporda enflasyon verileri analiz edilirken, piyasa etkileri, Merkez Bankası faiz kararına yansımalıları da inceleniyor.

Analiz şu şekilde:

TÜFE tarafında, gıda ve alkolsüz içecekler %3,18, lokanta ve oteller %2,27, ev eşyası %1,38 ile en çok artış gösteren sektör grupları olurken, düşüş gösteren gruplar %3,08 ile giyim ve ayakkabı ve %0,77 ile ulaştırma gruplarında oldu.

ÜFE tarafında ise en fazla artış %19,53 elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı, %6,61 ile ağaç ve mantar ürünleri ve %5,541 ile metal cevherleri gruplarında gerçekleşirken, düşüş gösteren gruplar %3,11 ile kok ve rafine petrol ürünleri, %1,05 ile diğer mamul eşyalar ve %0,14 ile temel eczacılık ürünleri gruplarında oldu.

Dolar/TL'deki görünüme baktığımızda Haziran ve ayındaki sert yükselişlerin ardından Temmuz ayını yatay seviyede geçiren kur Ağustos ayında açıklanan yüksek enflasyon sonrasında 8,70'lere kadar yükselmişti. Geçtiğimiz hafta başlayan sona eren Jackson Hole Sempozyumunda Powell, varlık azaltımına bu yıl başlanmasının uygun olabileceğini ifade edip, bu durumun faizle bir ilgisi olmadığını ve risklere ve enflasyonun geçici olacağına ilişkin vurgu yapması gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine değer kazandırdı. Çarşamba beklentilerin üzerinde gelen ADP verisi sonrası dolar, küresel piyasalarda değer kaybetmeye devam ederken, Dolar/TL, 11 Mayıs'tan bu yana en düşük seviye olan 8,25 seviyesini gördü.

Ağustos ayı enflasyon verisinin açıklanması sonrası kısa sürede olsa faiz indirimi olmayacağını fiyatlayan piyasalar, şu sıralarda yüksek enflasyonun etkilerini görüyor. Kur 8,35 seviyesinde işlem görürken, BİST100 endeksi hafif negatif seyirde.

TCMB'nin 23 Eylül'de Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddeleri özellikle delta varyantı kaynaklı korona virüs salgını, pandemi ile gerçekleşen normalleşme adımları, jeopolitik riskler ile siyasi konular ve bunlara ilişkin oluşan ekonomi adımları olacaktır. Enflasyonun politika faizinin üstüne çıkması sonrasında bu toplantının öneminin daha da arttığını belirtelim.

Son TCMB Toplantısında TCMB Faiz Kararını sabit bırakmıştı. Karar metninde 'sıkı duruş ve orta vadede %5 enflasyon vurgusu' tekrar edilirken, karar metnine 'Öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin 3. çeyrekte dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Başlıca tarımsal emtia ihracatçısı ülkelerde yaşanan iklim koşullarının küresel gıda fiyatları üzerine olumsuz yansımaları görülmektedir. Yükselen küresel enflasyon ve enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri önemi korumaktadır.'' cümleleri eklenmişti.

Ağustos ayında beklentilerinden yukarıda gelen enflasyon verisi sonrasında özellikle Enflasyon raporlarında belirttiği gibi 'enflasyonda belirgin düşüş görülene dek faiz indirimine gidilmeyeceği' mesajını akıllara getirirken, 23 Eylül'de yapılacak PPK'da aynı mesajın verileceği TCMB'nin faiz indiriminde acele etmeyeceği ağırlık kazanmış görünüyor. "

Enflasyon yüzde 19'u aştı

Borsa İstanbul enflasyon sonrası geriledi

Faiz indirimi ihtimali masada duruyor

Piyasalarda enflasyon tepkisi!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Türkoğlutúrk03 Eylül 2021 14:04

    Yanlış yere bakıyorlar.

  • alp03 Eylül 2021 12:45

    enflasyon yükselirse borsada yükselir. çünkü herşeyin fiyatı otomatik artınca şirketlerinde değeri artacak. kar etmesede duran varlıklar değerleniyor.

  • Bika03 Eylül 2021 12:30

    Banka mevduat faizi, gelecek 12 aya göre verildiği iddia edilir de 12 ay önce parasını faize bağlayanların reel kazanç sağlaması için TÜİK'in  açıkladığı oranlara göre %20 üzeri faiz almış olması gerekirdi. Faize para koymak da enflasyona karşı korumamış.

  • Emmi03 Eylül 2021 12:09

    Uydurma enflasyon bu ise gerçekte %30 üstünde

  • osman03 Eylül 2021 12:04

    BANKALARIN VERDİĞİ FAİZ YÜZDE 17 YADA EN FAZLA YÜZDE 17,5 OLDUĞUNDAN ENFLASYON KARŞISINDA PARAMIZ ÇÖP OLDU. FAİZ YÜZDE 21 OLMALI.