E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEnerji krizi yaşayan Avrupa Maduro'nun kapısını çaldı---

Enerji krizi yaşayan Avrupa Maduro'nun kapısını çaldı

Enerji krizi yaşayan Avrupa Maduro'nun kapısını çaldı
18 Haziran 2022 - 13:20 borsagundem.com

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, enerji krizi yaşayan Batı'nın kapısını çaldığı isim oldu. İki yıl aradan sonra ilk petrol tankerinin Venezuela'dan Avrupa'ya yola çıkmak üzere olduğu duyuruldu.

Ukrayna işgali gerekçesiyle Rusya'ya yaptırım uygulayan ve petrol fiyatlarındaki sert yükselişler nedeniyle zor durumda olan Batı ülkeleri, çareyi yaptırım uyguladıkları bir diğer ülke olan Venezuela'da buldu.

Reuters, İtalyan enerji şirketi Eni’nin Venezuela’dan sipariş ettiği petrol tankerinin 650 bin varille yola çıkmaya hazırlandığı duyurdu. Söz konusu kargo, Avrupa’nın iki yılın ardından Venezuela’dan alacağı ilk teslimat olacak.

Reuters’ın haberine göre, Venezuela, Avrupa'ya göndermek üzere ikinci bir petrol tankerinin hazırlıklarını da yapıyor. Bu teslimatın da İspanyol enerji şirketi Repsol için hazırlandığı belirtiliyor.

ABD mayıs ayında Venezuela’ya uyguladığı bazı yaptırımları gevşetme kararı almıştı. Bu kapsamda Beyaz Saray, Eni’ye ve Repsol’a Venezuela’da gaz ve petrol üretimini başlatmaları için lisans vermişti.

Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bolivarcı Venezuela hükümeti, ABD’nin, Avrupalı ve ABD’li petrol şirketlerine Venezuela’daki operasyonlarını müzakere etmek ve yeniden başlama yetkisi verdiğine yönelik haberleri doğruladı ve onayladı.” ifadesini kullanmıştı.

Yüksek enflasyona rağmen iktidarını korudu

Venezuela'da sosyalist lider Hugo Chavez'in ölümünün ardından 2013 yılında başkanlık koltuğuna oturan Nicolas Maduro, ABD'nin giderek artan ekonomik ve siyasi baskılarıyla karşı karşıya kalmış, sayısız darbe girişiminin örgütlendiği ülke tarihin en büyük ekonomik krizlerinden birine girmişti.

ABD, ülkenin eski meclis başkanı Juan Guaido'yu geçici başkan olarak tanıyıp Venezuela'nın ABD'deki rafineri ve diğer varlıklarına da el koymuş, Maduro'yu da artık başkan olarak tanımadığını duyurmuştu.

6 haneli rakamlara çıkan enflasyon ve büyük ekonomik çöküşe rağmen İran, Rusya ve Çin'in desteğinin de katkısıyla iktidarını koruyan Maduro, Ukrayna savaşının ardından patlak veren enerji kriziyle birlikte Batı ülkelerin tekrar kapısını çaldığı lider oldu.

Son dönemde artan petrol gelirlerinin ve dolar kullanımının yaygınlaşmasıyla Venezuela’da  aylık enflasyon tek haneli rakamlara gerilemişti.
(Sözcü)

Venezuela'da yapılacak üretimin detayları belli oldu

Rus petrolüne alternatif Venezuela petrolü

Petrol şirketleri yeniden Venezuela'ya gidiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TAMİZ KARTALGÖZ19 Haziran 2022 11:03

    Madoru bekle yakında gelip hepside abd başta olmaz üzere kıçınızı dahi yalayacaklar.bunlar kadar karektirsiz daha kimseler yoktur.

  • Tekno papaz 19 Haziran 2022 09:15

    6 haneli enflasyondan tek haneye

  • Türk.18 Haziran 2022 17:35

    Ne oldu demokrasi evrensel hukuk. Emperyalist lerin tek değeri var para. Onuda diğer ülkelerde savaş çıkartarak kazanıyorlar. Ülkemizde şeriat kanunları hakim olsaydı biz daha huzurlu olurduk.

  • Erkam18 Haziran 2022 16:53

    Demokrasi-hak -hukuk-özgürlük-diktatörlük kavramları, menfaatleri söz konusu olunca bir kenara bırakılabiliyormuş,kaypaklık bunların ruhlarına işlemiş

  • FİNANSŞÖR18 Haziran 2022 15:57

    bunların hepsi şerefsiz ve ahlaksızlar.hani yıllarca adamlara amborgo uyguluyordunuz.yarın bir gün rusya ile yine yağlı ballı olurlar.bunların dinleri ve imanları para para para....