E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndekste yatay açılış öngörülüyor---

Endekste yatay açılış öngörülüyor

Endekste yatay açılış öngörülüyor
30 Kasım 2020 - 09:08 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un yatay açılış yapması öngörülüyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günü düşüşle tamamladı.
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,02 değer kaybederek günü 1.328 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 31,3 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.
Bankacılık endeksi yüzde 1,65, holding endeksi yüzde 1,57 değer kaybettiği günde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,11 ile taş toprak, en çok kaybettiren ise yüzde 2,19 ile madencilik sektörü olduğu görülmekte.
Avrupa borsaları günü yükselişle tamamladı. Kapanışta, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,07, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,37, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,56 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,68 değer kazandı.
ABD’de borsaları erken kapanışın yapıldığı Cuma gününü değer kazanımı ile tamamladı. Kapanışta, Dow Jones Endeksi % 0.13, Nasdaq Endeksi % 0.92 ve S&P 500 Endeksi % 0.24 değer kazandı.
Yeni işlem gününde, Yurtiçinde GSYH ve Dış Ticaret Dengesi Dataları takibimizde olacak. Global piyasalarda ise PMI rakamları, Almanya TÜFE ve ABD’de açıklanması beklenilen PCE göstergesi yakından izlenecek. Gün içerisinde, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın açıklamaları takibimizde olmaya devam edecek. 01 Aralık tarihinde gerçekleştirilecek OPEC toplantısı öncesinde bugün bir telekonferans yapılması bekleniliyor.
Haftanın ilk işlem gününde, risk iştahında yaşanan toparlanma eğilimine karşın Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmelerinin birçoğunda fiyatlama davranışlarında kısa vadede zayıf seyrin devam ettiği izleniyor...

Manşette Öne Çıkanlar
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci Finansal İstikrar Raporu'nu yayınladı. Raporda, "Fiyat istikrarı, finansal istikrar için vazgeçilmez bir unsur, bir ön koşul olarak görülmektedir." Denildi.
• Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre ekonomik güven endeksi yüzde 3,5 düşüşle Kasım'da 89,5 değerinde gerçekleşti. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandığı belirtildi.
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Ekim 2020 verilerine göre; Resmi Rezerv Varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 6,1 artarak 84,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 12,4 artarak 40,8 milyar dolar, altın cinsinden rezerv varlıkları da yüzde 0,8 artarak 42,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.
• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı değerlendirmede, " Varlık Fonu'nu küresel anlamda farklı bir yere oturtmak istiyoruz. Katar Emiri'nin Türkiye ziyareti bu adımlardan biriydi. 11 anlaşma yaptık kendileriyle. Benim en önemli projem Kanal İstanbul'dur. Kanal İstanbul'da yerli ve yabancı talebi artıyor. Burada Kanal İstanbul projesi önemli. İş ihale safhasına geldi. Projenin mimari boyutu hazır, teknik bütün boyutlar da hazırdır." İfadelerine yer verdi. (Kaynak: Bloomberght)
• Avrupa Merkez Bankası politika yapıcılarından olan Francois Villeroy de Galhau yaptığı değerlendirmede; İtalyan danışmanın borçların silinmesi teklifini kabul etmediğini ifade etti.
• İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada; İl Hıfzıssıhha Kurulumuzun kararı ile 01.12.2020 itibariyle 04.01.2021 tarihine kadar ilimiz genelindeki resmi ana okulları, ana sınıfları ve uygulama sınıflarında eğitim-öğretim uzaktan eğitim yoluyla sürdürüleceği açıklanmıştır. (Kaynak: Habertürk)
• ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı açıklamada ikisi Çin ikisi de Rusya’da olmak üzere dört firmanın, “İran’ın füze programı için hassas teknoloji ve ürün tedariği” sağlamaları nedeniyle önümüzdeki iki yıl boyunca Amerika’nın mali yardımlarına erişimlerinde ve ithalatta kısıtlamalarla karşılaşacağını belirtti. (Kaynak: VOA)
• Çin'de açıklanan resmi İmalat PMI Kasım'da 52,1 ile 3 yılın en yüksek değerine ulaştı.
• Hazine ve Maliye Bakanlığının (Gelir İdaresi Başkanlığı), Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğde, Vergi Usul Kanunu'nun ilgili maddesinde, yeniden değerleme oranının, yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında (ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumunun yurt içi üretici fiyat endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olduğu belirtilerek, bu oranın Bakanlıkça Resmi Gazete ile ilan edileceği hükmünün yer aldığı ifade edildi. Bu kapsamda, yeniden değerleme oranının 2020 için yüzde 9,11 olarak tespit edildiği aktarılan tebliğde, söz konusu oranın 2019 yılına ait son geçici vergi dönemi için de uygulanacağı kaydedildi. Çeşitli vergi ve harçlarla ilgili kanunlarda yer alan vergi, harç ve ceza tutarları belirlenen yüzde 9,11 oranında artacağı açıklandı. (Kaynak: Anadolu Ajansı)
• Haftanın ilk işlem gününde, global piyasalarda işlem gören endekslerde yaşanan fiyatlama davranışlarının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün yatay açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

Endekste kısa vadeli görünüm güçlü

 

ABD vadeli endeksleri negatif seyirde

 

Endekste hafif satıcılı açılış bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)