E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndekslerde sınırlı düzeyde zayıflama var---

Endekslerde sınırlı düzeyde zayıflama var

Endekslerde sınırlı düzeyde zayıflama var
29 Mayıs 2020 - 09:08 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde piyasaların artmakta olan ABD-Çin gerginliğini görmezden gelme isteğinin daha fazla sürdürülebilir olmadığı belirtiliyor.

Gerek global gerekse yerel varlıklar nezdinde takip edilen “hisse senedi rallisi” devam ederken piyasaların artmakta olan ABD-Çin gerginliğini görmezden gelme isteği 28 Mayıs işlemlerinde daha fazla sürdürülebilir olmadı. Özellikle hafta içerisinde takip edilen haber akışındaki artışın aksine yatırımcı davranışlarının “hiçbir şey olmamış gibi” davranma biçiminde olması son varlık fiyatlamasının sürdürülebilirliği noktasında soru işaretleri yaratırken Başkan Trump’ın bugün Çin konusunda ABD yönetiminin açıklama yapacağını belirtmesi ile birlikte Amerikan hisse senedi endekslerinde seans içerisindeki kazançlar geri verildi ve eksi kapanışlar gerçekleşti. Nitekim bugün Asya’da takip edilen spot işlemler ve vadeli ABD endekslerinin eğilimi de sınırlı düzeyde zayıflamaya işaret ediyor.

Çin’in Hong Kong’a yönelik güvenlik tasarısını yasalaştırmasının ardından ABD yönetiminin ne tür adımlar atacağı merak ediliyor. Bugün izlenecek olan ve henüz saati belirtilmeyen Başkan Trump’ın açıklamaları kısa-orta vadeli yatırımcı davranışları açısından belirleyici olacak. Dün PBOC tarafından fixing yuan kurunun piyasa beklentilerinden daha güçlü belirlenmesinin ardından resmi yönetimin daha zayıf yuan belirleme politikasından yana tavır takınmayacağı düşüncesi offshoreda yuanın son  dönem değer kayıplarını sürdürmesine şu an için engel oldu (kurumsal USD satışları katkısıyla). Öte yandan global Amerikan doları fiyatlamalarında da zayıflama teması bir adım öne çıkarken, söz konusu etkisini bir miktar daha genişletmiş durumda. Majör para birimlerine karşı performansından oluşan DXY 50, 100 ve 200 günlük hareketli ortalamaları etrafındaki sıkışmasını aşağı yönde kırarken, son dönem içerisinde 3 kez deneyip aşağı yönde geçemediği 98.80 bölgesini bu kez kırma isteğini belirginleştirmiş durumda. Son işlemlerin 98.30 ile takip edildiği endekste sırasıyla 98.00 ve-hatta
96.00 bölgesine dek geri çekilmenin potansiyel olarak potaya girdiğini belirtmek isteriz. Global çapta Amerikan doları fiyatlamasını gelecek dönem içerisinde –kısa vadede- EUR ve CNY çaprazlarındaki performansların belirleyeceğini ve yakından izlenmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu nedenle EURUSD paritesinde 1.1060/80 dirençleri üzerindeki kapanışların 1.12 bölgesine ne ölçekte ivmeleneceği kritik önemde bulunuyor.

ABD’den gelen makro veriler büyüme açısından zayıf ilk çeyrek performansının ikinci okumada %5 daralmaya genişlediğini gösterirken, haftalık işsizlik maaşı başvuruları her ne kadar 2 milyon kişi patikası üzerinde kalma eğilimini korusa da devam eden başvurulardaki gerileme kısmen piyasa stabilizasyonunun başlamış olabileceği düşüncesini öne çıkardı. Elbette söz konusu eğilimde şirketlere yönelik yardım paketleri ve faydalanma kriterlerinin etkisi de yadsınamaz.  Yeni gün işlemlerine zayıflama eğilimini koruyan Amerikan doları, yatay tahvil faizleri ve ana desteğini ETF alımlarından alan ve kısmen de olsa ABD-Çin haber akışından yararlanma eğiliminde olan $1720 düzeyindeki ons altın ile başlıyoruz. Gelişmekte olan ülke para birimleri 27 Mayıs kapanışına göre ağırlıklı Doğu Avrupa grubu önderliğinde değerlenirken, Brezilya reali %2.5, Türk lirası %.60 ve Güney Afrika randı %.50 değer kaybediyor.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.58 değer kaybı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %0.4 yükselişle 105359 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıllık gösterge tahvilde faizin son düzeyi hafif yükselişle %12.41 olurken, 5 yıllık ülke risk priminde kapanış %1 yükselişle 551bp düzeyinden gerçekleşti.

EMEA bölgesi endekslerinde kapanışların tamamı değer kazançlarına işaret etti. Euro Stox 50 %1.42, FTSE 100 %1.21, DAX %1.06 ve Rusya  (RTS, USD) varlıkları %2.44 ile günü tamamladı. Bölge genelinde Avrupa Komisyonu tarafından teklif edilen EUR750 milyar tutarındaki paketin yarattığı pozitif etki gün boyunca hisse senetleri üzerindeki etkisini korudu.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansının aksine değer kayıplarının genele yayıldığı görüldü. Majör ABD endekslerindeki zayıflama Dow Jones endeksindeki -147 puanlık performans ile belirginleşirken, seans içerisindeki pozitiften negatife dönüş ve geniş puan marjındaki hareket dikkat çekti. Buna göre, Dow Jones endeksi yaklaşık 400 puanlık bir marjda hareket sergiledi. Öte yandan kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları da Peru grubu hariç zayıflama eğilimine katılım gösterdi. Bovespa endeksi günü %1.13, Merval ise %3.58 değer kaybı ile tamamladı.

Asya seansında yeni gün fiyatlamaları negatif eğilimin korunduğuna işaret ediyor. TSİ 08.04/ NKY 225 %-0.33, Hang Seng %-0.71, CSI 300 %0.01 ve KOSPI %-0.16 ile işlem görmekte. CNH-CNY spreadi 176 pips seviyesinde oluşurken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 7.1316 ile sınırlı yuan zayıflamasını ifade ediyor.

BİST 100 işlemlerinde kısa vadeli eğilim açısından takip ettiğimiz iki seviye olan 98200 ve 103200
bölgeleri üzerindeki kapanışlar endeksi 105000-106000 aralığına dek taşımış durumda.

Teknik anlamda yakından izleyeceğimiz yeni hedef bölge 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği
105000 seviyesinin hangi ivme ile aşılmak isteneceği olacak. Dış fiyatlama koşullarındaki eğilim ekstra
ülke ayrışmamız söz konusu olmadıkça etkili olmaya devam edecektir.

USDTRY paritesi işlemlerinde 6.79 bölgesi haftalık bazda destek, 6.83 ise direnç olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya
devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. 1.1060/80 bölgesi
yukarı yönde orta vade açısından kritik noktalar olarak yakından izlenebilir. İzlediğimiz direnç
seviyeleri 1.1180 ve 1.13. Henüz kalıcı EUR değerlenmesi beklentisinde değiliz. Genel olarak
1.08-1.10 işlem bandının korunmasını düşünüyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)