E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEndeksten 2 sıfır atılınca BİST ne tepki verir---

Endeksten 2 sıfır atılınca BİST ne tepki verir

Endeksten 2 sıfır atılınca BİST ne tepki verir
20 Şubat 2020 - 13:33 borsagundem.com

Borsa dünyasında gündem, ‘iki sıfır atma’ hazırlığı. Borsa İstanbul’un açıkladığı karar yatırımcıları bir anda 1997’ye götürdü. Bir de 2017’yi hatırlattı. Peki, endeks 1100’lere düştüğünde neler olacak? İşte ‘dün’ler, işte ‘yarın’ki beklentiler…

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul’da yıllar sonra,  endeksten yeni bir iki sıfır atma çalışması başlatıldı. Kurum duyurusunda, "BIST 30 ve BIST 100 endeksIeri başta olmak üzere, borsamız tarafından hesaplanan BIST Pay Endekslerinin halihazırda ulaştıkları seviyeler dikkate alınarak, TL olarak hesaplanan 'Fiyat ve Getiri Endeksleri'nden iki sıfır atılmasına karar verilmiştir" denildi. Genel Müdür Hakan Atilla da dün yaptığı açıklamada, sürecin start aldığını, Mayıs ayına kadar da neticelendirilmesini beklediklerini söyledi.

Borsa dünyasında yeni bir heyecan esintisi yaratan flaş gelişmeyle birlikte, anılar da canlandı; film şeridi gibi 23 yıl öncesine giden yatırımcılar, uzmanlar, analistler, stratejistler 1997’yi hatırladı.

23 YIL ÖNCE

1986’da o zamanki adıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda,  Tuncay Artun başkanlığında tarihler 1997'yi gösterirken, iki sıfır atıldı, piyasanın ucuz görünmesi ile artan sermaye akımları endekse ralli yaptırdı. Öyle ki ocak ayında borsa endeksindeki prim yüzde 70’e çıktı. 

O günden bugüne gelirsek eğer, o dönemde sıfır atılmasaydı, şimdi endeksin değeri 12 milyon olacaktı.

ÜÇ YIL ÖNCE

2020’de Borsa İstanbul'da tarih yine tekerrür ederken, bu kez de ince bir ayrıntıya dikkat çekildi. “Unutulmamalı” denildi, hatırlatıldı: “Çünkü iki sıfır operasyonunun işaret fişeği 3 yıl önce atıldı.”

2017’de endeksin 100 bin puanı geçmesiyle iki sıfır atılması önerileri kulislerde dile getirilince, tekrar baş gündeme yerleşince, Borsagundem.com konuyu manşetlerine taşıdı. Sayfalarını sermaye piyasalarının önde gelen aktörlerine açtı.

“Endeksten iki sıfır atılması halinde gerçekleşecek psikolojik rahatlama borsayı çok daha yukarıları taşır mı? Yeni algı büyük, nitelikli halka arzların önünü açar mı? Yabancı girişinin artmasında etkili olur mu? Tasarruf sahiplerinin yeniden borsaya gelmesinin önü açılabilir mi?” soruları ele alındı, sektör temsilcilerine mikrofon uzatıldı.

Türkiye’nin yarınlarının mimarı sermaye piyasalarının ve borsa dünyasının usta isimleri görüşlerini, düşüncelerini, beklentilerini Borsagundem.com aracılığıyla ile paylaştı. Geniş bir zaman diliminde yapılan haberlerde yanıtlar ses getirdi.

“İki sıfır atılması yatırımcı algısını psikolojik olarak pozitif etkileyecektir. Yatırımcının endeks çok yükseldi korkusunu azaltarak hisse senedi yatırımlarını elde tutma süresini uzatabilir…” diyen de oldu; “ Hisse senetlerinde bedelsiz pay artışlarında olduğu gibi ucuzluk algısı yaratırsa, endekste psikolojik nedenlerle harekete neden olabilir” şeklinde konuşan da… “Endeksten sıfır atılması yatırımcı açısından referans değeri ve referans değerdeki değişimleri takip etme kolaylığı sağlayacaktır” düşüncesi de dile getirildi.

“PSİKOLOJİK ETKİ YARATIR”

İstinye Yerleşkesi’ndeki sohbette Borsa Gündem’e piyasaları değerlendiren dönemin Borsa İstanbul Genel Müdürü Murat Çetinkaya, “Endeksten 21 yıl sonra iki sıfır atılması gündemde. Çalışmalar yapıldığı söyleniyor, nasıl gidiyor?” sorumuza, “Biz borsadan iki sıfır atılmasına sıcak bakıyoruz. Bunun daha çok psikolojik etkisi olur. Teknik protokoller var. Bu protokoller hazır olmadan Borsa İstanbul yönetiminden kimse çıkıp da olsun, olmasın demez, olması psikolojik etki yaratır. Olabilmesi teknik çalışma gerektirir” dedi.

ÜÇ YIL SONRA

Ve o ‘hazırlık’, ‘ o ‘çalışma’ ilan edildi. Borsa dünyasında yeni bir algı süreciyle birlikte beklentileri de yükselten ‘endeksten iki sıfır atma’ kararı verildi. Teknik çalışmanın düğmesine basıldı. Borsa İstanbul Genel Müdür Hakan Atilla, iki sıfır atılması ile endeksin 1200'lere geleceğini, bununla da enflasyonist piyasa algısının biteceğini kaydetti.

Piyasaların nabzını tutanlar da  “Genelde psikolojik etki yaratan sıfır atılmalarının borsa endeksleri üzerinde olumlu etki bırakacağını rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi. İşte o 'uzman' görüş:

“TEPKİYİ TAHMİN EDİYORUZ”

(BÜYÜK HALİNİ GÖRMEK İÇİN GRAFİĞE TIKLAYIN)

"Rahmetli Borsa Başkanımız Tuncay Artun döneminde 3 Ocak 1997 tarihinde borsadan iki sıfır attıldığında endeks 103.500 seviyesinden işlem görürken 1.035 seviyesinden işlem görmeye başlamıştı. İki sıfırın ilk defa atılmasına şahit olduğumuz o dönemde, yurt dışında mevcut örneklerini araştırmış, bizim endeksimizi nasıl etkileyeceğini hesaplamaya çalışmıştık.2020 senesine geldiğimizde tekrar iki sıfır atılacağı açıklandığında artık elimizde bir örnek bulunduğundan üç aşağı beş yukarı sıfır atıldıktan sonra Bist endeksinin nasıl tepki verebileceğini tahmin edebilmekteyiz.3 Ocak 1997'de 1.035 değeri ile başlayan endeks Ocak rallisini de arkasına alarak ay sonunda 1.605 seviyesinden kapanışını gerçekleştirmiştir. Aynı yılın Ekim ayında 3.500 seviyelerine kadar yükselen endeks 1998 Temmuz ayında 4.500 seviyesini, Ocak 2000 tarihinde ise 20.000 seviyesini test etmiştir. Bu sebeple genelde psikolojik etki yaratan sıfır atılmalarının borsa endeksleri üzerinde olumlu etki bırakacağını rahatlıkla söyleyebiliriz."

KRİTİK TARİHLER: İLK PROVA 9 MART, UYGULAMA 27 NİSAN

Plana göre endeksten sıfır atılmasına ilişkin uygulama 27 Nisan 2020'de devreye alınacak. Endeks değerinin virgülden sonra iki hane gösterilmesine devam edilecek..

Endekslerden sıfır atılmasına ilişkin gerçekleştirilecek geniş katılımlı provaların ilkinin 9 Mart Pazartesi günü başlaması hedefleniyor. Borsa İstanbul’un konuyla ilgili çağrısında şu ifadeye yer veriliyor:  “Üyelerimiz, veri yayım kuruluşları ve yazılım sağlayan kuruluşlar dahil tüm paydaşlarımızın gerekli hazırlıkları 9 Mart tarihinden önce tamamlayarak provalara katılması önem arz etmektedir."

Borsa İstanbul: BIST pay endekslerinden iki sıfır atılacak

Hakan Atilla duyurdu! Borsa halka arz ediliyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (24)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Emre ŞAN26 Mayıs 2020 17:00

    Yorumlar hükümet düşmanları doluşmuş güvenilir hisselere para yatırıp uzun vadede kazanın sizde kazanın başkalarıda kazansın herkes kendine müslüman yaşayacaksak memlekette herkes vurkaç tahta derdinde güvendiğin hisse ye gir gireceğin hisseyi iyi araştır batmazsın insanların gözünü korkutmayın paranızı borç veriyormuş gibi düşünün tanımadığınız insana borç verirmisiniz ama veriyorsunuz işte

  • Ömer21 Şubat 2020 21:44

    Para kokusu almaya başladım

  • Kral21 Şubat 2020 17:51

    Geçmişde coşmuş şimdide coşacak hisseler ucuz diye artacak ytd

  • Baba21 Şubat 2020 14:28

    Simdi ben burdan isim vererek acikliyorum İDAS Ismini satti alacagini borcunu herseyini satti varligini satti ismini Dimish diye bi alci dekorasyon yapilir dukkanina cevirdi iflasini acikladiiiii. Bist de bisabah kalkti tahtayi kapatiuorum dedi ve kapandi bizim.elimizdeki hisselerin durumu icinde sen bise yapamam diyosun PEKI MILLETI BORSAYA CAGIRMANIN MANTIGI NEDIIIR. FENIS.ATPET IDAS GENPAVIR daha niceleriii

  • S avci21 Şubat 2020 13:20

    Su hırsız spek lere iki lafınız yokmu grup murup parali bu nidir sayin spk sayin savcılar sayin cumhurbaşkanın lutfen algoritma robutlar bunlar nedir yaw

  • fe fe21 Şubat 2020 12:48

    ARKADAS BIST BIT ANLAMAM DA SU YABANCI PARA MAHVETTI TURK LIRASI NI. YABANCI PARA 2. SIFIR ATIN. TURK LIRASI DEGER GORSUN YETTI ATTIK REXILLIK BU TURK LIRASI TANIMAYACAKLAR ATATURK KURDUGU GUCLU ULKE ILKELERINE DEGERLERINE TOPLUMCA SAHIP CIKAMADIK

  • Adem Kutlu21 Şubat 2020 11:54

    Ulkede ekonomik buhran var. MB TL milli paramızı koruyamıyor. Bir ulkede herkez parasını Dolar yapıyorsa o ulkenin parasına ve yönetimine kimse guvenmiyor demektir. TL nin degerini koruyamıyanlar ile Borsaya mı yatırım yapılır.

  • Cesur 21 Şubat 2020 14:03

    Sozlerine kısmen katılıyorum ilave etmek istediğim şey milliyetçi yapı zor zamanlarda çıkar hükümeti düşünerek hareket etmez ülke menfaatini düşünür para sahibleri 40 yaş üstü borsadan anlamaz altın ve dolar göre hareket

  • pala21 Şubat 2020 11:18

    suriyeye savaş açarak sıfırı attılar zaten

  • Kemal21 Şubat 2020 10:59

    2 sıfırla uğraşacağınıza borsada küçük yatırımcıyı koruyun.Hırsız dolu, millet borsada soyuluyor.

  • : )21 Şubat 2020 01:20

    hiç bişe deişmez. tl dne sıfır attıkda ne oldu ? 

  • Ahmak group sizi 21 Şubat 2020 09:42

    Arka arkaya zamları soktular tl de borsada da bur şey değişmez kandırmaca zaten bu alem...

  • Berber Bekri21 Şubat 2020 00:27

    Demek ki 6 sıfır atsak dünyada ne kadar para var bizim borsaya gelecek para akacak 10 sıfır atalım atmışken...

  • Şemsi20 Şubat 2020 22:59

    Madem sıfır atılınca uçacaksa 85 binde atsaydınız. 120 binde milletin eline malı verdiniz şimdi sıfır atın ne olacaksa

  • Alp20 Şubat 2020 22:41

    Borsaya herkezin girmesini istiyorsan Atilla Bey, bir hisse temettü verdiginde, verdigi temettu kadar hissenin fiyatı dusmesin. Bu durum herkezi borsaya çekerrrrr.

  • Uzman 20 Şubat 2020 22:02

    Ey Hakan Atilla sana bir ky olarak sesimi duyurmak istiyorum.inşallah bu mesajı okursun bak kardeşim borsayı yatırım aracı yap gücün ve kudretin yetiyosa.speklerin cirit attiğı hırsızların nasıl ky cebindekini soyarım diye hesap yaptığı bir yer olmaktan çıkart Alnından öpem.Hani Reis diyo ya ben sana diyom Ey Hakan Atilla kardeşim hadi sana Hodri meydan sıfırı boşver onlar basit işler.....

  • mahir20 Şubat 2020 20:27

    farketmez. viop var endeks alıp satıyorsun. ucuzladı diyerek yüzde 500 artmaz

  • Sss20 Şubat 2020 20:25

    Ne tepki verecek...millet keriz mı...isterse 5,rakam yuvarla....Aklımızla dalga geçiyorlar....Sen onunla uğraşacağına,ky sini perişan eden esems,asyab patronlarina hesap sor...kapalı tahtaları aç.18 yıldır iktidar,bu konuda ne yaptı...

  • Ne şehit ne gazi20 Şubat 2020 14:53

    O zaman ne olur bilemem ama şu an bizim paralardan sıfırlar atilıyor

  • Ankara 20 Şubat 2020 14:50

    Devletin hazineye devrettigi veya taşınmazları olan şirketlerin tahtalarindan zarar eden küçük yatırımcıların zararlarını bir fonla karşılayın...

  • UĞUR20 Şubat 2020 14:36

     çok ucuzlar.

  • !!!20 Şubat 2020 14:36

    İki sıfır atılsın, çok iyi olur, devlete, şirketlere büyük katkısı olur borsanın

  • Borsa20 Şubat 2020 14:32

    Borsa böyle 2 sıfır at, yok üç sıfır koy ile olmaz. Yatırımlar, güven ortamı içerisinde büyür. Sermaye Piyasası Kanunu'nun madde 1'inde bile yazıyor. 

  • i20 Şubat 2020 14:28

     (6)