E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndekste varyant etkisi---

Endekste varyant etkisi

Endekste varyant etkisi
29 Kasım 2021 - 08:34 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bugün hafif alıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 21.655 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 213 kişi olduğu açıklandı.

Sağlık Bakanı Koca: Nu varyantı kaynaklı artan vakalar sebebiyle; Botsvana, Güney Afrika

Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’den ülkemize tüm kara, hava, deniz ve demiryolu sınır kapılarımız yoluyla bu geceden itibaren seyahat edilmesine izin verilmeyecektir .

Yeniden değerleme oranı %36,2 ile Resmi Gazete’de yayımlandı.

Capital Intelligence Ratings, Türkiye'nin uzun vadeli döviz ve yerel para cinsinden notlarının görünümünü Durağan'dan Negatif'e indirdi.

Devlet Denetleme Kurulu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine döviz piyasasındaki manipülasyon iddialarının araştırılması için çalışmalara başladığı belirtildi.

Yeni korona virüs varyantının adı Omicron olarak açıklandı.

AB: BioNTech-Pfizer'in 100 günde aşısını varyantlara karşı uyarlaması gerekiyor.

Omicron varyantı İngiltere, Almanya, Çekya ve İtalya'da görülürken ülkeler varyantın yayılmasını kontrol altına almak için yeni önlemleri değerlendiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü, ‘’Omicron varyantının daha hızlı yayıldığına dair net kanıt yok ’’ derken, Afrika'nın güneyindeki ülkelerle sınırların kapatılmaması çağrısında bulundu.

AB ve ABD, Afrika ülkelerinden seyahatleri durdurdu .

Atlanta Fed Başkanı Bostic, yeni varyantın yarattığı endişelere rağmen varlık alımlarını hızlandırmaya açık olduğunu belirtti.

ECB Başkanı Lagarde: ‘’Enerji fiyatları enflasyonunda ikinci yarıda gevşeme bekliyorum.’’ açıklamasında bulunurken, enflasyonun Ocak’tan itibaren düşmesini bekliyor.

ECB/Panetta: Avrupa'da enflasyonda yükseliş geçici, müdahaleye gerek yok .

Artan korona virüs vakaları sonrası New York'ta acil durum ilan edildi

İngiltere'de yeniden maske takma zorunluluğu getirildi .

İsrail, gündemdeki Omicron varyantına karşı, yabancıların ülkeye girişinin istisnalar dışında yasaklandığını duyurdu .

KKTC'de, iki doz aşı yaptırmayanlar kapalı alanlara alınmayacak .

Ne Olacak?

• Fed Başkanı Powell ve Hazine Bakanı Yallen sunum yapacak.
• ECB Başkanı Lagarde’nin konuşma yapması bekleniyor.
• TCMB, yatırımcı, ekonomist ve analistlerle bu hafta bir araya gelecek.
• Asgari Ücret Komisyonu 1 Aralık’ta toplanacak.
• B orsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününe yeni korona vrüs varyantı gündeme bomba gibi düştü. Afrika'da Asya'da ve Avrupa'da korona virüsün yeni varyantının çıkması sonrasında Asya piyasaları günü negatif tamamlarken, varyant tüm piyasaları negatif etkiledi. Yeni varyantın daha hızlı yayıldığı bildirilirken, aşıların bu varyanta karşı koruyuculuğunun düşük olduğu belirtiliyor. Son olarak Dünya Sağlık Örgütü'nün de yeni varyantı doğrulamasının ardından, varyantın etkisini anlamak için bir kaç haftaya ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Almanya'da korona virüs vaka sayılarının en tepeye çıkması ve Avrupa'da tekrar kapanma olabileceği konuşmalarıyla (Avusrutrya'da başladı) ulaştırma sektörü payları bu hafta baskılandı.

BİST100 endeksi de varyant etkisiyle güne negatif başladı. Biontech ve Dünya Sağlık Örgütü’nün varyant hakkında bilginin bir kaç hafta sonra oluşabileceğinin açıklanması ile endekste satışları derinleşti. Özellikle ulaştırma sektörü payları (THYAO, PGSUS,TAVHL) düşüşten sert etkilendi. Endeks günü negatif 1.776 seviyesinden tamamladı.
Dolar / TL tarafında ise Cuma günü %5’ye yakın yükseliş vardı. Seans sonuna doğru Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizler düşecek vurgusu ile Dolar / TL tarafı 12,64’ü test etti.
Bu hafta yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda yoğun bir gündem olacak. İçeride büyüme ve anflasyon verisi açıklanacakken, ABD'de Tarım Dışı İstihdam verisi takip edilecek.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Cuma günü 1.927 - 1.993 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.943 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 17.246 artarak 642.272 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.971 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 1.990’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 2.100 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.910 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.970 ve 1.990 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.930 ve 1.910 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Bakırda endişe bitti mi?

 

Yeni korona virüs varyantının olası piyasa etkileri

 

Günün önemli şirket haberleri 29/11/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)