E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndekste hafif alıcılı bir açılış bekleniyor---

Endekste hafif alıcılı bir açılış bekleniyor

Endekste hafif alıcılı bir açılış bekleniyor
21 Mayıs 2021 - 09:15 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de korona virüs vaka sayısı 9.385 artarak 5.160.423’e yükseldi. Korona virüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 856 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 207 kişi artarak 45.626’ya yükseldi. İyileşen sayısı ise 4.989.787.
• Sağlık Bakanı Koca: Yerli aşımızın eylül ayında acil kullanım onayıyla birlikte kullanımı söz konusu olabilir .
• Koca: (Yerli Kovid-19 aşısı) Süreç başarıyla tamamlanırsa eylül ayında acil kullanım onayıyla kullanımı söz konusu olabilir .
• Koca: Bundan sonraki süreçte yasaklarla yönetimden ziyade daha çok kişisel tedbirlerle, yaygın aşılamayla bu dönemi sürdürmek istiyoruz .
• Koca: (Kovid-19 aşılama süreci) Haziranda 30 milyon aşı ile birlikte, tedarikte sorun yaşanmazsa peyderpey 20 yaşa kadar inmek istiyoruz .
• BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, "Türkiye için Temmuz, Ağustos ve Eylül ayında 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz" dedi.
• İsrail'de gerçekleşen güvenlik kabinesi toplantısından ateşkes kararı çıktı.
• AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından, aşı sertifikası konusunda AB Komisyonu, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu arasında yürütülen müzakerelerin uzlaşı ile sonuçlandığını açıkladı.
• Dallas Fed Başkanı Kaplan, Fed'in aylık tahvil alım miktarını azaltmayı tartışmaya başlaması çağrısını bir kez daha yineledi.
• ABD Hazinesi, 10.000 doların üzerindeki kripto para transferlerinin Milli Gelirler Dairesi'ne rapor edilmesi şartının getirildiğini açıkladı.
• IMF, korona virüs salgınıyla mücadele için Almanya'nın harcama gücünü olağanüstü destek önlemleriyle "mükemmel" bir şekilde kullandığını ancak toparlanma sürecinin belirsiz kalmaya devam ettiğini duyurdu.
• ABD Hazine Bakanlığı, küresel asgari kurumlar vergisi oranının en az %15 olması gerektiğini bildirdi.
• Fransa Başbakanı Castex: Kovid aşılaması Fransa'da 31 Mayıs'tan itibaren tüm yetişkinlere açılacak .
• Elon Musk: Dogecoin satmadım ve satmayacağım .

Ne Olacak?

• Yurtiçinde Tüketici Güven Endeksi açıklanacakken, yurtdışı piyasalarda öncü PMI verileri ön planda olacak.
• Fed yaz aylarında Merkez Bankası dijital parası konusunda rapor açıklanacağını duyurdu .
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Fed’in Çarşamba günü toplantı tutanaklarında varlık alımlarını gelecek toplantılarda azaltmayı değerlendirmeye açık olduğu yönündeki sinyali küresel piyasaları baskıladı. BİST100 endeksi de geçtiğimiz işlem gününe hem küresel piyasaların etkisi hem de Avrupa Parlamentosu’nun AB'nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini askıya alması çağrısında bulunan raporu kabul etmesinin yankılarıyla %0,62 oranında azalışla 1.450 seviyesinden başlangıç yaptı. Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BİST100 endeksi, Türkiye’nin, Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in geliştirdiği Kovid - 19 aşısından 30 milyon dozu opsiyonlu olmak üzere toplam 90 milyon doz daha satın aldığının bildirilmesi üzerine endeks kayıplarını kapatmaya başlasa da günü %0,67 oranında düşüşle 1.449 seviyesinden tamamladı. İnşaat sektörü payları %4,21 oranında değer kazanırken, metal ana sektörü payları %3,51 oranında değer kaybetti. Endekste 1.435 seviyesi destek seviyesi olarak ön plana çıkıyor. Olası yükselişlerde ise 1.485 - 1.515 direnç seviyeleri olarak takibimizde olacak.

Dolar / TL tarafına bakıldığında yurtiçinde piyasaların 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla kapalı olduğu günde kur yukarı yönlü hareketlenmeler ile 8,43 seviyesini test etti. Gerek Orta Doğu’daki sıcak çatışma gerekse dış politikalardaki gerginlikler kurun yukarı gitmesindeki ana etmenler olarak ön plana çıkıyor. Düne ise 8,40 seviyesinde başlayan Dolar / TL 8,36 seviyesine kadar geri çekilse de dış politikalar ve özellikle ABD ekonomisindeki gelişmeler takibimizde olacak. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de %1,70’lerden %1,65’lere kadar geri çekildiğini hatırlatalım. Kur tarafında 8,40 - 8,45 - 8,57 seviyeleri direnç noktaları olarak, 8,30- 8,22 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilecek.

TCMB tarafından haftalık olarak yayımlanan verilere göre geçen hafta yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 1,8 milyar dolar artarak 226,6 milyar dolara yükseldi. Yabancı Yatırımcılar geçen hafta net 24 milyon dolar tahvil, 87,7 milyon Dolar hisse aldı.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri, ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısının 14 Mayıs’ta biten haftada önceki haftaya kıyasla 34.000 kişi azalarak, 478.000 kişiden, 444.000 kişiye geriledi.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Haziran kontratı, Perşembe günü 1.524 - 1.551 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.543 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 15.514 artarak 543.971 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.539 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, özellikle 1.560’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.700 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.520 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.550 ve 1.560 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.530 ve 1.520 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Lüks Kadife ve Kardemir sorusu

 

Günün önemli şirket haberleri 21/05/2021

 

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)