E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndeksin hafif alıcılı açılış gerçekleştirmesi bekleniyor---

Endeksin hafif alıcılı açılış gerçekleştirmesi bekleniyor

Endeksin hafif alıcılı açılış gerçekleştirmesi bekleniyor
03 Mayıs 2021 - 09:10 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de korona virüs vaka sayısı 25.980 artarak 4.875.388’e yükseldi. Korona virüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 2.587 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 340 kişi artarak 40.844’e yükseldi. İyileşen sayısı ise 4.480.381.
• Sağlık Bakanı Koca: Yaz dönemi itibarıyla 18 yaş ve üstü herkesin aşılanması için yoğun bir çaba içindeyiz.
• Korona virüs önlemleri kapsamında daha önce yurt dışından gelen yolcular için zorunlu olan PCR testi, 15 Mayıs itibariyle aralarında İngiltere, Ukrayna ve Çin'in de bulunduğu 15 ülkeden gelen yolculardan istenmeyecek.( Hong Kong Özerk Bölgesi ile Çin, Tayvan, Vietnam, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur, Tayland, Güney Kore, İsrail, Japonya, İngiltere, Letonya, Lüksemburg, Ukrayna ve Estonya)
• ABD Hazine Bakanı Yellen, Biden yönetiminin teşvik planlarının enflasyona neden olmayacağını düşündüğünü söyledi. Yellen, "Enflasyon gelecek yıllarda yakından izlenecek. Gerekmesi halinde enflasyonla başa çıkacak araçlara sahibiz" ifadelerini kullandı.
• Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık: "2 milyonu aşkın haneye, hane başı 1.100 lira Tam Kapanma Sosyal Yardım Programı ödemesi gerçekleştireceğiz."
• Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Yardımcılığına İsmail Ergüneş atanırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcılığına ise Ahmet Erdem ve Lütfihak Alpkan getirildi.
• Cumhurbaşkanlığı kararıyla "kripto varlık hizmet sağlayıcıları", suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine dair tedbirler yönetmeliğine dahil edildi.
• Islak imza olmadan banka müşterisi olma dönemi başladı.
• IIF baş ekonomisti Robin Brooks, ABD Doları karşısında Türk Lirası için adil değer tahminini, Mart ayından bu yana ortamda yaşanan kötüleşmeden kaynaklı olarak 7,50'den 9,50'ye yükselttiklerini bildirdi.
• İTO verilerine göre, Nisan’da geçen yılın aynı ayına kıyasla perakende fiyatlar %16,34, toptan fiyatlar %17,52 artış kaydetti.
• İran: ABD’nin enerji, banka ve limanlara yönelik yaptırımlarının kaldırılması konusunda anlaştık.
• Beyaz Saray, ABD'nin İran'a ekonomik yaptırımları kaldırmayı kabul ettiği haberlerini yalanladı .
• ABD'nin Kuzey Kore ile nükleer konuda aşamalı bir anlaşmayı değerlendirdiği öne sürüldü.
• Kuzey Kore, Amerika Başkanı Joe Biden’ı nükleer programı nedeniyle düşmanca politika izlemekle suçladı.
• Doğal gazda konut ve sanayi abone gruplarının tarifelerinde %1, elektrik üretim amaçlı santrallerin tarifesinde ise %12 artışa gidildi.
• Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla kulübün şirketleşerek, Borsaya açılma işlemlerinin başlatıldığını açıkladı.
• Tam kapanma nedeniyle konsolide olmayan bilançoların son açıklanma tarihleri 31 Mayıs’a, konsolide bilançoların son açıklanma tarihi 9 Haziran’a uzatıldı.

Ne Olacak?
• Yurtiçinde Nisan ayı enflasyon verileri ve İmalat PMI açıklanacak.
• Yurtdışı piyasalarda İmalat PMI verileri ve Fed Başkanı Powell’ın konuşması önplanda olacak.
• Beyaz Saray, Covid-19 vakalarındaki artış nedeniyle yarından itibaren Hindistan'dan ABD'ye seyahatlere kısıtlama getirildiğini açıkladı.
• Rusya, İran nükleer görüşmelerinde ilerleme sağlansa da birkaç hafta içinde çözüme ulaşılmasının muhtemel görünmediğini açıkladı.
• Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, KOSGEB destek programıyla ilgili başvuruların bugün itibaren yapılabileceğini belirtti.
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Yurtdışı piyasalara bakıldığında dolar, geçen hafta FED'in düşük faiz oranlarının uzun süre devam edeceği mesajına sadık kalmasıyla başlıca para birimleri karşısında değer kaybetmeye devam ederken, doların zayıflığı, ekonomide iyileşme olduğunu kabul eden Fed’in genişlemeci politikasını sürdürme kararından da etkilendi. Perşembe günü ABD’de yayımlanan öncü GSYH , %6,4 büyüme gösterdi.

Avrupa’da enflasyon verileri beklentilerin hafif yukarısında gerçekleşirken, Euro bölgesi tahmini enflasyonu ise %1,6 oldu. Almanya’da ise enflasyon yıllık %2 olarak gerçekleşirken, piyasa beklentisi %1,9 seviyesinde bulunuyordu.

Yurtiçinde ise Sağlık Bakanı Koca, "Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yaptığı inceleme ve değerlendirme sonunda Sputnik V aşısının acil kullanımına onay vermiştir." açıklaması yaparken, döviz kurları ayın son işlem gününde hafta genelinde olduğu gibi yatay seyirle başladı. Piyasaların açılmasıyla hafif yukarı yönlü hareketler gözlemlenirken Dolar/TL 8,31'in üzerine tırmandı. Euro/TL ise kısa bir süreliğine de olsa 10 liranın üzerini test etti.

Geçen hafta TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun enflasyon raporu sunumundaki mesajlarıyla 8,13'e kadar gerileyen Dolar/TL, sonrasında düşüşünü geri aldı ve hafta boyunca olduğu gibi günü 8,20 civarında tamamlamıştı. Cuma ise güne sakin başlayan döviz kurları piyasaların açılmasıyla birlikte yükselişe geçti. Dolar/TL 8,21 seviyelerinden 8,30’un üzerine çıktı ve son 3 günün en yüksek seviyesini gördü. TÜİK, Mart ayı Dış Ticaret İstatistiklerini açıkladı. Mart ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %14,9 azalarak 5 milyar 469 milyon dolardan 4 milyar 653 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2020 Mart ayında %70,9 iken, 2021 Mart ayında %80,3'e yükseldi.

BİST 100 endeksi tarafında ise endeks 60 g HO’nun geçtiği 1.435 puan ile 200 g HO’nun geçtiği 1.345 puan arasında yön arayışı devam ediyor, kısa vadede 1.435 puan önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken 1.390 ve 1.345 seviyeleri de kuvvetli destek seviyesi olarak izlemeye devam ediyoruz.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Haziran kontratı, Cuma günü 1.476 - 1.488 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.479 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 65.480 artarak 465.797 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.474 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, özellikle 1.500’ün üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.600 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.470 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.490 ve 1.500 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.480 ve 1.469 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Yabancılar hangi hisselerde işlem yapıyor

 

Günün önemli şirket haberleri 03/05/2021

 

Şirketlerin açıklanan 2021 yılı 3 aylık bilançoları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)