E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndeksin genel görünümü güçlü---

Endeksin genel görünümü güçlü

Endeksin genel görünümü güçlü
14 Ocak 2020 - 09:15 borsagundem.com

Vakıf Yatırım tarafından hazırlana günlük analizde, "BIST-100 endeksinin güne pozitif seyirle başlamasını bekliyoruz. Tarihi zirve seviyelerde ivme kaybı olası olsa da genel görünümü güçlü bulmaya devam ediyoruz" diye belirtildi.

Güne pozitif seyirle başlayan BIST-100 endeksi gün içinde de gücünü korudu ve haftanın ilk işlem gününü %1.3 artışla 120,249 seviyesinden kapattı. İşlem hacmi yine yüksekti ve 14.8 milyar TL olarak gerçekleşti. USD/TL kuru 5.88 seviyesinden işlem görürken, gösterge tahvil faizi ise %10.7 seviyesinden kapandı.

ABD ile Çin arasında imzalanması beklenen Faz-1 anlaşmasının pozitif etkisiyle yükselişine devam eden küresel piyasalarda ABD’nin Çin’i kur manipülatörleri listesinden çıkarması da ilişkilerin iyi gittiğine işaret ediyor. İki ülke arasındaki anlaşmanın Çarşamba günü imzalanması bekleniyor. İran ile artan tansiyonun düşmesiyle piyasalar yavaş yavaş ekonomik gelişmelere odaklanmaya başlayacaktır. ABD’de bilanço sezonu finansal şirketlerle başlayacak.

Yerel varlıklarda da görünüm yurtdışından farklı değil. Libya’da kabul edilen ateşkesin pozitif etkilerini görüyoruz, detayları takip etmekte fayda var. TCMB’nin Perşembe günkü faiz kararı öncesinde piyasalarda iyimserliğin korunmasını bekliyoruz.

Bugün yurtiçinde Kasım ayına ait sanayi üretimi açıklanacak.

Sanayi üretimi ekimde yıllık %3,8 artış kaydetmişti. Kredi kanalının rahatlaması ve 2018 yılındaki düşük baz etkisiyle kasım ayında yıllık artış beklentisi %5,5 seviyesinde bulunmakta. Yurtdışında ise ABD enflasyonu takip edilecek.

Cari işlemler dengesi 2019 Kasım ayında 518 mn $ açık verdi

TCMB’nin açıkladığı verilere göre, 2018 Kasım ayında 1,04 mlr $ fazla veren cari işlemler hesabı, 2019 Kasım ayında piyasa beklentilerine (0,4 mlr $ açık) paralel olarak 0,5 mlr $ açık verdi.
Böylece 12 aylık cari işlemler hesabı 2,72 mlr $ cari fazla vermiş oldu.

2018 Kasım ayında 412 mn $ fazla veren dış ticaret açığı 2019 Kasım ayında 1,11 mlr $ açık verdi. İhracat bir önceki yılın aynı ayına göre %0,7 artarken, aynı dönem için ithalat artışı %10,5 olarak gerçekleşti. ‘’Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı’’, bir önceki yılın aynı ayında 4,6 mlr $ fazla vermişken, 2019 Kasım ayında 3,6 mlr $ fazla verdi.

Finans hesabı altında, doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler kasım ayında 236 mn $ olarak gerçekleşti. Portföy yatırımları kasım ayında 2,05 mlr $ net giriş kaydetti. Diğer yatırımlar kaleminde ise 829 mn $ net giriş görüldü. Net hata noksan kaleminde 1,8 mlr çıkış görülürken, resmi rezervlerde 743 mn $ artış kaydedildi.

Yorum: 2019 Temmuz ayından bu yana aylık bazda fazla veren cari işlemler dengesi kasım ayında dış ticaret açığındaki artış ile 518 mn $ açık verdi ve 12 aylık cari işlemler fazlası 2,72 mlr $’a gerilemiş oldu. 2019 yılında cari fazlaya destek veren seyahat gelirleri kasım ayında aylık bazda azalsa da yıllık bazda %15 artış göstererek cari dengeyi desteklemeye devam etti. Finansman tarafında ise doğrudan yatırımlardaki zayıf seyir devam ederken, kasım ayında portföy yatırımlarında güçlü seyir görüldü. Önümüzdeki dönemde ekonomik aktivitedeki toparlanma hızı ve ihracat performansının cari denge üzerinde belirleyici olacağını düşünüyoruz. 

VAKIF YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)