E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizEndekste psikolojik sınır 100.000 puan---

Endekste psikolojik sınır 100.000 puan

Endekste psikolojik sınır 100.000 puan
25 Mart 2019 - 09:09 borsagundem.com

Endekste 100.000 psikolojik desteğinin kırılmasıyla birlikte yeniden 99.500 ve 89.600 destekleri öne çıkarken olası toparlanmada 100.000 ve 101.600 kısa vadeli dirençler konumunda.

"Zorlu bir haftaya başlarken...

Cuma günü %5,42 değer kazanan dolar ve 100.600 desteğinde gelen BİST'te gelen satışların yükselen dolar ardından derinleşmesi endeksteki değer kaybını artırdı ve hafta içinde 106.000 direncine kadar yükselen endeks doların ve cdslerin yükselişine yenik düştü ve endeks geçen haftayı uzunca bir sürenin ardından 100.000 seviyesinin altına gerileyerek 99.835 puandan tamamladı. Endekste değer kaybı %3,45 oldu. Peki ne oldu da Dolar bu denkli sert yükseldi..? İçsel Gelişmeler

" Dolar/Tl de Teknik olarak 5.4250 direncini geçmesi durumunda kademeli olarak 5.4870 ve 5.50 hedef değerler olurken bu seviyelerin geçilmesi durumunda yükselişin hızlanması ve 5.70 direncini teste etmesi beklentiler dahilindeyken yerli yatırımcı psikolojisindeki bozulma dolar yükseliyor bu kez kaçırmayayım çabasıyla birleşti ve dolar 5,75 direncini de kırdı.

" TCMB rezervlerindeki haftalık bazda 3,5 milyar dolar seviyesindeki azalış ile ilgili haber akışı. Mart/Nisan/Mayıs yüklü dış borç ödemesi olan aylarımız. Mart ayı dış borç ödememiz (Botaş dahil)yaklaşık 5,2 milyar dolar ve 3,5 milyar Dolar azalış ödemelerin bir bölümün yapıldığı ve ay sonuna kadar kalan 1,6 milyar dolar daha ödeme kaynaklı azalış olacağını bir kez daha hatırlatalım. Dolayısıyla bu haber evet azalış var ama bu ödemeli kaynaklı Yabancı sene başında belirlenen bu ödeme planını ve miktarları zaten biliyor. Yabancı bu azalışı gördü ve dolar alımına geçti söylemi gerçekçi değil.

" Yaklaşan yerel seçimler ve seçim sonuçlarının meclis aritmetiğini değiştirmese de yerel seçimdeki kazanım yüzdelerindeki düşüşün ardından bir kez daha erken seçim kararının çıkabileceğine dair olumsuz haber akışı ve dolar alımını destekleme amaçlı bu tarz yorumların bu haber akışıyla desteklenme çabası. Seçim sonuçları başkanlık sitemine geçen meclis için diğer seçimler için daha titiz ve özverili çalışma disiplinini sağlayacaktır. Ancak bu yeniden bir erken seçim ihtimalini desteklemez. Ekonomi yönetimi bunun bilincinde.

Dışsal Gelişmeler

" Almanya 10 yıllık tahvil faizlerindeki getirilerin negatife dönmesi " Brexit Belirsizliğinin gün geçtikçe artması " Avrupa Bölgesi PMI verilerinin Avrupa Birliği ekonomisindeki daralmanın beklenenden daha fazla olabileceğine dair korkuların euro/dolar paritesini hızla 1,13 seviyesinin altına çekmesiyle değerlenen dolar.

" Fed açıklamalarının piyasalar tarafından ABD Ekonomisinde resesyon olabilir korkularını yeniden manşete taşıması ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki hızlı gerileme (Cuma günü %3,86 düşüle %2,43 seviyesine gelmesi) ve dolar endeksindeki hızlı toparlanmanın gelişmekte olan ülkeler içinde yer alan kırılgan beşli ülke para birilerine yönelik yarattığı baskının artması.

Sonuç

Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybında içeride spekülatif haber akışı dışarıda ise doların beklentilerden güvercin Fed sonrası korkularla değer kazanımın yarattığı türbülansa tüm para birimlerinin yenik düşmesi. TL bu konuda ayrışmasında ise yüksek enflasyon ve bunu kontrol etme amaçlı yüksek faizin yanı sıra yaklaşan seçimle öncesi spekülatif haber akışının belirsizlik ve hane halkı korkularıyla birleşmesinin yarattığı alım dalgası.

Özetle

Doların bu yükselişinin içsel değil küresel gelişmelerden kaynaklı olduğunu içsel korkularla TL üzerinde yaratılmaya çalışılan negatif etki hareketi diyebiliriz. SPK 'nın JP Morgan Raporuyla ilgili soruşma haberi sonrası haber akışı ile birlikte BDDK nın bankalara yönelik döviz alım işlemleriyle ilgili soruma başlatması sonrası gelecek açıklamalar Dolar/TL seyri açısından önemli olacaktır. Bu hafta AMB Başkanı Draghi açıklamaları da parite açısından yakın takibimizde olacak.

TCMB: Merkez Bankası rezervlerini güçlendirme politikasına kararlılıkla devam etmekte olduğunu, brüt rezervlerde yaşanan dalgalanmalar olağan işlemlerden kaynaklanıp, para politikası ve likidite yönetimine ilişkin tüm araçlar kullanılmaya devam edileceğini açıkladı.

BİST100

Endekste 100.000 psikolojik desteğinin kırılmasıyla birlikte yeniden 99.500 ve 89.600 destekleri öne çıkarken olası toparlanmada 100.000 ve 101.600 kısa vadeli dirençler konumunda.96.63 seviyesinde seyreden Dolar endeksi ve %2,43 seviyesine gerileyen ABD 10 yıllık tahvil faiziyle birlikte yeniden 1,13 seviyesinin üzerinde dengelenmeye çalışan Euro/Dolar paritesi rehberlerimiz olacak."

A1 Capital Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)