E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEnerji hisseleri sadık yatırımcıları ödüllendiriyor---

Enerji hisseleri sadık yatırımcıları ödüllendiriyor

Enerji hisseleri sadık yatırımcıları ödüllendiriyor
17 Ekim 2022 - 15:43 borsagundem.com

Piyasa oynaklığı ve cazip değerlemeler yatırımcıları enerji hisselerine sürüklüyor ve kötü geçen bir yılda enerji hisselerindeki yükselişin kalıcı olduğuna ikna ediyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senedi piyasaları için genel anlamda oldukça kötü geçen 2022 yılında enerji hisseleri yatırımcıları ödüllendirmeyi sürdürüyor. S&P 500 enerji sektörü hisselerinin bu yıl yaklaşık yüzde 46 oranında yükselmesi bunu kanıtlıyor.

Piyasa oynaklığı ve cazip değerlemeler yatırımcıları, kötü geçen bir yılda enerji hisselerindeki yükselişin kalıcı olduğuna ikna ediyor. The National News’ta yayınlanan habere göre, bu yine de kolay bir tercih değil. S&P 500 enerji sektörü bu yıl şimdiden yaklaşık yüzde 46 oranında artış yaşadı ve dünya çapında sıkılaşan para politikası, enerji talebini azaltabilecek küresel bir durgunluk olasılığını da artırıyor.

Buna rağmen, arzın nispeten düşük kalacağına dair işaretler, bu yıl birçok enerji hissesindeki büyük kazanımlara rağmen nispeten düşük kalan değerlemeler ve cazip kazanç beklentileri ile bazı yatırımcıların sektöre bağlı kalmasını sağlıyor. S&P 500 enerji sektörü, endeksin genelinin 17,4’lük değerlemesinin neredeyse yarısı olan 9.9'luk bir fiyat-kazanç oranıyla işlem görüyor.

Saklanmak için harika bir yer

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, inatçı enflasyon, Fed ve diğer merkez bankalarının piyasaları daha fazla cezalandıran faiz artışlarına yönelik beklentileri artırırken yatırımcıların çoğu piyasalarda satışların sona ermesini beklemiyor. S&P 500 bu yıl yaklaşık yüzde 24,5 oranında düşerken, Vanguard Total Bond Market endeks fonu tarafından ölçülen tahvillerin de yaklaşık yüzde 18 oranında düştüğü görülüyor.

Natixis Investment Managers Solutions Portföy Yöneticisi Jack Janasiewicz, sektörün düşük değerlemesine ve arzın kısıtlı kalması halinde artması beklenen kazanç potansiyeline atıfta bulunarak, “İnsanların enerjiden vazgeçtiğini görmek zor” diyor. Janasiewicz, “Piyasanın yönü hakkında endişeleniyorsanız, enerji sektörü saklanmak için harika bir yer” şeklinde konuşuyor.

Üçüncü çeyrek karlılıklarında olumlu revizyon

Refinitiv verilerine göre analistler, enerji şirketleri için üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 121'lik hisse başı kazanç artışı bekliyor. Enerji, Credit Suisse analistlerinin üçüncü çeyrek karlılıklarında olumlu revizyonlar vermesini beklediği S&P 500'deki tek sektör konumunda bulunuyor. ABD petrol devleri Exxon Mobile ve Chevron, 28 Ekim tarihinde karlılık bildirimi yapan şirketlerin başında yer alıyor. Önümüzdeki hafta yatırımcıların diğer enerji hisselerinin yanı sıra Tesla, Netflix ve Johnson & Johnson'dan elde edilen karlılıklara odaklanması bekleniyor.

Petrol piyasasında daha fazla sıkışıklığa ilişkin beklentiler de OPEC+ tarafından yapılan son üretim kesintilerinin yanı sıra AB'nin Şubat ayına kadar Rus ham petrolü ithalatçısı konumundan ayrılma planları ile destekleniyor.

Petrol fiyatları 2023’te 100 doların üzerine çıkabilir

ABD Enerji Bakanlığı’na göre, 2022 yılında ABD enerji üretiminin, önceki 11.79 milyon varil tahmininden aşağıda, günde ortalama 11.75 milyon varil olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Brent ham petrol fiyatının ise Temmuz ve Eylül ayları arasında yaklaşık üçte bir oranında düştükten sonra, Cuma günü kapanışta varil başına 91.63 dolara yükseldiği gözleniyor.

Petrol fiyatlarının 2023 yılında 101 dolara ulaşmasını bekleyen TD Securities analistleri, paylaştıkları notta, “Özellikle talep endişeleri beklenilen ölçüde gerçekleşmezse, ham petrol fiyatlarının daha da yükselebileceğine dair çok büyük bir olasılık var” diye yazıyor. UBS Global Wealth Management analistleri ise petrolün yıl sonuna kadar 110 dolara ulaşmasını beklediklerini belirtiyor.

Resesyon olasılığı şüphe yaratıyor

Bazı fon yöneticileri, merkez bankalarının sıkılaştırması politikaları karşısında küresel ekonominin yavaşlaması halinde enerjinin yüksek performansını sürdürebileceğine şüpheyle bakıyor. NFJ Investment Group Portföy Yöneticisi Burns McKinney, “Tüm dünyada durgunluğa doğru ilerliyoruz ve bu talep tarafını azaltacak” diyor.

Villere & Co. Portföy Yöneticisi Lamar Villere ise "S&P 500'deki satışların uzun vadede enerjiden daha çekici olan ve tüketici takdirine bağlı, dev teknoloji hisselerinde satın alma fırsatları yaratıyor” diyor. Villere, “Faydalanmaması daha zor olan fırsatları görmeye başlıyoruz” şeklinde görüş bildiriyor.

Ancak birçok analist de, temellerin sektör için uyumlu kaldığına ve yönün yukarı doğru baktığına inanıyor. Nuveen Baş Yatırım Yöneticisi Saira Malik, fon yöneticilerinin son kazanımlara rağmen enerji hisselerindeki konumlarını büyütmeyeceklerine inandığını söylüyor. Ayrıca Malik, Çin ekonomisinin küresel petrol fiyatlarını destekleyerek yeni bir ralli yaşanma olasılığını artırabileceğini belirtiyor. Malik, “Enerjinin hala yukarıda gidecek yeri olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuşuyor.

Çin, enerji arz ve emtialar için rezerv kapasitesini artıracak

 

Enerjideki artışı kim silah olarak kullanıyor, hangi ülkeler mağdur?

 

Temiz enerjide kutsal kase, nükleer füzyon şirketlerinde

 

Yatırımcının gözü enerji sektöründe

 

Petrol üreticisi Araplardan OPEC+ kararına destek

 

ABD'nin ticari ham petrol stokları arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ekonomist18 Ekim 2022 10:20

    Yenilene bilinir enerjide küçük yatırımcılar şirketlerde  toplam kurulu güç miktarına  dikkat etsinler. Son zamanlarda  enerji adında algı yapılarak manipilatif durumlar yapılıyor. 

  • ALİ KODUŞ17 Ekim 2022 22:36

    ENERJİ HİSSELERİ BAYAĞI ŞİŞİP BALONLADI BİR PATLAR İSE ALANLARI ÇAYIR ÇAYIR YAKAR.

  • O kadar17 Ekim 2022 19:29

    Evet harikalar neymiş bist 30 da sağlamda kalınmış kardeş bu olay bitti fosil kafalı borsa höstadları git kendine al aselsanı tekfeni bankayı hade yürüüü enerji candır.