E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndekste satış baskısı yurt dışına göre sınırlı---

Endekste satış baskısı yurt dışına göre sınırlı

Endekste satış baskısı yurt dışına göre sınırlı
14 Mayıs 2020 - 09:25 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne satıcılı bir eğilimle başlaması beklenmekle birlikte bu satış baskısının yurtdışına göre daha sınırlı kalması bekleniyor.

BİST: Güne sınırlı pozitif eğilimle başlayan BIST-100 endeksi yükseliş eğilimini devam ettirerek günü %0,55 yükselişle 100.159’dan kapattı. Bankacılık endeksi negatif ayrışarak günü düşüşle kapattı.

Yurtdışı borsalardaki satış baskısı Powell’in ekonomik görünümün belirsiz olduğu ve risklerin aşağı yönlü olduğuna dair açıklaması ile devam etti. Majör ekonomiler kademli olarak açılırken, virüsün yayılmasına ilişkin ikinci dalga endişeleri de borsalarda satışlara neden oluyor.

G-20 ülkeleriyle Swap anlaşması yapılacağına yönelik beklentilerin güçlenmesi pozitif ayrışmada etkili oluyor. Olası bir Swap anlaşması haberinin TL varlıklardaki pozitif ayrışmayı güçlendirmesi beklenmektedir. BIST ve TL pozitif ayrışmasını üçüncü günde devam ettirirken CDS’ler ise günü 606 seviyelerinden tamamladı.

VIX volatilite endeksi yükselişe geçerek günü 35 seviyelerinden kapatırken, teknik olarak endeksin 36-37 aralığı üzerine yönelmesi başta ABD borsaları olmak üzere kar satışlarının güçleneceğine işaret edecektir. Yurtdışında Kovid-19 vaka sayılarının tekrar artmaya başlaması borsalardaki satışları güçlendirebilir. Yurtiçinde Swap anlaşması konusundaki gelişmeler piyasaların kısa vadeli ana gündemi olacak. Anlaşma konusunda pozitif haber akışının gecikmesi piyasalarda gerilime neden olarak hafta içinde elde edilen kazançların geri verilmesine neden olabilir.

Bugün yurtiçinde sanayi üretim verisi yurtdışında ise ABD’de açıklanacak haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. BIST kapanışı sonrası ABD borsalarında satışlar güçlenirken, ABD ve Dax vadelileri %11,5 arasında değişen düşüşle hareket ediyor. Asya borsalarında satış baskısı devam ediyor. Endeksin güne satıcılı bir eğilimle başlaması beklenmekle birlikte bu satış baskısının yurtdışına göre daha sınırlı kalması beklenir.

Para ve Döviz Piyasaları:

Dün, 6,9773-6,9805 bandında işlem gören Dolar paritesi önceki gün sonuna göre %0,15 oranında değer kaybederek gün sonunu 6,9776 seviyesinden tamamladı. %50 Dolar ve de %50 Euro içeren döviz sepeti karşısında ise Lira %0,28 oranında değer kazandı. Borçlanma araçları piyasasında dün, %13,12-%13,16 seviyeleri arasında dar bir bantta hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 6 baz puan düşüşle gün içinde gördüğü en düşük seviye olan
%13,12’den günü tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

Mart’ta cari açık beklentilerin çok üzerinde geldi: TÜİK geçen yılın Mart ayında 0,1 milyar $ açık veren cari dengenin bu senenin aynı ayında 3.9 milyar $’lık medyan piyasa beklentisinin çok üzerinde
4,9 milyar $ açık verdiğini açıkladı. Bizim beklentimiz de 4,6 milyar $’lık bir açık verilmesi idi. 12 aylık birikimli cari fazla geçen ayki 6,3 milyar $ seviyesinden 1,4 milyar $’a geriledi (2019 sonu 8,6 milyar $).

Sermaye hesabında ise 7,7 milyar $’lık çıkış olduğu ve net-hata noksan kalemi altında sınıflandırılan 4,0 milyar $’lık çıkışla birlikte, resmi rezervlerde 16,6 milyar $ gibi yüklü bir düşüş gerçekleştiği görülüyor. Sermaye çıkışlarının 5,5 milyar $’lık çıkışla portföy hesabında yoğunlaştığı, yurtdışı yerleşiklerin mevduat hesaplarında da 2,6 milyar $’lık azalma olduğu görülüyor. Ocak-Mart döneminde ise cari açık 7,6 milyar $’a ulaşırken (geçen yılın aynı zamanına 0,5 milyar $), 6,0 milyar $ sermaye çıkışı yaşandı (geçen sene 4,8 milyar $ giriş vardı).

Net hata-noksan olarak kaydedilen 2,9 milyar $ milyar $’lık çıkışla birlikte, resmi rezervler sene başına göre 16,5 milyar $ azaldı. Ana ihracat pazarımız olan Avrupa bölgesi başta olmak üzere global ekonomide daralma tahminlerinin son günlerde daha da aşağı çekilmesi nedeniyle, sene sonu cari açık tahminimizi 8-9 milyar $’dan 17 milyar $ civarına çekiyoruz. Albayrak destek paketinin 240 milyar TL’ye ulaştığını söyledi: Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak,. Kovid-19 salgını ile mücadelede kapsamındaki desteklerin maddi tutarının 240 milyar TL'ye ulaştığını söyledi.

Albayrak, bu devreye alınan adımların maddi tutarını yansıttığını, eğer bazı ülkeler gibi ekonomik büyüklüğünü çarpan etkisiyle ifade etmek gerekirse, bu rakam 525 milyar TL'yi bulduğunu sözlerine ekledi.

Piyasalar, Fed sonrası hangi beklentileri fiyatladı

İkinci dalga ihtimali risk iştahını dağıtıyor

Belirsizlik, risk iştahını baskılıyor

Küresel piyasalarda ikinci dalga endişesiyle satışlar artıyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)