E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndeks bankacılıkla pozitife döndü, kur negatif etkiledi---

Endeks bankacılıkla pozitife döndü, kur negatif etkiledi

Endeks bankacılıkla pozitife döndü, kur negatif etkiledi
19 Kasım 2021 - 08:20 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 22.234 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 226 kişi olduğu açıklandı.

Merkez Bankası kaynakları: Kararın gecikmesi teknik sorundan; son dakikaya kadar bankada kimse kararı bilemez.

Goldman Sachs, TCMB'nin 2022 yılı ikinci çeyreğinde faiz artışı yapmasını bekliyor . TCMB'nin Aralık'taki toplantısında ise 100 baz puan daha indirim yapacağını öngörüyor.

BBVA Başkanı: Garanti'nin %100'ünü almaktan memnun oluruz ama eğer alım düşük olursa, piyasada hisse alımı için seçenek devam ediyor . Garanti için teklifin sonucuna bağlı olarak, banka fiyata bağlı olarak piyasada hisse alımına devam edebilir.

IMF, dünyanın bazı bölgelerinde enflasyonun daha kalıcı hale gelebileceği uyarısında bulundu.

Ford ve çip üreticisi GlobalFoundries, otomotiv endüstrisi için çip tedarikini artırmak amacıyla stratejik bir iş birliği yapacaklarını duyurdu.

ABD'de Kongre Bütçe Ofisi, Biden'ın 1,75 trilyon dolarlık sosyal harcama paketinin 2022 - 2031 döneminde federal bütçe açığında 367 milyar dolarlık artışa neden olacağı tahmininde bulundu.

Avrupa İlaç Ajansı, GSK firması tarafından Kovid - 19 tedavisi için üretilen ilacın piyasaya sürülmesi için yapılan başvuruyu değerlendirmeye başladı.

New York Fed Başkanı Williams, ABD'de enflasyonun daha geniş tabanlı hale geldiğini ve gelecekteki fiyat artışlarına ilişkin beklentilerin arttığını, politika yapıcıların yakından izleyeceğini söyledi.

Atlanta Fed Başkanı Bostic, Fed'in ABD ekonomisinin pandemi vurmadan önceki canlı işgücü piyasasını yeniden kazanacağı gelecek yılın ortasında faiz oranlarını artırmaya başlayabileceğine inandığını söyledi.

Chicago Fed Başkanı Evans, para politikasının iyi bir yerde olduğuna inandığını, halen yüksek enflasyonun gelecek yıl geri çekileceğine ve 2022'yi birçok insanın düşündüğünden % 2'ye daha yakın bir şekilde kapatacağına inandığını bildirdi.

Japonya, Kovid - 19’un ekonomik etkisiyle mücadele için 55,7 trilyon yen’lik acil teşvik paketi uygulayacak.

Ne Olacak?

Yurtiçinde önemli bir veri akışı bulunmazken, İngiltere’de Perakende Satış verileri, Almanya’da ÜFE verisi, Euro Bölgesi’nde Cari İşlemler Dengesi verileri açıklanacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

BİST100 endeksi geçtiğimiz güne yatay seviyede başlarken, gözler TCMB Faiz Kararına çevrildi. TCMB, Politika Faizini beklentiler dahilinde 100 baz puan aşağı çekerek %16,00'dan %15,00’e indirdi. TCMB, karar metninde 21 Ekim'deki PPK'ya paralel güvercin mesajlar verdi. Karar metninde, 2022 yılının ilk yarısına kadar gelişmiş ülkelerin de belirttiği 'geçici enflasyon' vurgusu yapılırken, metinde 'sıkı duruş’ ifadesine yer verilmedi. Metinde çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizlerin değerlendirilerek değerlendirerek politika faizinin 100 baz puan indirildiği belirtildi. Ayrıca TCMB krediler konusunda ise geçtiğimiz ay yapılan açıklamada belirttiği güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler üzerindeki yavaşlatıcı etkilerini devam ettirdiğine yönelik açıklamasını "Para politikası duruşunda yapılan güncellemenin ticari krediler üzerinde olumlu etkileri görülmeye başlamıştır." olarak değiştirdi ve bankacılık sektörünün karar metninden sonra yukarı yönlü seyri görüldü. İndirim ardından kur tarafında sert yükseliş meydana geldi. Endeks karar ardından bankacılık önderliğinde pozitife dönerken, kurun artışı endeksi negatif etkiledi. Volatilitenin yüksek olduğu günde toparlanan endeks günü yeni kapanış rekoruyla tamamladı.

Dolar / TL ise Eylül ayından bu yana meydana gelen sert yükseliş hareketini sürdü. Faiz indirimi ile birlikte, Aralık ayında da faiz indirimi olabileceği algısı sonrasında Dolar / TL 11,30’u test etti.
Yurtiçi yerleşikler geçtiğimiz hafta 480 milyon dolarlık hisse, 110 milyon dolarlık DİBS aldı. TCMB tarafından açıklanan veriler kapsamında, bir önceki haftaya göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1,9 milyar dolar artarak 235,2 milyar dolara yükseldi.

ABD Çalışma Bakanlığı, İşsizlik Maaşı başvurularına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı 13 Kasım ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 1.000 azalarak 268.000’e geriledi. Başvurular 14 Mart 2020'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Perşembe günü 1.875 - 1.968 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.938uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 7.513 azalarak 609.986 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.880 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 1.960’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 2.050 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.910 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.950 ve 1,960 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.920 ve 1.910 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Faizle maliyet düşerken kur tahribatı dikkat çekiyor

Altında kritik seviyeler konuşuluyor

Dolar 11 lirayı geçti, Berat Albayrak Paris'e gitti

Merkez Bankası indirime devam!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Volkan19 Kasım 2021 09:22

    Derinliği yüksek ve katılımcı sayısı fazla olan büyük şirketlerden sepet yapmak lazım.  Enflasyon döviz karşlıklı birbirini ateşler, 20022 ortalarına kadar devam edecekmiş, ondan sonra da seçim dönemi başlıyor. Öte yandan uzun vadeli döviz ve şirket değerleri karşılaştırınca şirketler daha ucuz. Demirçelik, Cam modası geçmez bankalardan da büyük ve pazar payını artıranlar önemli diğerleri zorlanır. Büyük holdingler de değerini korur, adamların kendi üniversiteleri, hastahaneleri, otelleri vs bile var onlara ortak olmak da bu zamanlarda iyi olabilir.