E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndekste volatilite yüksekti---

Endekste volatilite yüksekti

Endekste volatilite yüksekti
13 Ekim 2021 - 08:06 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde yatay açılış bekleniyor

• Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 33.860 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 237 kişi olarak açıklandı.
• ABD Temsilciler Meclisi, borç limitinin kısa süreli artırılmasına yönelik yasa tasarısını onayladı. Federal hükümetin temerrüde düşmesini önleyecek tasarı, yasalaşması için ABD Başkanı Biden'ın imzasına sunulacak.
• G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı'nın sonuç bildirisinde, G20 ülkelerinin, Dünya Ticaret Örgütü'nde gerekli reformun yapılabilmesi için örgütün tüm üyeleriyle aktif ve yapıcı bir şekilde çalışma konusunda kararlı olduğu belirtildi.
• İngiltere'nin en büyük ticari limanı olan Felixstowe'un yetkilileri, tedarik zincirinde yaşanan krizin, konteynerlerin limanda yığılmasına yol açtığını açıkladı.
• Çip krizi nedeniyle Apple Inc'ın Iphone 13 üretimini 10 milyon adet kadar azaltacağı tahmin ediliyor
• Rusya Devlet Başkanı Putin: Yüksek enflasyon nüfusun en yoksulunu etkiliyor .
• Fed/Clarida: Tahvil alımını azaltmak için gerekli koşullar karşılandı .
• Çin, artan kömür fiyatlarının yol açtığı elektrik arzı krizine çözüm olarak, kömürle üretim yapan santrallerin elektrik satış fiyatlarını piyasa koşullarına göre daha yüksek oranlarda arttırmasına izin verecek.
• Coinbase, NFT platformu kurmayı planlıyor .

Ne Olacak?

• Yurtiçinde önemli bir veri akışı bulunmazken, İngiltere’de GSYH ve Sanayi Üretimi, Almanya’da TÜFE, Euro Bölgesi’nde Sanayi Üretimi, ABD’de ise TÜFE verileri açıklanacak.
• Almanya Başbakanı Angela Merkel, 16 Ekim’de Türkiye'yi ziyaret edecek.
Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Asya Piyasaları geçtiğimiz işlem gününü negatif tamamladı. Çin'li yetkililerin, 54 trilyon dolar büyüklüğündeki finans sisteminde yolsuzlukları ortadan kaldırmak amacıyla teftiş başlatacağını açıklaması sonrası Asya Piyasaları geriledi.

ABD vadelileri ve Asya piyasalarına paralel, Dolar / TL’nin 9,00 seviyesinin üstünde olması sonrasında BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününe negatif başladı. Sanayi Üretimi endeksi verisinin beklentilerden iyi gelmesi sonrası güç bulan endeks 1.423 seviyesine kadar yükseldi. Kur baskısına rağmen endeks günü içinde hafif alıcılı olarak etti. Seans sonuna doğru yurtdışı piyasaların bozulması ve Dolar / TL’nin 9,04’e yükselmesi ile yatay seyre yöneldi. Endeks günü 1.417 seviyesinden tamamladı. Endekste volatilite yüksekti. Doların güç kazanması gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini baskılasa da TCMB’nin 100 baz puanlık indirimi sonrasında TL varlıklardaki baskı daha da yüksek. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,60’larda seyretmesi Dolar / TL'de 9,00 seviyesini görmemizin nedenleri arasında.

Ağustos ayında düzeltilmiş sanayi üretimi %10,5 olan beklentilerin üstünde yıllık %13,8 oranında yükseliş kaydetti. Aylık bazda değişim ise %5,4 oldu. Takvim etkisinden arındırılmamış rakam sanayi üretiminde yıllık %19,9 oranında artışa işaret etti.

2021 yılı için Türkiye’nin büyüme beklentisini %5,80’den %9,00’a yükseltti. IMF’in Global Ekonomik Görünüm Raporu’na göre Türkiye için 2022 yılında %3,3 olarak tahmin ettiği büyüme rakamında bir değişikliğe gidilmedi.
 
VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Salı günü 1.518 - 1.539 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.531 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 7.662 azalarak 629.384 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.508 seviyesinin üstünde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 1.550’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.580 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.515 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.542 ve 1,550 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.522 ve 1.515 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Borsa İstanbul'da bugün en çok ISGYO değer kaybetti

 

Borsa İstanbul'da bugün 2 hisse yüzde 6'dan fazla yükseldi

 

Borsa İstanbul'da yatay kapanış

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MELİS MARMARİSLİ13 Ekim 2021 11:59

    olsun be anam.adrenail olmadan yaşayamıyorum.bu bende yaşama sevincimi kat ve kat katlıyor.