E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndekste kur kaynaklı baskı hissedilmedi---

Endekste kur kaynaklı baskı hissedilmedi

Endekste kur kaynaklı baskı hissedilmedi
15 Ekim 2021 - 08:21 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, BİST 100 endeksi ve VIOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 30.709 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 203 kişi olarak açıklandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, G20 Bakanlar Toplantısı'nda küresel enflasyon baskılarını, emtia fiyatlarındaki son dönemde yaşanan artışları ve artan küresel borçluluk düzeylerini ele aldıklarını bildirdi.

ABD Başkanı Biden, hükümetin temerrüde düşmesini önlemek amacıyla hazırlanan, borç limitinin kısa süreli artırılmasına yönelik tasarıya onay verdi.

G7 ülkelerinin Maliye Bakanları, küresel ekonominin salgının ardından yeniden büyümeye geçerken, artan küresel tedarik zinciri baskısına karşı birlikte hareket etme kararı aldı.

Vergi Usul Kanunu değişiklik teklifi TBMM’de kabul edildi . Teklife göre, basit usulle vergilendirilen mükellef kazançları gelir vergisinden muaf tutuluyor. Küçük esnaf' iye tabir edilen 850.000 mükellef yıllık beyanname vermeyecekler.

Richmond Fed Başkanı Barkin, Fed'in tahvil alımlarını azaltmaya başlama planının ekonomik büyümeyi engellemesini, duraksatmasını beklemediğini söyledi.

FDA Danışma Kurulu, Moderna'nın iki dozluk Covid-19 aşısını olan bazı kesimlere düşük dozlu 3. aşının tavsiye edilmesine oy birliğiyle onay verdi.

Japonya'nın yeni Başbakanı ülke ekonomisi için neredeyse 10 yıldır belirleyici olan Abenomics politikalarından uzaklaşılacağını belirtti.

İngiltere Maliye Bakanı Sunak, kabinedeki tüm bakanların ülkenin giderek derinleşen tedarik zinciri krizinin çözülmesi için elinden gelen her şeyi yaptığını söyledi.

Microsoft, Çin'de internet kurallarının sıkılaşmasını gerekçe göstererek, ülkede LinkedIn hizmetini yıl sonunda kapatacağını bildirdi.

Ne Olacak?

İçeride TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi ve Bütçe Dengesi açıklanacakken, Euro Bölgesi’nde Ticaret Dengesi, ABD’de Perakende Satış verileri ön planda olacak.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 16 Ekim’de Türkiye'yi ziyaret edecek.

Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Asya Piyasaları geçtiğimiz işlem gününü pozitif tamamladı. Çin tarafından gelen TÜFE verisi Asya piyasalarını destekledi. TÜFE, yıllık bazda %0,90 olan beklentilerin altında %0,70 artış olarak gerçekleşti.

TCMB’nin geçtiğimiz ay yaptığı 100 baz puanlık faiz indirimi ile yükselişe geçen CDS’ler, Çarşamba akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun görüşmesi sonrasında, TCMB’de yer alan 3 üyenin görevden alınıp, yerlerine yeni atamalar yapılması ile 450 seviyesinin üstüne çıktı. Bu yükseliş Mart ayındaki TCMB Başkan değişikliğinden bu yana olan en yüksek seviye oldu. Doların küresel piyasalarda değer kaybedip, dolar endeksinin de aşağı yönlü seyri ile gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kazanırken, yurtiçi dinamiklere bağlı olarak Türk Lirası varlıklardaki değer kaybı sürüyor. Üye değişikliklerinin ardından faiz indirimi algısı ile Dolar / TL 9,20’ye yükseldi.
BİST100 endeksi tarafında ise kur kaynaklı baskı hissedilmedi. Geçtiğimiz gün Fed tutanakları ve Asya piyasalarına paralel olarak günü yatay geçiren endekste odak nokta önümüzdeki hafta gerçekleşecek TCMB Faiz kararı olacak.

Yurtiçi yerleşikler geçtiğimiz hafta 52 milyon dolar hisse, 11 milyon dolar tahvil sattı. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 1,6 milyar Dolar azalarak 234,3 milyar dolara geriledi.
ABD Çalışma Bakanlığı işsizlik maaşı başvurularını açıkladı. Açıklanan verilere göre haftalık işsizlik maaşı başvuruları coronavirüs salgınının başladığı dönemden beri en düşük seviyede gerçekleştir. 9 Ekim’de sona eren haftada işsizlik maaşı başvuruları 293.000’e geriledi. İş gücüne olan talep işsizlik maaşı başvurularının düşmesine neden oldu.
 
VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Perşembe günü 1.515 - 1.535 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.522 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 14.777 azalarak 644.072 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.525 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 1.545’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.580 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.508 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.535 ve 1,545 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.526 ve 1.508 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Acıpayam Selüloz ve Metro Holding sorusu

ABD borsaları günü yükselişle kapattı

Dolarda zayıf trend uzun sürer mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)