E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndeks dolar bazında düşüş trendini kırdı---

Endeks dolar bazında düşüş trendini kırdı

Endeks dolar bazında düşüş trendini kırdı
10 Kasım 2021 - 08:09 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafında hazırlanan "Balondan biraz hava çıkmasına müsaade" başlıklı günlük bültende piyasalar mercek altında...

ABD piyasalarında ralliye kısa bir ara verildi. Ana etmenler; kar realizasyonu ve Çalışma Bakanlığı'nın üretici fiyatları (ÜFE) raporu, devam eden mal ve işgücü arzı zorluklarının fiyat artışını FED’in yıllık ortalama %2'lik enflasyon hedefinin ötesine göndermesiyle enflasyonun ısınmaya devam ettiğini göstermesi ( enflasyon tedirginliği). Böylece , Üç büyük ABD hisse senedi endeksinin tümü, S&P 500 ve Nasdaq tarafından kaydedilen tüm zamanların en yüksek kapanışlarının sekiz seanslık serisi de bitmiş oldu. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkarı’de mal fiyatlarının öngördüğünden daha uzun süre yüksek seviyelerde kalacaklarını söyledi. Ama Yellen’de ; 1970'ler ve 80'lerde ısrarcı şekilde yüksek enflasyonun insanların politika yapıcıların bu fiyat artışlarına son veremeyeceklerini düşünmelerinden kaynaklanmıştı , "Böyle bir şey şu anda yaşanmıyor ve Fed bunun olmasına izin vermez" diye yüreklere su serperken kararlılığını da perçinliyordu. Gıda fiyatları tedirgin etmeye devam ediyor..Çin'de tüketici fiyatlarında artış Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre % 1,5 artışla yıllık da son 26 yılın en yüksek seviyesi %13,5’e çıktı. Gıda ve enerji hariç hesaplanan çekirdek enflasyonda Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 artış gösterdi.

Sonuç olarak ; Çin'de stagflasyon riskinin artmaya devam ederken , bunun Çin MB'nin gelecek yıl para politikasını gevşetmesini sınırlamasını bekleyebiliriz.

Petroldaki yükseliş de devam ediyor.. Amerikan Petrol Enstitüsü'nden gelen son veriler, arzın kısıtlı kalmaya devam ettiği görüşünü güçlendirip , ABD ham petrol stoklarının geçen hafta beklenmedik bir şekilde düştüğünü göstermesinin ardından, pandemi kısıtlamalarının gevşetilmesiyle kısa vadeli seyahat talebinin artmasıyla da birlikte petrol fiyatları yükselişine devam etti. Ve daha yükselme beklentisi de ; petrol talebinin pandemi öncesi seviyelere döndüğü ve 2022'nin ilk çeyreğinde talebin 2019 seviyelerini aşabileceği açıklamalarıyla devam edecek gibi gözüküyor.

Bıst-100’e baktığımızda ; TL bazlı grafiklerde tarihi zirvesini yenileyen endekse Dolar bazı grafikten baktığımızda ise bugun itibariyle uzun vadeli düşüş trend direncinin kırıldığını görüyoruz. 166$ ( ~1611TL) seviyesi dolar bazlı grafiklerde artık kritik eşik olarak takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde trend gücünü koruyacaktır. 200 günlük (üssel) ortalama seviyesi 168.20$ (~1633TL) seviyesinin üzerinde yaşanabilecek kapanış ise pozitif havayı güçlendirir. Trendin devamı halinde ise 172.20 (~1672TL) ile 176.60$ (~1715TL) seviyeleri üst dirençler olarak takip edilebilir.

Bugünün gündemine baktığımızda ise; TÜİK tarafından işgücü istatistikleri, İnşaat Maliyet Endeksi ve dış ticaret endeksleri açıklanacak. Mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranı Ağustos ayında yüzde 12,2 olarak açıklanmıştı. Yurtdışında ise ; ABD'de tüketici fiyatları piyasalar tarafından yakından takip edeceği veri olacak. Bir önceki ay tüketici fiyatları aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 5,4 artış göstermişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)