E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEn büyük rafineri İŞİD'in eline geçti---

En büyük rafineri İŞİD'in eline geçti

En büyük rafineri İŞİD'in eline geçti
19 Haziran 2014 - 05:46 borsagundem.com

İŞİD militanlarının Beyci rafinerisinin kontrolünü ele geçirdiği öne sürüldü. Beyci rafinerisi günlük 170 bin varil benzin ve türevlerini işliyor

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, dünyanın ispatlanmış en büyük beşinci petrol rezervlerine sahip olan Irak’ın kuzeyinde bulunan ülkenin en büyük rafinerisi Beyci’ye havan topu ve makineli tüfeklerle saldırdı, büyük oranda ele geçirdi. Ülkenin toplam rafinaj kapasitesinin dörtte birini karşılayan Beyci’nin uzun süre devre dışı kalması, elektrik kesintileri ve yakıt sıkıntısı gibi sorunlara yol açabilir. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) ikinci büyük üreticisi konumunda olan ve günde 3 milyon varilden fazla petrol üretilen Irak’ta bazı büyük rafineri bölgelerinin IŞİD’in eline geçiyor olması, enerji piyasalarında endişeyle takip ediliyor. IŞİD’in Musul’u işgal etmesinden bu yana geçen son bir haftada petrol fiyatlarında artış yaşanıyor. 



SEVKİYAT DURDU

Reuters ve bölgedeki diğer ajansların haberlerinde, Beyci rafinerisindeki depoların dün IŞİD militanları tarafından ateşe verildiği, Irak savaş uçaklarının ise rafinerinin çevresini bombalamaya başladığı ifade edildi. Ağırlıklı olarak Irak’ın kuzeyinin yakıt ihtiyacını karşılayan rafineriden, petrol sevkiyatı durmuş durumda.  Beyci rafinerisi, günlük ortalama 300 bin varil rafinaj kapasitesine sahip. Rafineri, günlük olarak 170 bin varil civarında benzin ve diğer petrol ürünleri üretiyor, bunları da Irak’ın kuzeyi ve Bağdat’a gönderiyor. Üretilen petrol ürünlerinin tamamı Irak’ın iç tüketimine gidiyor. Bu nedenle Beyci’de üretimin durmasının dünya piyasalarını fazla etkilemeyeceğini savunan bir petrol uzmanı, “Rafinerinin amacı Irak’ın iç kesimleri ve kuzeyine benzin sağlamaktır. Dünya piyasasını etkileyecek büyüklükte değil ancak Irak’ta ciddi ürün sıkıntısı doğabilir. Türkiye, bu durumda Irak’a petrol ürünü gönderilmesi konusunda elinden geleni yapacaktır” 
şeklinde konuştu.

PAZARLIK KOZU

Irak’ı yakından takip eden Analist Shwan Zulal, dün katıldığı İngiltere’nin başkenti Londra’daki “Irak Petrol Konferansı” esnasında son gelişmelere yönelik sorularımızı yanıtladı. Zulal, şöyle konuştu:  “IŞİD, Irak’ın kuzeyinde yer alan en büyük rafineriyi kontrol etmek istiyor. Ancak bu rafineriyi ele geçirseler bile, Kerkük’ten gelen petrole sahip olmayacaklar çünkü Kerkük, Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (KRG) kontrolünde. IŞİD, rafineriyi daha sonraki bir aşamada hem Bağdat, hem KRG’ye karşı pazarlık kozu olarak kullanmayı hedefliyor.”

TÜRKİYE'YE GELEBİLİR

Petrol uzmanları, Kuzey Irak’ın Beyci rafinerisine gönderdiği petrolü boru hattıyla Türkiye’ye gönderebileceğini kaydederek, “300 bin varil petrolü rafineri yerine Türkiye’ye gönderebilirler” yorumunu yapıyor. Irak’taki gelişmelerin petrol fiyatlarına yansımaları konusunda ise uzmanlar, “Irak maalesef üçe bölünecek gibi gözüküyor. Böyle bir bölünmenin fiilen gerçekleşmesi, petrol fiyatlarının sıçramasına neden olabilir” diyor. (Merve Erdil / Hürriyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • metin19 Haziran 2014 06:02

    Vay be ne 7000 kişilik terörist grupmus be.Arkasina petrol spekülatörleri ve basin ile ilerliyor.Yatacak yeriniz yok valla. Gülüyorum sadece.