E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndekste yatay açılış beklentisi---

Endekste yatay açılış beklentisi

Endekste yatay açılış beklentisi
28 Mayıs 2021 - 08:39 borsagundem.com

Info Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, BİST100 endeksinde yatay yönlü bir açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

Türkiye’de coronavirüs vaka sayısı 8.426 artarak 5.220.549’a yükseldi. Coronavirüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 673 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 183 kişi artarak 46.970’e yükseldi. İyileşen sayısı ise 5.070.815.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, "Faiz oranları olağanüstü düşük seviyede" dedi. Yellen, enflasyonda son dönemde yaşanan artışın geçici olduğunun kanıtlanacağını inandığını ve ekonomide hala atıl kapasite bulunduğunu söyledi. Yellen, Başkan Joe Biden'in 2022 mali yılı için bütçe planının ABD'nin borcunu yıllık GSYH'nin üzerine çıkaracağını, ancak borçlardaki bu artışın enflasyonist baskılara katkı yapmayacağını savundu.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, işgücü piyasasının hali hazırda pek çok kişinin öngördüğünden daha sıkı olduğunu savunarak Fed'in ekonomiye sağladığı desteği azaltması çağırısını tekrarladı."

ABD, Rusya' ya açık semalar silah kontrol anlaşmasına yeniden katılmayacağı bilgisini verdi .

Sağlık Bakanlığı tarafından Covid-19 ile mücadele kapsamında yürütülen aşılama kampanyası için televizyonlarda gösterilmek üzere "kolları sıvıyoruz" sloganıyla 8 kamu spotu hazırlandı.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi, ecza firması GlaxoSmithKline ve biyoteknoloji firması Vir'in geliştirdiği antikor tedavisine acil kullanım ruhsatı verdi . AB, seyahat vizelerinde güvenliğin ve kontrollerin artırılmasına onay verdi . Japonya Doktorlar Birliği, Tokyo Olimpiyatlarının iptal edilmesini istedi.

ABD'nin 7 yıllık tahvil ihalesinde maksimum faiz %1,285 oldu. Önceki aynı vadeli ihalede faiz %1,306'ydı.

Ne Olacak?

Yurtiçinde Ekonomik Güven Endeksi ve Ticaret Açığı açıklanacak. ABD’de Mal Ticaret Dengesi, Kişisel Gelir – Gider verileri ve Chicago PMI ön planda olacak. S&P Türkiye değerlendirmesi bugün açıklanacak. Moody’s Türkiye değerlendirmesi 4 Haziran’da açıklanacak. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun 30 – 31 Mayıs’ta Yunanistan'a gitmesi bekleniyor. Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz. BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Geçtiğimiz işlem günü küresel piyasalarda sakin bir görünüm hakimdi. Piyasalarda yön arayışı sürdü.

Coronavirüs salgınında vaka sayılarının azalması, aşılamanın hızlanması ve tedbirlerin hafifletilmesinin ardından ekonomilerdeki toparlanma ve artan enflasyon endişeleri para politikalarına ilişkin belirsizliğe neden olmaya devam ediyor. Salı günkü sert satışların ardından Çarşamba günü gelen tepki bankacılık sektörü önderliğinde endeks kayıplarını azalttı.

Dün ise BİST100 endeksi ABD vadelilere paralel %0,04 artışla 1.426 seviyesinden başlangıç yaptı. Günün ilk yarısı yatay seviyede geçen endekse, Dolar / TL’nin de 8,50’lere kadar yükselmesiyle günün ikinci yarısında sert satışlar geldi. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %2,50'ye yakın yükseldiği ve dolar endeksinin 90,0 seviyesinin üzerinde çıktığı görüldü. Endeks günü %0,84 oranında düşüşle 1.415 seviyesinden tamamladı. Elektrik sektörü payları %1,31 oranında değer kazanırken, spor sektörü payları %4,40 oranında değer kaybetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda Partisinin Toplantısında konuştu. Konuşmasında "Sadece 3 yeni kuyuda petrol keşfettik" sözlerini kullandı.

TCMB tarafından haftalık olarak yayımlanan verilere göre geçen hafta yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 216 milyon dolar artarak 227,7 milyar dolara yükseldi. Yabancı Yatırımcılar geçen hafta net 175 milyon dolar tahvil, 51 milyon Dolar hisse aldı.

Seans içerisinde Dünya Bankası yetkilisinden Türkiye hakkında yorumlar geldi. Dünya Bankası Yetkilisi, ‘’Türkiye'nin ekonomik görünümünü çok belirsiz, görünüm para politikasının ve virüs kontrol önlemlerine bağlı olduğunu, Türkiye'nin ABD’deki sıkılaşma da dahil olmak üzere dış şoklardan kaçınması için para politikasının sağlam olması gerekliliğini’’ bildirdi.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları verileri, ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısının 21 Mayıs’ta biten haftada önceki haftaya kıyasla 38.000 kişi azalarak, 444.000 kişiden, 406.000 kişiye geriledi. Beklentiler ise
425.000 düzeyindeydi.

ABD Ticaret Bakanlığı, 2021 yılı Ocak – Mart dönemine ait GSYH verisine ilişkin ikinci tahminleri açıkladı. Buna göre, ABD'de GSYH yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak %6,4 arttı. Beklenti %6,5 büyümesi yönündeydi.

Endekste kritik direnç seviyeleri

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

Günün önemli şirket haberleri 28/05/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Batırım tavsiyecisi28 Mayıs 2021 09:07

    Herkes cuma düşüşe alışık olduğu için düşüşü dün yaptılar sabah açılış yatay değil muhtemelen yukarı olacak,döndü diyerek yeniden mala girenlere 1435 seviyesi geçilemedi bahanesi ile iteleyip kaçacaklar.