E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndeks dipte iken hangi sektörler izlenmeli?---

Endeks dipte iken hangi sektörler izlenmeli?

Endeks dipte iken hangi sektörler izlenmeli?
09 Haziran 2015 - 09:03 borsagundem.com

Endeks dolar bazında son beş yılın dip seviyelerine yakın seyretmekte

Ziraat Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan sabah stratejesi analizi:   

"Genel seçimlerin ardından dün sert satışlarla güne başlayan BIST100 endeksi, gelen tepki alımlarına rağmen günü %5,05 oranın değer kaybıyla 77.805 puandan kapattı. Gelen tepki alımlarını bir miktar da olsa endeksteki iskontoya bağlayabiliriz. Dolar bazında 27,3 cent değerine kadar gerileyen endeks, dolar bazında son beş yılın dip seviyelerine yakın seyretmekte. Bankalar 1'e yaklaşan PD/DD ile cazip durmakta. F/K olarak da 10x seviyesinde işlem gören endeks, son beş yıllık süreçte en düşük 8,8x çarpan ile işlem görmüştü. Diğer taraftan şirket bazlı hareketler de endeksi desteklemektedir. Örneği, bu yıl iyi bir görüntü sergileyen otomotiv sektöründe bazı şirketler kurdaki artıştan olumlu etkilenmektedirler. Ayrıca önemli düşüşlerde alım refleksine sahip Emeklilik Yatırım Fonlarını da unutmamak gerekir. Dolayısıyla tepki hareketlerini olağan karşılamak gerekir. Ancak şu aşamada kısa vadeli belirsizlik devam ederken ülke risk primi 233'e kadar yükselmiş durumda. Yurtiçindeki haber akışı takip etmeye devam edecekken, şu an için bekle- gör stratejisine bağlı kalınabilir.   
Yurtdışı piyasalara baktığımızda,  gelişmekte olan ülke borsalarında satış baskısı hakim. MSCI Gelişen Ülke Endeksi on iki gündür düşüş sergilemekte. (1990 yılında itibaren ilk kez bu sürede bir düşüş yaşamakta.) Bu düşüşte FED endişesi ile ABD'de artan faizler ön planda dururken, Avrupa bölgesinde azalan dezenflasyon endişeleriyle birlikte yükseliş kaydeden tahvil faizleri de gelişmekte olan ülke için olumsuz. Institute of International Finance (IIF) verilerine göre 2015 yılında gelişmekte olan ülkelere olan sermaye girişi 2009'dan itibaren en düşük seviye olan 981 milyar dolara gerilemiş durumda. Küresel faiz oranlarındaki hareketler dolayısıyla söz konusu ülkelere olan sermaye girişlerini zayıflatmaya devam edebilir. Bu da halihazırda satışların ana nedeni. Özellikle, tahvil piyasasındaki satışlar ön plana çıkabilir. Örneğin 2015 yılının ilk yarısında Türkiye'de hisse senetlerine giren para 125mn TL iken, DİBS'ten çıkan para 2,8milyar TL.  Kısaca yurtiçi gelişmeler etkisini yitirdiği zaman, Türkiye de diğer gelişmekte olan ülkeler birlikte hareket edebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)