E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyon Avrupa'da da tartışılıyor---

Enflasyon Avrupa'da da tartışılıyor

Enflasyon Avrupa'da da tartışılıyor
10 Ocak 2022 - 08:14 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

FED’in , neredeyse maximum istihdam hedefine uygun bir işgücü piyasası ve hızlı yükselen aynı zamanda kalıcı olan enflasyonist baskılar nedeniyle, Mart 2022'de ilk faiz artırımına işaret eden toplantı tutanaklarının yarattığı oynaklıkla geçen bir haftayı geride bıraktık. Son fiyatlamalara göre de Mart ayında bir faiz artırımı olasılığının yaklaşık %75'ini yansıtıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde Aralık ayı istihdam rakamları şaşırttı: çok az yeni iş yaratıldı ama işsizlik oranı yeniden düştü. ABD ISM imalatı, belirgin şekilde daha düşük fiyatlar ödenerek beklentileri aştı ve bu da fiyat baskısının hafiflediğini gösteriyor. Çip bellek fiyatlarının yanı sıra konteyner ve hava taşımacılığı fiyatlarındaki yıllık değişiklikler de zirveye ulaştı ve bunun üzerine ISM imalat teslimat süreleri de tedarik kesintilerinin hafifletilmesine işaret ediyor.

Oynaklığa rağmen Sermaye piyasaları genelde yeşildi . Beklenenden daha hızlı ve güçlü bir şekilde gerçekleşmesi çok muhtemel olan bu faiz artışı, sektör rotasyonunun başta bankalar, sigortalar ve otomobil üreticileri olmak üzere değerli hisse senetleri lehine olmasına neden oldu.

FED , enflasyonist zararı sınırlamak ve işgücü piyasasının verimsiz hale gelmesini önlemek için oranları istikrarlı bir hızda yükseltmesi gerektiğinin farkında. Enflasyon, Aralık ayı için ilk tahminin yıllık %5'lik bir fiyat artışına işaret ettiği Avrupa'da da tartışılıyor.

Fed tutanaklarının açıklanması ile 10 yıllık ABD tahvil getirileri %1,72'ye kadar yükseldi normalde reel oranlar sıkı bir şekilde negatifte sabit kalsa da oldukça rasyonel bir tepki. Avrupa ya bakalım; Alman Bundlar %-0,33'ten %-0,07'ye , Fransız OAT'si %0.26'ya ulaştı ve İsviçre borcu tekrar pozitif bölgeye girme yolunda (-%0.04) ,ABD'deki parasal gelişmeler göz önüne alındığında oldukça mantıklı.
Petrol fiyatları da yıla iyi bir başlangıç yaptı. Kuzey Amerika'da zorlu hava koşulları nedeniyle üretim kesintileri ile ülke genelinde olağanüstü hal ilan edilen Kazakistan'da etkisi ile WTI 80 USD , Brent ise 82 USD’ye çıktı.

Endüstriyel metallerde çinko ve alüminyum fiyatları, artan doğal gaz fiyatlarının etkisinde kalan Avrupa'da artan enerji maliyetleri ile desteklenmeye devam ederken Avrupalı dökümcüler üretimlerini azaltmak zorunda kalıyor ve bu da fiyatları yukarı çekiyor.

Bu haftanın gündemine baktığımızda ; Aralık ayı ABD tüketici fiyat endeksi Çarşamba, Perşembe günü üretim endeksi ve Cuma günüyse Kasım ayı Avrupa ticaret dengesi yayınlanacak.

Altın fiyatlarında 'faiz' düşüşü

 

Asya borsaları yeni haftaya başlarken yön bulmakta zorlandı

 

Kazakistan'da petrol üretimi normale döndü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)