E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEndüstriyel metallerde 'ralli' dönemi---

Endüstriyel metallerde 'ralli' dönemi

Endüstriyel metallerde 'ralli' dönemi
24 Ağustos 2017 - 06:15 borsagundem.com

Küresel ekonominin nabznı tutan bakır, alüminyum, demir ve çinko gibi endüstriyel metallerde toparlanma trendi dikkat çekiyor. MSCI metaller ve madencilik endeksi son iki ayda yüzde 20 yükseldi. Bazı uzmanlar metal rallisinin yeni başladığını belirtiyor

Metallerdeki ralli, küresel ekonomik büyümeye yönelik iyimserlik sinyalleri veriyor. Sanayi metallerinde yükseliş eğilimine oynayan yatırımcılar başta bakır ve alüminyum olmak üzere metal fiyatlarını yukarı çekiyor. Bakır fiyatları geçtiğimiz hafta son üç yılın zirvesini görürken çinkoda son on yılların zirveleri test ediliyor. Alüminyum fiyatları üç yılın en üstüne çıkarken demir cevheri mayısın sonundan beri yüzde 35’lik bir ralli yaptı.

MSCI metal endeksi yüzde 20 arttı

Madencilik hisseleri de tırmanıyor. MSCI metal ve madencilik endeksi 376.92 ile bu yıl dip yaptığı 20 Haziran’dan bu yana 451.37’ye çıkarak yaklaşık yüzde 20 yükseldi.

Bakır fiyatları Comex 301.20 sent/lbs, Londra Metal Borsası (LME) önceki gün 6552 dolar/ton seviyelerinden kapandı. Alüminyum fiyatları dün sabah saatleri itibariyle 2074.85, çinko 3103.27 demir cevheri de 7245 seviyelerinde seyretti. Metallerdeki hareketliliği Wall Stret Journal’a değerlendiren yatırım ve danışmanlık şirketi Jefferies analisti Christopher LaFemina, “Bakır ve diğer baz metallerdeki toparlanma ve ralli henüz yeni başladı. Momentumda alınacak daha çok yol var “diye konuştu.

Çin’in altyapı harcamaları fiyatları yukarı çekti

Bakır ve alüminyum fiyatlarındaki artış küresel ekonomide düzelmenin emaresi olarak görülüyor. Baz metallerde kazançların artması, bu yıl küresel büyümedeki canlanma oranının da artmaya devam edeceği ve tüm dünyadaki büyük ekonomilerin uzunca bir cansızlık performansı sonrasında daha yüksek seviyelere çıkması yönündeki beklentileri de güçlendiriyor. Birçok yatırımcı, arzın azaltılması ve doların değer kaybetmesinin, fiyatları yükseltmeye devam edeceğine göre pozisyon alıyor.

ABD’li CNBC kanalında bir programa katılan S&P Global Analisti Erin Gibbs, “Bakırdaki yükselişin Çin’in harcamalarıyla doğrudan ilgisi olduğunu düşünüyorum. Zira Çin dünyanın en büyük büyük endüstriyel metal ithalatçısı.

Çin’in inşaat ve altyapı harcamaları sanayi metallerinin fiyatlarını belirlemede öne çıkıyor. Çin’den gelen verilerde altyapı harcamalarındaki yükseliş rakamları dikkat çekiyor. Bakırdaki yükselişin altındaki ana neden Çin’in altyapı harcamaları” diye konuştu.

“Bakırda 3 dolar seviyeleri halen masada”

Aynı programda yer alan ve piyasalarda “Doktor bakır” olarak bilinen IITrader ‘dan Bill Baruch ise “Bakır fiyatları arz talep dengeleri nedeniyle son yıllarda dip yapmıştı. Piyasalarda düşük kaliteli bakır arzı fazlası mevcuttu. Çin’in baz metal talebinin artmaya başlaması bakır fiyatlarını yukarı çekti. Bakırda 3 dolar seviyeleri halen masada. Çinkoda da sert bir yükseliş görülüyor. Bu trendde baz metaller birlikte hareket ediyor” ifadelerini kullandı.

Metaller ekonominin nabzını tutuyor

Bakır, alüminyum, demir cevheri ve çinko gibi endüstriyel metaller ekonominin gidişatına ışık tutuyor. Küresel yatırımcı ve uzmanlar, inşaatın yapı taşları oldukları ve uçaklardan akıllı telefonlara kadar birçok yerde kullanılmaları nedeniyle endüstriyel metallere olan talebin yükselmesini küresel ekonominin toparlanmasında önemli bir ölçü olarak görüyor. Metal fiyatlarında yükselişin sürmesi başta ABD olmak üzere birçok ülkede enflasyonun yükselmesine neden olabilir. Enflasyonun yükselmesi de ABD Merkez Bankası (Fed), ile Avrupa Merkez bankası (ECB) gibi önde gelen bankaların faizleri yükseltme ve devasa bilançolarını küçültme hamlelerinde ellerini güçlendirebilir. (Dünya / Aydın Şahinalp)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)