E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndekste negatif açılış bekleniyor---

Endekste negatif açılış bekleniyor

Endekste negatif açılış bekleniyor
13 Ocak 2022 - 08:21 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah satıcılı açılış yapması bekleniyor.

Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 77.722 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 145 kişi olduğu açıklandı. Türkiye'de Covid – 19 salgınının başından beri en yüksek günlük vaka sayısı kaydedildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Coronavirüs Bilim Kurulu'nun, gelişmiş ülkelerde uygulanan kuralları ve hastalığın ulaştığı yaygınlık seviyesini de dikkate alarak, tarama amaçlı ve temaslı kişilerde PCR testi zorunluluğunu kaldırdığını, bundan böyle PCR testinin yalnızca semptom gösteren kişilere yapılacağını bildirdi.

Otomotivde sıfır araçlar için alınacak ÖTV matrah limitleri değiştirildi. Motoru 1600 cm3 geçmeyenler için %45, %50, %80 şeklinde üç farklı dilimde uygulanan ÖTV oranlarına ara kademeler eklendi. ÖTV matrahı 120.000 TL’yi aşmayan otomobiller %45'lik vergi oranı, diliminde 120.000 – 150.000 TL arası olanlar %50'lik vergi diliminde, 150.000 – 175.000 TL arasında olan araçlar için ise %60 vergi diliminde değerlendirilecek. 175.000 – 200.000 TL arasında olan araçlar da %70 vergi oranı içinde yer alacak. ÖTV Matrahları %25,9 - %34,1 arası güncellendi.

Hürriyet’te yer alan habere göre Küçük ve orta ölçekli esnafın ayakta kalabilmesi için, zincir marketlerde bazı ürünlerin satışının yasaklanmasını içeren paket TBMM'ye gönderiliyor. Düzenlemeye göre zincir marketlerde beyaz eşya, elektronik eşya, mobilya, ev tekstili, kırtasiye, nalburiye ve hırdavat satılamayacak.

İletişim Başkanlığı: (Savunma Sanayii İcra Komitesi) Önümüzdeki yıl ilk uçuşu planlanan Hürjet için ilk etap seri üretim kararı alındı.

ABD Başkanı'nın Baş Tıp Danışmanı Fauci: Yüksek derecede bulaşıcı Omicron varyantı er ya da geç herkese bulaşacak. Zirveyi gördükten sonra düşüşe geçecek. Aşılılar daha hafif atlatacak.

Dünya Sağlık Örgütü: Omicron varyantı hastanelik etmeyi ve öldürmeyi sürdürüyor.

Fed Başkan Yardımcısı Adayı Brainard, enflasyonu düşürmenin en önemli görevleri olduğunu söyledi.

St. Louis Fed Başkanı Bullard, Bu yıl ABD'de dört faiz artışı bekliyor.

San Francisco Fed Başkanı Daly: ABD'de faiz artışları Mart ayında başlamalı.

Fed Bej Kitap: Ülke ekonomisi 2021'in son haftalarında ılımlı hızda büyüdü. Devam eden tedarik zinciri aksamaları ve iş gücü sıkıntısının büyümeyi kısıtladı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Rusya, Ukrayna’ya karşı herhangi güç kullanımında ciddi sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalacak.

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, İran'ın nükleer kapasitesini artırmasının ve nükleer programını hızlandırmasının nedeninin, ABD eski Başkanı Trump'ın İran ile nükleer anlaşmadan çekilmesi olduğunu söyledi.

ABD Yönetimi, Kuzey Kore'nin silah ve füze programına ekipman sağlayan 6 Kuzey Koreli ve 1 Rus ile Rusya merkezli 1 firmayı yaptırım listesine aldı.

Ne Olacak?

Yurt içinde Sanayi Üretim Endeksi ve Perakende Satış verileri açıklanacak.

ABD’de ÜFE ve İşsizlik Başvuruları verileri ön planda olacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde satıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Geçtiğimiz işlem günü Çin tarafındaki ÜFE ve TÜFE verilerinin geçtiğimiz aya göre olumlu gelmesi sonrasında Asya piyasaları günü pozitif tamamladı. ABD tarafına bakıldığında ise Fed Başkanı Powell’ın Senato’daki konuşmalarına odaklanıldı. Powell, yüksek enflasyonun ABD’deki ekonomik toparlanma için “ciddi bir tehdit” olduğunu ve Fed’in enflasyonu dizginlemek için gerekeni yapacağını söyledi. 2021 yılında enflasyonu geçici olarak nitelendiren Powell’ın bu mottosundan vazgeçip enflasyonu ciddi sorun halinde görmesi piyasalara pozitif yansıdı.

BİST100 endeksi tarafına bakıldığında ise Powell’ın açıklamalarına ek olarak, ABD vadelilerindeki pozitiflik, Asya piyasalarında alıcılı seyir ve VİOP akşam seansının Salı günü normal seans kapanışının 18 puan üstünde kapatması ile güne alıcılı başlangıç yaptı. Piyasalar dün ABD tarafındaki enflasyon verisine odaklandı. ABD’de enflasyon 1982 yılından bu yana açıklanan en yüksek enflasyon verisi olarak kayıtlara geçti. ABD'de yıllık enflasyon Aralık'ta %7 olarak kaydedildi. Çekirdek enflasyon göstergeleri de hafif de olsa beklentilerin üzerinde geldi. BİST100 endeksi günü alıcılı tamamladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin grup toplantısında enflasyona ilişkin açıklamalar yaptı. Erdoğan kurda olduğu gibi enflasyondaki şişkinliği ortadan kaldıracaklarını ifade etti. Erdoğan Temmuz'da enflasyona ve şartlara bakarak çalışanların durumunu yeniden değerlendireceklerini belirtti
Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, kasımda Ekim ayına kıyasla %2,3 artarken, Kasım 2020'ye göre %1,5 geriledi. AB'de ise Sanayi Üretimi, Kasım’da bir önceki aya kıyasla %2,5 yükselirken, önceki yılın aynı dönemine göre sabit kaldı.

VİOP 30 Endeks kontratında satıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Şubat kontratı, Çarşamba günü 2.369 - 2.415 fiyat aralığında işlem görerek günü 2.392 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 12.177 artarak 391.814 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 2.330 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 2.450’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 2.600 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 2.335 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 2.430 ve 2.450 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 2.335 ve 2.300 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

BIST 30 hisseleri ortalamaların üzerinde

 

Borsa şirketlerinin piyasa değeri 2.3 trilyon

 

Döviz mevduatında yönelim ne?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bekir13 Ocak 2022 09:12

    Noldu araplar 10 milyar dolarlık hisse alacak haberi gene yandaşın oyunumuydu.

  • Borsacı Osman13 Ocak 2022 08:53

    Negatif açarız ancak bu sağlıklı olur zira 2066 seviyesini 4 gündür geçemedik normal olarak satışlar gelir 1970-1980 bölgelerine kadar düzeltme normaldir buraların altına inecek olursak ancak bir düşüşden söz edebiliriz ama şöyle düşünmem lazım bir ay içerisinde bilançolar gelecek ve biliyoruzki temettü hisseleri özellikle ciddi kar açıklayacak bir şelale bekleyip alttan alırım diye bekleyenler boşuna bekler asla olmaz böyle bir düşüş erdemiri 15 liradan sasayı 20 liradan thy 12 liradan alma hayaliniz varsa epey bir erteleyin zira olmayacak.düzeltir ve yukarı devam ederiz.he sabah mal verdiklerimizede selam olsun.