E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndekslerde yön arayışı devam ediyor---

Endekslerde yön arayışı devam ediyor

Endekslerde yön arayışı devam ediyor
15 Eylül 2020 - 08:54 borsagundem.com

A1 Capital tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış bekleniyor.

BIST 100 endeksi, yüzde 0,42 değer kazancıyla günü 1.107 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 14,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 0,44 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,19 değer kazandığı günde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,48 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı, en çok gerileyen ise yüzde 2,16 ile spor olduğu görüldü.

ABD Borsaları günü yükseliş ile tamamladı. Ana endeksler tarafında Dow Jones endeksi yüzde 1,18, S&P 500 endeksi yüzde 1,26 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,87 değer kazandı.

Avrupa Borsaları günü karmaşık bir seyirle tamamladı. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,07, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,1 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,14 değer kaybederken, Fransa'da CAC 40 endeksi ise yüzde 0,35 değer kazandı.

Bugün, yurt içinde konut satışları ve merkezi yönetim bütçe dengesi verilerinin, yurt dışında Avrupa'da ZEW ekonomik görünüm endeksleri ve ABD'de sanayi üretim verileri takip edilecek.

Yeni işlem gününde Çin’de açıklanan Ağustos ayı Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar verilerinin beklentilerin üzerinde iyileşme göstermesi endeksler açısından kısa vadede olumlu olarak algılansa da global piyasalarda risk iştahında yaşanan dalgalanma ile birlikte endeksler ve endeks vadeli işlem sözleşmelerinde fiyatlamalarda karmaşık seyrin devam ettiği izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar
• Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Sanayi Üretim Endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre % 8,4 ve bir önceki yılın aynı ayına göre % 4,4 düzeyinde artış gösterdi.

• Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ciro Endeksleri verilerine göre, Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, 2020 yılı Temmuz ayında yıllık %20,2 artış gösterdi. Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; 2020 yılı Temmuz ayında yıllık sanayi sektörü ciro endeksi %20,2, inşaat ciro endeksi %14,9, ticaret ciro endeksi %32,9 artarken, hizmet ciro endeksi %12,5 azalış kaydedildi.

• Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Perakende Satış Endeksleri verilerine göre, Cari fiyatlarla perakende ciro 2020 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %10,7 artış gösterdi. Cari fiyatlarla perakende ciro 2020 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %21,4 artış kaydedildi. Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2020 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %9,5 ve bir önceki yılın aynı ayına göre % 11,9 artış kaydedildi.

• Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) verilerine göre Türkiye'de otomotiv toplam üretimi Ağustos ayında yıllık yüzde 44 artışla 75 bin 341 adet olarak gerçekleşti. Otomotiv toplam pazarı ilgili dönemde yıllık yüzde 137 büyüdü.

• Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben yaptığı değerlendirmede, kurumun yakın iş birliği ve özverili çalışmaları sonucunda büyümeye katkı sağlayan, krizleri önleyen bir bankacılık sektörüne ulaşıldığını belirterek, "Türk bankacılık sektörü ve genel olarak finans sektörü, küresel çalkantıların yaşandığı bu süreci basiretli bir şekilde yönetmeyi başarmıştır." Dedi.

• EPGİS: 15/09/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Benzinde 11 KRŞ/LT pompa satış fiyatlarında indirim gerçekleşti. (Kaynak: Foreks Haber)

• Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, Ağustos ayında perakende satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 0.5 yükseldi.

• ABD yönetimi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 5 kuruluştan pamuk, giysi, bilgisayar parçası ve saç ürünleri gibi malların ithalatını engelleyeceğini açıkladı.

• Çin Salgın Kontrol ve Önleme Merkezi'nden (CDC) bir yetkili, Çin'in geliştirdiği aşının Kasım ayında yaygın olarak kullanılmaya başlayabileceğini ifade etti. (Kaynak: BBC)

• Çin’de açıklanan Sanayi Üretimi verisi Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre beklentilerin üzerinde % 5,6 artış gösterdi.

• İngiltere'de hükümetin, Avrupa Birliği (AB) ile varılan Brexit Anlaşması'nı tek taraflı değiştirecek "İç Piyasalar Yasa Tasarısı" parlamentodaki ilk oylamayı geçtiği açıklandı. Bütün gün süren görüşmelerin ardından yasa tasarısı, 263'e karşı 340 oyla kabul edildi.

Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış yapması bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika15 Eylül 2020 09:02

    Yabancı yatırımcı banka hisselerine gelmezse endeks gitmek, müjde gazıyla birkaç sanayi hissesi saman alevi hareketi yapıyor.