E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEnerjideki artışı kim silah olarak kullanıyor, hangi ülkeler mağdur?---

Enerjideki artışı kim silah olarak kullanıyor, hangi ülkeler mağdur?

Enerjideki artışı kim silah olarak kullanıyor, hangi ülkeler mağdur?
17 Ekim 2022 - 09:20 borsagundem.com

Ülkelerin enerji ihtiyacı var ama her ülkenin yeterli enerji kaynağı yok. Peki petrol ve gazı dünya ekonomisi için kim silah olarak kullanıyor, hangi ülkeler mağdur? İşte ayrıntılar...


Kara altın yani petrol... Evleri ısıtan enerji kaynağı doğalgaz... Enerji fiyatlarında artış da ülkelerin en büyük sorunlarından. Peki petrol ve gaz fiyatlarının artışı kime yarıyor, kimin zararına? Uzman isimler açıkladı...

CNN Türk'ün derlediği habere göre; Dünyada enerji alanında ağırlığı olan ülkelerin başında Rusya geliyor. Rusya doğalgaz rezervinde en öndeki ülke. Yani enerji piyasalarında yukarı doğru oynama Moskova'nın işine geliyor.

Rusya toplamda 87 milyar varil petrol rezervi, 1.163 trilyon metreküp doğalgaz ve 157 milyon ton kömür ile enerji kaynakları en zengin ülke. Rusya'nın enerji kaynaklarının değeri 40,7 trilyon dolar. 157 milyar varil petrol, 1.187.3 trilyon metreküp doğalgaz rezervi ile İran da elinde 35,4 trilyon dolar değerinde enerji kaynağı tutuyor.

Venezuela da Latin Amerika'nın bu alanda en zengini. Elinde 297.6 milyar varil petrol rezervi, 196.4 trilyon metreküp doğalgaz rezervi var. 34.9 trilyon dolarlık zenginliğine sahip. Ama enerji piyasalarında en etkili ülkelerin başında Suudi Arabistan geliyor. Çünkü Suudi Arabistan 265.9 milyar varil petrol rezervi, 290.8 trilyon metreküp doğalgaz rezervi ile hem büyük enerji kaynağına sahip hem de uluslararası piyasalara bunu sunma konusunda yetkin bir güç durumunda.

Son dönemde Rusya ile Suudi Arabistan'ın enerji konusunda üretim konusunda azaltmaya gitmesi konusunda anlaşması, ABD'nin de tepkisini çekmiş durumda.

TÜRKİYE'NİN DURUMU

Ve Türkiye... Türkiye de büyüyen ekonomisiyle dünyada gelişmekte olan ülkelerden. En önemli ihtiyaçlarından biri ise enerji. Türkiye'nin cari açıkta en büyük paylarından biri enerjide. Yani ülkenin parası enerjiye harcanıyor. Ülke ekonomisinde açık oradan kaynaklanıyor. Yenilenebilir enerji atağı, tüm dünyada etkileyici bir adım olarak görülüyor.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığı yaklaşık yüzde 75. Doğalgazın yüzde 98'i, petrolün ise yüzde 92'si ithal ediliyor. Türkiye'nin enerji faturası her sene daha da artacak. Geçen sene 2021'de Türkiye 50 milyar dolardan fazla para ödemişti enerji ithalatına. Türkiye, Akdeniz ve Karadeniz'deki mücadelesiyle gaz ve petrol ihtiyacını azaltmaya çalışıyor.

Dünyada petrol ve gaz artık küresel mücadelenin aracı. Hem bir tehdit hem de bir refah unsuru olarak kullanılıyor. Özellikle enerjiyi elinde bulunduran ülkeler bağımsızlık ve egemenlik açısından da şanslı konumda.

Fransa'da grevler 'enerji'yi vurdu

 

Türk enerji şirketi Avrupa'ya açılıyor!

 

"Avrupa'nın enerji krizi ile başa çıkmak için elinde yeterli fonu var"

 

Yeni enerji üssü Sakarya'da

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )17 Ekim 2022 10:11

    paran ne kadar değerli/değersiz bilmem... Ama ne kadar ihracat edersen et, yaparsan yap... enerjıden açık veriyorsan işin zor kardeşim.. Biden ne dedi ? değerli dolar var olacak diğer devletleri umursamıyorum onlar düşünsün dibi konuştu... Yani Biden  PETROL DOLAR SATILACAK dediği sürece, hep hüküm süren devlet olarak. Taki opec ce diğer devletler doları kullanmıyorum der, işte o zaman ABD çöküş başlar... yoksa garibanlar ezilmeye devam... gariban devletler ezilir.. gariban devletlerinde garibanları ezilir.. bu işler böyle.. Sende ağlarsın sızlanırsın ömür bir bakmışsın bitmiş göçmüşsün :D eve bir gün 1 kg et alıcam hayalinle yaşarsın, ki o hayal bile komik, eskiden her köyde keserdin canın çekerse et yerdin doyasıya... gelınen nokta... çünkü tarımı hayvancılık ülkemizde yok oldu. ejerjımı sebebi ? siyasi ekonımık program mı  ? yanı tek suçlu abd değil, enerjı deıl. kafan basacak, ekonomist olacaksın :D