E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEnerji tüketiminde tehlikeli tırmanış---

Enerji tüketiminde tehlikeli tırmanış

Enerji tüketiminde tehlikeli tırmanış
12 Temmuz 2014 - 03:44 borsagundem.com

Perşembe aşırı sıcak nedeniyle 807 milyon 813 kilovat saat ile Cumhuriyet Tarihi'nin rekoru kırıldı. Uzmanlar: Böyle giderse ihtiyaç karşılanamaz

10 Temmuz perşembe günü havanın aşırı sıcak olması nedeniyle 807 milyon 813 bin kilovat saat ile Cumhuriyet Tarihi’nin en yüksek düzeyine çıkan enerji tüketimine dikkat çeken uzmanlar, “Bu enerji tüketimi sürdürülebilir düzeyi aşmıştır. Türkiye gibi enerjisinin yüzde 75’ini ithal eden bir ülkede bu ihtiyacı karşılanması çok zor. Türkiye’de toplam enerji harcamasının yüzde 80’ini ısınma ve soğutma için kullanılıyor. Bu harcamayı düşürmek için bir taraftan tasarruf yapılmalı diğer taraftan yalıtım zorunlu hale getirilmeli” açıklamasını yaptı.

KULLANIM YÜZDE 50 DÜŞER

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, her yıl kış ve yaz aylarında ısınma ve soğutma nedeniyle kullanılan enerji miktarının binaların yalıtımsız olması nedeniyle rekor seviyelere ulaştığını vurgulayarak, Türkiye’nin ithal enerji ile karşılamaya çalıştığı bu enerji ihtiyacının sürdürülemeyecek boyutlara geldiğini belirtti. Yalıtımla binaların enerji kullanımının yüzde 50 azalacağı uyarısı yaparak, Türkiye’deki 16 milyon yalıtımsız bina için acil harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. Küresel iklim değişimi sonucunda yazların şimdiye kadar görülmemiş aşırı sıcaklarla geçmesi klima kullanımını ve elektrik tüketimini arttırırken aşırı sıcaklar hem ülke ekonomisine hem de ekolojik dengeye zarar veriyor. Türkiye’de ısı yalıtımı olan binaların oranının oldukça düşük olduğunu belirten Eruslu, “Türkiye’de tüm konutların standart ve yönetmeliklere uygun olarak yalıtılması durumunda, ülkemizde yılda en az 4 milyar dolar tasarruf yapılacağı, hava kirliliğinin azalacağı ve en önemlisi küresel ısınmanın hızını azaltmaya katkıda bulunulacağı biliniyor” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yaren12 Temmuz 2014 09:25

    Faizler, döviz düşüyor. Ekonomide çarklar hızlı dönüyor. Vatandaşın keyfi yerinde gelirler iyi. Bu dönüşten kaynaklı ısınmaya klimalar bile yetmiyor.